Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:12 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Şerban sau Dumitru Vasile?! Proprietarul misterios al terenului de pe Mircea

ro

26 Jan, 2011 01:53 4818 Marime text
cap_5.jpgDecebal Şerban a fost consilierul personal al lui Valentin Preda, actualul consilier personal al primarului Radu Mazăre

La finele săptămânii trecute, mai mulţi locatari din zona străzii Mircea cel Bătrân, din blocurile MF 2, MF 3 şi MF 4, şi-au declarat nemulţumirea din cauza unui proiect care le va perturba vieţile.

Este vorba despre un imobil ce urmează să se ridice în spatele blocului lor, pe un spaţiu ce pare verde, însă, de fapt, este destinat construcţiilor. La protestul locatarilor a venit, vinerea trecută, un anume Decebal Şerban, care s-a prezentat ca fiind proprietarul locului care a creat nemulţumirea.

Serban_Serban_scandal.jpgAcesta a încercat să le explice viitorilor săi vecini că nu a început încă săpăturile, ci doar face cercetarea arheologică, în vederea obţinerii certificatului de descărcare de sarcini arheologice. Povestea a ajuns şi la Christian Gigi Chiru, şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii, care a început să investigheze situaţia, pentru a vedea dacă proiectul lui Şerban are toată documentaţia necesară. Chiru s-a deplasat la faţa locului şi a văzut săpăturile, însă nu a fost prezentă nicio persoană care să-i arate documentele necesare demarării unei lucrări. Nici ONG-urile de mediu nu au stat cu mâinile în sân, iar Mare Nostrum şi Eco Dobrogea au depus petiţii împotriva acestei lucrări, prin care a fost invocată nerespectarea unor prevederi legale la aprobarea documentaţiei de urbanism ,,PUZ pentru teritoriul situat în municipiul Constanţa, delimitat de strada Ştefan cel Mare, prelungirea bulevardul Ferdinand, pe lângă Bl. MF1A, plaja Modern, strada Mircea cel Bătrân", aprobat prin HCLM nr. 258 din 11.11.2010.

Chiru, cu ochii pe proiect

În urma celor reclamate de locatari şi de reprezentanţii ONG-urilor, directorul Christian Gigi Chiru a solicitat Primăriei municipiului Constanţa prezentarea documentaţiei aferente HCLM 258/2010, pentru executarea controlului în domeniul disciplinei în urbanism şi al amenajării teritoriului. Din câte se pare, documentaţia de urbanism a fost aprobată pe baza următoarelor avize favorabile: avizul de oportunitate nr. 106724 al arhitectului şef al municipiului Constanţa, avizul nr. 1345 emis de Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, avizul Comisiei de Circulaţie a municipiului Constanţa nr. 0003355/2010, avizul Comisiei tehnice de urbanism a municipiului Constanţa, decizia nr. 9208RP a Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi avizul nr. 25606 al Consiliului Judeţean Constanţa. Din aceste documente a reieşit că proprietarul nu este în niciun caz acel Decebal Şerban, ci un anume Dumitru Vasile, al cărui nume este menţionat şi pe Certificatul de Urbanism. Acesta deţine şi contractul nr. 340/2010 încheiat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa pentru realizarea lucrărilor de cercetare arheologică a zonei şi certificatul de urbanism nr. 3651/17.12.2010 care poate fi utilizat în scopul construirii imobil D+P locuinţă unifamilială.

Toate aceste documente au dus la concluzia că schimbarea funcţiei zonei realizate prin aprobarea PUZ permite Primăriei Constanţa să emită autorizaţii de construire pentru imobile având altă destinaţie decât cea de utilitate publică, conform prevederii documentaţiei urbanistice existente.

,,Voi face demersuri pe lângă Agenţia pentru Protecţia Mediului, în vederea stopării emiterii avizelor de mediu în zonele sensibile. Totodată, voi solicita Primăriei Constanţa să blocheze emiterea autorizaţiilor de construire în zonele cu risc ridicat de prăbuşire, până când în zonele respective se vor realiza mai întâi lucrări de consolidare", a declarat Christian Gigi Chiru, directorul IJC Constanţa.

Legătura PSD

Decebal Şerban, cel care s-a dat drept proprietarul terenului în faţa locatarilor de pe strada Mircea cel Bătrân, a fost consilierul personal al PSD-istului Valentin Preda, în perioada în care acesta a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. A fost inspector de specialitate în cadrul Autorităţii Navale Române, căpitan de port şi specialist al Căpităniei Zonale, iar acum este angajat al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA. Însă, aşa cum spuneam, a fost şi consilierul personal al lui Valentin Preda, actualul consilier personal al primarului Radu Mazăre. Despre Decebal Şerban am mai aflat, de pe contul său de Neogen, că este născut pe 8 decembrie 1960. Cât a fost consilierul lui Preda a avut o locuinţă de serviciu la preţul de 160,15 lei/lună. Eticheta „de lux" dată casei de serviciu l-a deranjat foarte tare pe Şerban, care, în iulie 2009, spunea într-un drept la replică: „Aceasta nu este deloc de lux, fiind vorba de un banal apartament de trei camere, în suprafaţă de 58,76 mp (38 mp suprafaţă locuibilă şi 20,76 mp suprafaţă dependinţe), situat la etajul III al unui bloc vechi de circa 30 de ani, apartament pe care îl împart cu celălalt consilier al cabinetului, domnul Stelian Cojocaru. Chiria lunară este de 458,83 lei, conform contractului de închiriere şi, suplimentar, trebuie plătită întreţinerea, curentul electric, semnalul de cablu etc...".

Vinerea trecută, Şerban i-a înfruntat pe viitorii săi vecini, cărora le-a fluturat prin faţă câteva hârtii care ar fi trebui să-i convingă pe aceştia că există avize pentru proiectul ce se va ridica pe malul mării, în zona hotelului Sport. Oamenii din blocurile vecine erau foarte deranjaţi de faptul că joi dimineaţă un grup de muncitori a început să sape ceea ce pare a fi fundaţia. Văzându-se încolţit, proprietarul terenului de pe spaţiul verde (cel puţin aşa pare ochiului, pentru că, în realitate, în Constanţa, multe destinaţii ale terenurilor au fost schimbate din spaţiu verde în locuri pentru construcţii) a încercat să o dea la pace cu oamenii, spunând că dacă se va poate face ceva, va face, dacă nu, va renunţa. Dar asta numai după ce nemulţumiţii i-au reproşat că va produce surparea malului şi, în consecinţă, o reeditare la scară mai mică a situaţiei de pe strada Traian. Proprietarul Şerban nu a răspuns nici la întrebarea dacă terenul pe care îl deţine face parte dintre acelea retrocedate de administraţia Mazăre şi dacă are vreo legătură cu celebrul dosar instrumentat de DNA, în care primarul Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, printre alţii, sunt inculpaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • poporul 26 Jan, 2011 20:07 PRIMARUL FUGE LA SKI IN AUSTRIA SAU LA... RACOARE?OFERITI-I LOC VA RUGAM!