Doar cei care detin titluri de despagubire la Fondul Proprietatea isi pot depune dosarele pentru pla
Doar cei care detin titluri de despagubire la Fondul Proprietatea isi pot depune dosarele pentru pla
02 Oct, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
2150
Marime text
Doar persoanele care au primit titluri de despagubire de la Fondul Proprietatea se pot prezenta, incepand de luni, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru a depune dosarele pentru despagubiri in bani sau actiuni la Fondul Proprietatea, precizeaza, intr-un comunicat, Forumul Civic Romanesc (FCR).
Potrivit FCR, de cei aproximativ 200.000 de beneficiari ai despagubirilor, in prezent au primit titluri de despagubire aproximativ 2000, adica doar 1% din potentialii beneficiari.
FCR acuza Fondul ca a "uitat" sa precizeze, in anuntul facut in aceste zile, prin intermediul mass-media, faptul ca trebuie sa se prezinte la ANRP doar persoanele care au primit deja titlurile de despagubire.
"Asistam din nou la o grava dezinformare si in final la o noua bataie de joc a autoritatilor fata de proprietari," se arata in comunicat.
Potrivit ANRP, persoanele deposedate abuziv in regimul comunist pot depune, incepand de luni, 1 octombrie, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), dosarele pentru acordarea de despagubiri constand in numerar sau actiuni la Fondul Proprietatea. Reprezentantii Fondului Proprietatea au aratat, recent, ca persoanele deposedate vor fi despagubite, cel mai probabil, din luna noiembrie, cand Fondul va elibera dividende catre statul roman.
Dosarele de despagubire vor putea fi depuse personal sau prin mandatar - cu procura notariala in original - la sediul ANRP, iar plata se va face in maxim 15 zile de la data existentei disponibilitatilor financiare.
Persoanele care trebuie sa primeasca despagubiri pot opta pentru plata acestora in numerar, pana la contravaloarea a maximum 500.000 de lei, iar valorile aferente despagubirilor care depasesc aceasta suma vor fi convertite automat in actiuni la Fondul Proprietatea.
Despagubirile in numerar in cuantum de cel mult 250.000 de lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata.
In cea de-a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de 500.000 de lei.
ANRP a precizat ca dosarul pentru obtinerea despagubirilor banesti trebuie sa contina titlul de despagubire (decizia) in original, impreuna cu atestatul de actionar la Fondul Proprietatea, daca acesta a fost emis, cerere tip prin care persoana indreptatita isi va exprima optiunea, dovada deschiderii unui cont la o banca comerciala sau la CEC (dovada se va face prin documentul stampilat, emis de banca la deschiderea contului, cu specificarea codului IBAN si a sucursalei) - copie sau original (pentru cei care opteaza pentru despagubiri in numerar).
In cazul in care exista mai multi beneficiari, dosarul trebuie sa contina procura notariala (in original) prin care toti beneficiarii imputernicesc pe unul dintre ei sau o terta persoana sa realizeze optiunea pentru titlul de plata sau de conversie sau act notarial (original sau copie legalizata) sau hotarare definitiva si irevocabila a instantei judecatoresti cu privire la cotele in care vor fi impartite despagubirile intre beneficiari.
De asemenea, dosarul trebuie sa contina o copie a buletinului sau a cartii de identitate a titularului si a persoanei imputernicite si declaratia titularului, pe propria raspundere, din care sa reiasa ca nu s-au efectuat acte de dispozitie asupra actiunilor dobandite in urma conversiei si nu s-au constituit garantii asupra acestora.
Persoanele care au efectuat acte de dispozitie asupra actiunilor vor anexa la declaratie documente doveditoare.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii