Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezavantaje si avantaje pentru prescolari

ro

19 Jul, 2002 00:00 1711 Marime text

Multi parinti renunta sa isi mai dea copiii la gradinita din cauza tarifelor practicate

Numarul gradinitelor din Constanta a inceput sa creasca extrem de mult in ultimul timp * Gama de oferte prezentata de acestea este deosebit de larga * Oferta oscileaza intre predarea cel putin a unei limbi straine, initiere in operare PC sau predarea unui instrument muzical * In ciuda preturilor mari, gradinita prezinta multe avantaje pentru copii * Cei care au trait deja intr-un colectiv sunt mult mai volubili si au un bagaj de cunostinte mult mai larg decat cei care nu au beneficiat de acest lucru

Faptul ca traim intr-o societate concurentiala este deja arhicunoscut de toata lumea. Acum 40 de ani, cine avea liceu era considerat a fi om cu scoala, iar absolventii de facultate erau extrem de rari si impuneau automat respect celor din jur. Cu 20 de ani in urma, accesul la o institutie de invatamant superior a devenit mai larg, iar invatamantul liceal a ajuns ceva obisnuit. In zilele noastre, facultatea a devenit o "obligatie morala", ba chiar a aparut "moda" ca o a doua facultate sau macar un an-doi de invatamant postuniversitar ar reprezenta un atu in plus. Ca un fenomen deosebit, trebuie precizat insa ca aceasta concurenta incepe sa isi spuna cuvantul inca de la gradinita.

In ultimii ani, numarul gradinitelor din Constanta a inceput sa creasca extrem de mult. Acest lucru contravine insa faptului ca natalitatea este in continua scadere. In plus, din cauza tarifelor mari practicate in aceste institutii, parintii prefera sa isi lase odraslele la bunici, la unchi si matusi sau chiar prin vecini. In ciuda acestui fapt, in Constanta functioneaza, la ora actuala, foarte multe institutii prescolare, iar intre acestea exista o rivalitate extrem de mare si o competitie acerba. Gama de oferte prezentata de acestea este deosebit de larga, de la garantia sigurantei copiilor pana la predarea cel putin a unei limbi straine, initiere in operare PC, predarea unui instrument muzical. Pentru a fi si mai atractive si pentru a convinge parintii sa isi inscrie copiii, unele institutii de acest gen ofera "pachete promotionale", constand in asigurarea gratuita a rechizitelor sau a unei mese gratuite pe zi. In general, gradinitele nu mai reusesc sa isi acopere intreaga capacitate, in primul rand, din cauza scaderii numarului de copii si apoi din cauza tarifelor care raman totusi mari si pe care nu si le pot permite decat un numar destul de redus de parinti. In ciuda acestui fapt, peste tot se pot vedea afise prin care aceste institutii isi fac publicitate, fie prin mijloacele de transport in comun, fie prin afise lipite prin oras si, nu in ultimul rand, prin mijloacele audio-vizuale. Gradinita a ajuns astfel sa fie un prim pas spre invatamantul propriu-zis. Cei care isi pot permite sa isi trimita copiii sunt extrem de multumiti de rezultatele obtinute, in primul rand, din cauza ca cei mici se obisnuiesc cu colectivitatea si, in plus, acumuleaza o serie de cunostinte care le vor facilita activitatea scolara. In aceasta directie se inscrie si constituirea "clasei zero", incepand cu anul viitor.

"Clasa zero"

Inainte de intrarea in clasa I va fi obligatorie urmarea de catre copii a unei clase pregatitoare care se va numi "clasa zero". Conform celor declarate de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, noua solutie va fi luata pentru "alinierea invatamantului romanesc la standardele Uniunii Europene". Inspectorul general-adjunct din cadrul ISJ Constanta, Lucretia Sirinian, a declarat ca aceasta initiativa este foarte bine venita pentru ca, in general, cei mici trebuie sa se integreze intr-un colectiv de la o varsta frageda. "Din 2003, grupa pregatitoare va deveni obligatorie, dar pana la punerea in practica a acestei formule va trebui modificata Legea invatamantului, iar ordinul nu a venit inca. Inspectorii prescolari au facut o statistica din care a reiesit ca 75% dintre cei mici frecventeaza grupa pregatitoare, iar aceasta lege nu ar aduce noutati pentru parinti". De asemenea, inspectorul a adaugat ca, prin aplicarea legii, clasa pregatitoare nu va insemna introducerea copilului in scoala la o anumita varsta, parintii avand posibilitatea de a alege ce este mai bine pentru copilul sau. Clasa pregatitoare va fi un inlocuitor al gradinitei, pe care foarte multi parinti nu si-o mai pot permite pentru copiii lor. Specialistii au constatat astfel ca exista diferente intre copiii care au fost la gradinita si cei care intra in clasa I direct din mediul familial. Cei care au trait deja intr-un colectiv sunt mult mai volubili si au un bagaj de cunostinte mult mai larg decat cei care nu au beneficiat de acest lucru. Acestia din urma sunt mai interiorizati, in vreme ce primii se adapteaza mai usor la viata de scolar. Pe langa dezavantajul preturilor de multe ori piperate, gradinita nu face altceva decat sa pregateasca un copil pentru viata de scolar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii