Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:31 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dihonia studenteasca

ro

28 Oct, 2003 00:00 706 Marime text

Separati in cuget si-n simtiri

Circa doua sute de studenti au protestat ieri, pe principalele artere de circulatie ale municipiului, in speranta ca glasul lor va fi auzit de cineva, iar opinia publica va fi sensibilizata cu privire la gravele probleme sociale cu care se confrunta aceasta categorie * Pe tot traseul marsului, studentii de la UMC au fost insotiti de o patrula a Jandarmeriei * Desi coloana a trecut pe la Universitatea "Ovidius", studentii de aici nu s-au ingramadit sa se alature colegilor, cei de la UMC fiind astfel singurii care au iesit in strada pentru a-si cere drepturile * Prin actiunea studenteasca de ieri, LSUMC solicita ministerului aplicarea unor masuri de ordin atat educational, cat si social * MECT a invitat reprezentantii organizatiilor studentesti din Romania sa participe la Conferinta Nationala de Educatie, care se va desfasura la Bucuresti, la inceputul lunii noiembrie

Un grup de aproximativ 200 de studenti de la Universitatea Maritima Constanta au participat, ieri, la un miting de protest. Initiatoarea actiunii a fost Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta, asociatie care face parte din Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania. Studentii s-au adunat in jurul orei 11.00 in aula UMC, dupa care au plecat spre Universitatea "Ovidius", de pe bulevardul Mamaia. Coloana s-a intors la "Capitol" si au pornit spre Prefectura, unde au scandat timp de aproximativ 20 de minute lozinci la adresa autoritatilor locale. Actiunea sindicala a avut ca scop, in principal, sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele sociale cu care aceasta categorie se confrunta. Studentii de la UMC au fost insotiti de o patrula a Jandarmeriei. La Prefectura, patru reprezentanti ai studentilor au fost primiti de catre secretarul general al Prefecturii Constanta, Claudiu Palas. Liderul studentilor, Liviu Diaconu, a prezentat lista cu revendicarile tinerilor constanteni, apreciind faptul ca actiunea a fost organizata in spirit de solidaritate cu ceilalti studenti din tara. Lista cu revendicari va fi trimisa primului-ministru Adrian Nastase.

Reduceri pe transportul feroviar

Prin actiunea studenteasca de ieri, LSUMC solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului aplicarea unor masuri de ordin atat educational, cat si social. Astfel, se cer implicarea studentilor in procesul educational, flexibilitatea reala a sistemului de invatamant si introducerea unui procent mult mai mare de cursuri optionale. De asemenea, se solicita respectarea celor enuntate in raportul de tara prezentat la Berlin, respectiv acordarea unei burse a carei valoare sa acopere cazarea si masa, stipendiu care poate ajunge la patru milioane de lei, numarul celor care beneficiaza de burse sa fie 25% din numarul total de tineri dintr-o universitate, indexarea anuala a burselor si alocatiei de cazare si masa cu inflatia reala, marirea subventiei pentru studentii bugetari cu 50% fata de anul precedent si sa ajunga la suma de 570.000 de lei, stabilirea numarului de locuri pentru universitati pe baza unor rapoarte statistice clare asupra cererii de pe piata fortei de munca, precum si cresterea la 5% a procentului din PIB acordat invatamantului. Studentii mai solicita asigurarea unei reduceri efective de 50% pentru transportul feroviar si pentru cel public local. Pe langa acestea, se cere ministerului initierea unor masuri legislative fiabile care sa incurajeze agentii economici si bancile in acordarea de burse si credite studentilor.

Fara studentii de la "Ovidius"

Desi coloana a trecut pe la Universitatea "Ovidius", studentii de aici nu s-au ingramadit sa se alature colegilor, cei de la UMC fiind astfel singurii care au iesit in strada pentru a-si cere drepturile. Liderul studentilor de la Universitatea "Ovidius", Cristian Mosnianu, le-a explicat celor de la UMC ca refuza sa participe la actiune pentru ca aceasta nu este o forma reusita de obtinere a revendicarilor studentilor. Mai mult, Cristian Mosnianu a precizat ca, in acest moment, exista tratative cu membrii conducerii Universitatii "Ovidius" pentru obtinerea unor facilitati. Totusi, studentii de la UMC au continuat traseul, de-a lungul caruia au scandat lozinci de genul "Foamea e la noi/ Bursa e la voi", "Noi murim de foame/ Voi aveti mertane", lozinci insotite de fluieraturile de rigoare. Studentii au avut pancarte ale caror mesaje sunau astfel: "Pielea+Osu`/ Studentu` nostru", "Urlam de foame". In unele cazuri, trecatorii li s-au alaturat tinerilor.

Invitatie la discutii

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a invitat reprezentantii organizatiilor studentesti din Romania si membrii Consiliului National al Studentilor sa participe la Conferinta Nationala de Educatie, care se va desfasura la Bucuresti, la inceputul lunii noiembrie, si unde se va analiza strategia dezvoltarii invatamantului superior. De altfel, in urma discutiilor avute in cursul lunii octombrie cu reprezentantii studentilor, conducerea MECT a decis sa organizeze intalniri periodice, in care acestia sa-si exprime propunerile concrete privind modificarea cadrului legislativ actual, mai exact privind administrarea caminelor si cantinelor si Legea tineretului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii