Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Documentele pe hartie autocopiativa, imposibil de falsificat

ro

31 Jul, 2004 00:00 1086 Marime text

CN "Imprimeria Nationala" SA, din nou in Constanta

Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA, reprezentata de directorul sau general Dan Docan, impreuna cu ziarul "Jurnalul National" au organizat in acest week-end, la Constanta, o masa rotunda pe tema "Personalizarea formularelor tipizate cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare privind activitatea financiara si contabila". Scopul acestei intalniri, la care au mai participat si reprezentanti ai unor tipografii abilitate din tara si ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, este acela de a evalua impactul asupra agentilor economici, si economiei in general, produs de masura luata de stat, si anume aceea de a fi personalizate toate documentele cu regim special. Directorul general al "Imprimeriei Nationale" SA a declarat ca au aparut unele elemente pozitive privind rezultatele obtinute dupa introducerea acestei masuri de personalizare a documentelor in cauza. "Incepand cu anul 2002, potrivit unui ordin al Ministerului Finantelor Publice, documentele au inceput sa se tipareasca pe hartie autocopiativa speciala. Pana in prezent nu s-a inregistrat nici un caz de falsificare a acestui tip de facturi, doar ca au aparut firme-fantoma, care erau folosite ca paravan in procurarea acestor documente, fiind apoi valorificate pe piata", a realizat un remember Dan Docan. Aceste facturi comercializate erau stampilate in fals, fiind depistate de nenumarate ori cazuri in care in timpul efectuarii unor perchezitii au fost gasite una sau mai multe stampile folosite in acest scop. S-a trecut insa la personalizarea facturilor din acest an, respectiv de la 1 iulie, creandu-se totodata si un cadru legislativ cu caracter sanctionatoriu, existand pedepse privative de libertate intre sase luni si sase ani.

Avantajele personalizarii

In continuarea antecedentelor din domeniul circulatiei libere a documentelor cu regim special prezentate pe scurt de catre Docan, s-a facut o trecere in revista a avantajelor instituirii acestei masuri de siguranta, si anume personalizarea documentelor cu datele personale ale fiecarei societati in parte. Unul dintre acestea este eliminarea comisionului de distribuitor, care in trecut se ridica la circa 25%, impartit intre distribuitor si directiile generale ale finantelor publice, fapt care a dus la o scadere a pretului de achizitie a documentelor. "Pretul afisat la 1 iulie ramane un pret maximal, care nu va suferi alte modificari", a asigurat Dan Docan audienta. In plus, comenzile pot fi ridicate de la sediul societatilor comerciale, reprezentanti ai tipografiei deplasandu-se personal pentru ridicarea acestora. Agentul economic are posibilitatea, creandu-se o piata concurentiala, sa aleaga dintre distribuitorii existenti.

Impactul asupra societatilor

Un fapt constatat cu o marja de doua-trei luni inainte de a institui obligativitatea personalizarii documentelor cu regim special, de catre reprezentantii "Imprimeriei Nationale" SA a fost o crestere a vanzarilor de documente de tip vechi, inregistrandu-se o triplare a cantitatii livrate catre agentii economici, fata de perioada similara a anului trecut. S-a trecut la identificarea firmelor care au achizitionat un volum mare de astfel de documente cu regim special, care vor trebui sa dea socoteala organelor de cercetare. "Exista doua posibilitati care sa motiveze acest volum de vanzare: achizitionarea unui stoc considerabil in vederea comercializarii sau agentii economici respectivi nu foloseau facturi fiscale pana la acea data", a explicat Docan. Totusi, un volum mare de facturi personalizate vandute a fost inregistrat si dupa data de 1 iulie, comenzile insumand circa 50.000 la nivel national, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 10% dintre agentii economici inregistrati la ora actuala. Comenzile pe categorii de formulare au cunoscut un trend ascendent fata de perioada similara a anului 2003: fisele fiscale - 5%, chitante - 31%, chitantele in modul continuu - 31%, fiind cateva exemple.

Situatia in Constanta

Directorul general al CN "Imprimeria Nationala" SA a prezentat pe scurt o situatie generalizata la nivelul judetului Constanta. Data fiind ponderea activitatii turistice, s-a constatat ca volumul comenzilor primite anul trecut pentru notele de plata hotel si ospatar erau necorespunzatoare fata de numarul agentilor economici din turism. S-a constatat o crestere de 833% pentru notele de plata virament hotel si de 204% pentru cele virament ospatar, anul trecut emitandu-se 115 astfel de carnete, fata de 350 pana la aceasta data. Dan Docan a admis faptul ca au existat reclamatii din partea agentilor economici vizavi de tipografiile abilitate, cu referire la nerespectarea preturilor pietei si a termenelor de predare a documentelor solicitate, care este de 15 zile de la lansarea comenzii. Acesta a afirmat ca s-au luat masuri in ambele sensuri, constand in restituirea banilor si impunerea unor masuri de penalizare a celor in cauza. Un lucru ce il nemultumeste pe directorul "Imprimeriei Nationale" SA este inexistenta unei scoli superioare de calificare a specialistilor tipografi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii