Deconturile, motiv de zazanie intre RATC si Casa de Pensii
Deconturile, motiv de zazanie intre RATC si Casa de PensiiIeri, la sediul Casei Judeţene de Pensii Constanţa (CJP) a avut loc o întâlnire între reprezentanţii acesteia şi cei ai Sindicatului RATC în care s-a încercat găsirea unor soluţii, astfel încât angajaţii Regiei să nu mai sufere din cauza plăţilor neefectuate de CJP Constanţa, pentru legitimaţiile de călătorie de care beneficiază gratuit deţinuţii politic şi persoanele deportate. Liderul Sindicatului RATC, Ibram Temur susţine că din această cauză, din ianuarie, angajaţii au primit mai puţini bani şi chiar au fost nevoiţi să stea în concediu fără plată: „Din luna ianuarie au fost trimişi în concediu fără plată, în concedii forţate, primele de vacanţă nu le-au luat, banii de concedii i-au luat cu o întârziere de 12 - 15 zile, tichetele de masă din decembrie nu le mai luăm, şi vreau să vă spun că stăm, RATC-ul, pe un butoi de pulbere şi s-ar putea să bubuie într-una din zilele astea, pentru că aşa nu se mai poate". Timur Ibraim a mai precizat că judeţul Constanţa este singurul din ţară care se confruntă cu astfel de probleme. Potrivit acestuia, de exemplu la Timişoara, regia de transport în comun a eliberat legitimaţiile respective, iar beneficiarii nu sunt nevoiţi să meargă lunar sau odată la şase luni, cum se face la Constanţa ci, în caz de deces ori alte situaţii care duc la încetarea acestui drept, CJP anunţă acest lucru şi se anulează legitimaţia.
A fost legal şi nu prea
Aceste decontări pentru abonamentele gratuite pe mijloacele de transport în comun destinate foştilor deţinuţi politic şi persoanelor care au făcut obiectul schimbului de populaţie sunt reglementate de o Convenţie Cadru, care există la nivel naţional. La Constanţa însă această convenţie nu a fost pe deplin respectată deoarece, potrivit purtătorului de cuvânt al CJP Constanţa, Kristina Mutiş, „în baza unor anexe la Convenţia Cadru s-a încheiat o Convenţie proprie în care RATC-ul a eliberat legitimaţiile de călătorie pentru fiecare beneficiar, definitive, nu lunar, cu simpla condiţie de a se prezenta trimestrial pentru viză. Practic, nu a fost respectat cadrul legal prevăzut în Convenţia Naţională. În momentul de faţă discuţiile se poartă pe fondul necesităţii semnării unei noi Convenţii, cu respectarea prevederilor". Se doreşte ca de acum, beneficiarul să primească lunar legitimaţia, pentru că au fost depistate o serie de situaţii în care aceştia fie erau decedaţi, ori fie şi-au mutat domiciliul sau au plecat în străinătate iar CJP deconta bani şi pentru ei, deşi acest lucru nu mai era necesar.
Soluţia încă nu s-a găsit
Potrivit directorului CJP Constanţa, Adiana Rusu, reprezentanţilor RATC le-a fost adus la cunoştinţă faptul că procedura lor de acordare a legitimaţiilor de transport nu corespunde cu prevederile Convenţiei Cadru: „RACT a fost informată cu privire la aceste deficienţe dar din păcate ne-am lovit de refuzul domnului director de a accepta respectarea în tocmai a Convenţiei, pe motiv că totuşi, chiar şi în aceste condiţii, Convenţia fiind semnată în 2003, decontarea cheltuielilor a fost acceptată chiar şi fără prezentarea acelei anexe care conţinea semnăturile tuturor beneficiarilor. Pe tema aceasta s-au iscat practic toate discuţiile: dacă până la momentul octombrie s-a făcut pe baza documentelor acceptate de ambele părţi, de ce le solicităm acum?".
Casa Naţională de Pensii (CNP) a fost informată cu privire la neregulile semnalate de CJP şi deja s-a efectuat şi un control pe această temă. CNP a dispus ca CJP Constanţa să anunţe Direcţia din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Curtea de Conturi, ca ulterior acestea să facă un alt control, atât la CJP, cât şi la RATC, iar apoi să se ia o hotărâre.
Aşadar, discuţiile purtate ieri, pe plan local, nu au putut rezolva această problemă, iar transferul celor aproximativ 650.000 lei de la CJP Constanţa la RATC încă mai au de aşteptat. „Am înţeles că a fost un control de la Casa Naţională de Pensii, au luat nişte măsuri, dumnealor au trimis către CJP Constanţa concluziile şi aşteaptă un Ordin din partea Casei Naţionale de Pensii ca să deblocheze fondurile către RATC, că au constatat că sunt anumite neajunsuri, că ar fi decedat trei - patru deportaţi, că vreo trei - patru ar fi plecat în străinătate, şi că nu au semnat lunar tabelele de primire ale legitimaţiilor. Deci ne legăm de nişte chichiţe, de nişte virgule şi de nişte semnături lunare. S-a tergiversat şi s-au găsit fel de fel de scuze. Principala scuză este lipsa banilor de la buget şi de aceea ne tărăgănează", a precizat Ibram Temur. Acesta a mai precizat că motivul din cauza căruia s-a ajuns la această situaţie nu ţine neapărat de o proastă gestionare, ci de o proastă interpretare a legii. „Fiecare interpretează legea cum vrea. Din 2003 şi până în 2009, luna octombrie, toate deconturile au mers normal, ni le-am încasat normal. Am lucrat foarte bine cu CJP. Din luna octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, avem probleme. S-a găsit o chichiţă sau vrea cineva să găsească o chichiţă".
Dacă banii nu vor intra în curând, în contul RATC, Temur susţine că „o să înceapă lupta sindicală, pentru că angajaţii nu şi-au primit banii, pentru că nu este posibil ca 1.300 de oameni să ducă lipsă de salarii, de tichete".
În luna ianuarie s-au prezentat la RATC şi şi-au ridicat legitimaţiile gratuite de călătorie 4.361 de beneficiari ai acestui drept. Potrivit liderului sindical, RATC eliberează lunar aproximativ 5.500 de astfel de abonamente.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp