Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desi detin echipamente de protectie, unii muncitori refuza sa le poarte

ro

29 Jul, 2003 00:00 829 Marime text

Zona Libera Constanta Sud-Agigea, controlata de Inspectoratul de Munca

SC Metalica SRL a fost sanctionata cu 30 milioane de lei

In cursul saptamanii trecute, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Constanta a continuat seria controalelor de identificare a angajatorilor care folosesc munca la negru. De asemenea, cu prilejul acestor verificari s-au mai urmarit respectarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, imbunatatirea conditiilor de munca si reducerea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala.

Control in Port

Pe 24 iulie, ITM a ajuns in Zona Libera Constanta Sud-Agigea. La actiune au participat si reprezentanti ai Autoritatii Navale Romane si ai Politiei Transporturi Navale Constanta. Controlul a vizat societatile care efectueaza operatii de incarcare-descarcare nave, fiind inspectate patru de astfel de firme. Au fost luate 20 de declaratii pe propria raspundere de la persoanele care au fost gasite ca isi desfasurau activitatea la punctele respective de lucru. Din punctul de vedere al protectiei muncii s-a constatat ca, desi muncitorii erau dotati cu echipament individual de protectie, acestia nu il foloseau.

Munca la negru

In domeniul relatiilor de munca au fost controlati 43 de angajatori. Din totalul acestora doar unul s-a ales cu sanctiune contraventionala. Este vorba despre societatea Metalica SRL, care a fost amendata cu 30 de milioane de lei pentru ca nu a inregistrat la ITM cinci contracte individuale de munca. De asemenea, in cursul saptamanii trecute, au fost sanctionati cu avertisment sapte agenti economici, carora li s-au dispus masuri obligatorii pentru depunerea statelor si viramentelor la ITM Constanta. Pe langa controalele efectuate, inspectorii ITM au solutionat si 25 de sesizari venite din partea unor persoane care sesizau aspecte legate de intocmirea de forme legale de angajare, de nedepunerea de catre societati a deciziilor de incetare a activitatii, de neinchiderea cartilor de munca sau de neacordarea drepturilor salariale. Au mai fost controlate, in domeniul securitatii si sanatatii in munca, 28 de societati din domeniile turismului, comertului, constructiilor civile si industriale si institutii bancare. In general, s-au dispus masuri de remediere a deficientelor constatate, referitoare la dotarea cu echipament individual de protectie, verificarea periodica a echipamentului individual de protectie si afisarea la locul de munca a instructiunilor specifice de protectia muncii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii