Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:03 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Domnule doctor, ai dat spaga? (galerie foto)

ro

05 Feb, 2009 00:32 7342 Marime text

DECUPAJ_spaga.jpgSingura persoană care a recunoscut că a fost pusă în situaţia de a da mici atenţii, chiar şi în semn de mulţumire, a fost decanul Facultăţii de Medicină

Mizând pe transparenţa cadrelor medicale, indiferent de specializarea sau funcţia pe care o au în prezent, cotidianul ZIUA de Constanţa a intervievat mai mulţi medici pentru a vedea dacă au fost puşi, vreodată, în situaţia de a fi „drăguţi" cu o  anumită persoană.

Dintotdeauna, cei care lucrează în sistemul sanitar au fost acuzaţi că întind mâna fără frică şi iau atenţii băneşti consistente, în schimbul unui act medical profesional. Fenomenul a luat amploare şi a fost prezentat, într-adevăr, de multe ori, în mod disproporţionat. De la portarul spitalului până la asistente şi specialistul care a realizat intervenţia chirurgicală, niciunul nu a scăpat de ochiul critic al bolnavilor care au trecut pragul spitalului. Şpaga s-a transformat, de fapt, într-o obişnuinţă atât a pacientului, cât şi a medicului. Mai bine zis, o stare de fapt în care se complac ambele părţi. Şi cum nimeni nu se sfieşte să facă acuzaţii cum că a trebuit să fie drăguţ financiar cu asistentele, ca să îi schimbe la timp perfuzia, sau i-a băgat în buzunar doctorului câteva sute de euro spre a-i mulţumi pentru reuşita operaţiei, ne-am întrebat dacă doctorii iau şi mai şi dau? Cu menţiunea că asupra niciuneia dintre persoanele intervievate nu atârnă suspiciunea că s-ar fi pretat vreodată la aşa ceva.

„Mă jur pe lumina zilei"

„Nu, personal nu am fost pus vreodată în această situaţie. Dar, nu se ştie niciodată", a declarat conf. univ. dr. Sorin Rugină, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, exprimându-şi încrederea că acest concept va dispărea. „Nu am fost la vreo colegă de-a mea să mă trateze şi să-mi pretindă ceva. Mă jur pe lumina zilei că nu am primit niciodată bani, ci doar dacă, după ce s-a finalizat actul medical, pacienta a vrut să-mi aducă o cutie de bomboane sau un buchet de flori, în semn de mulţumire. Dar să ceri şpagă, în sensul de a condiţiona actul medical, este o crimă", a declarat dr. Tanţa Culeţu, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa. Ea a mai explicat că, în cei trei ani de când este la conducerea instituţiei, dar şi în calitate de preşedinte al comisiei de malpraxis, nu a primit nicio reclamaţie de la vreun pacient al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa privind faptul că ar fi trebuit să dea atenţii băneşti pe perioada cât a fost internat în unitate. Nici măcar una de la un anonim. Trebuie menţionat că, pe fiecare secţie a SCJU, există  „căsuţe" în care bolnavul poate introduce sesizări privind modul în care a fost tratat în spital. De asemenea, dr. Culeţu spune că nu a fost niciodată pusă în postura de a da şpagă pentru că, şi în calitate de medic, a avut doar misiuni de control.

„Eu nu prea dau, că nici nu iau"

Vasile Popescu, şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, se încadrează în aceeaşi categorie a medicilor care nu au trebuit vreodată să ofere mici atenţii pentru a-i fi rezolvată o problemă. „Acum două zile am fost la Fisc şi în şapte minute am terminat tot, iar persoana de la ghişeu a fost mai mult decât amabilă, deşi eu nu am lăsat de înţeles că aş putea fi „drăguţ" cu ea. Nu ştiu dacă aş da şpagă. Depinde de context, poţi fi la ananghie... mi-e foarte greu să răspund", a punctat acesta. De asemenea, urgentistul a precizat că, în opinia sa, „fenomenul de şpagă este supradimensionat, iar unele situaţii sunt tratate artificial". Prof. univ. dr. Petru Bordei, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Facultăţii Ovidius, a fost singurul care a recunoscut că i s-a întâmplat să dea mici atenţii. „Da, am dat, dar în semn de mulţumire pentru serviciile prestate. La noi nu cred că va dispărea vreodată acest concept. Sunt de acord să dai dacă eşti mulţumit de servicii, dar nu să ţi se pretindă. De obicei nu prea dau, pentru că nici eu nu iau", a spus prof. univ. dr. Bordei.

„La cât sunt eu de zgârcit..."



Surprinzător sau nu, doctorii par să nu fi fost nevoiţi vreodată să recurgă la atenţii pentru a-şi rezolva problemele, indiferent de complexitatea lor. Prof. univ. dr. Eduard Circo, şeful Clinicii de Endocrinologie Constanţa, mai în glumă, mai în serios, a declarat că, la cât este de zgârcit, nu o să dea niciodată. Dr. Ion Niculescu, managerul Spitalului Municipal Mangalia, asemenea colegilor din sistemul sanitar, nu a fost niciodată condiţionat să mituiască pentru a i se rezolva o problemă sau pentru a urca în funcţie. Directorul nu crede că postul pe care îl ocupă în prezent l-a ajutat să deschidă uşi fără să pună pe masă un plic cu bani. „Chiar şi atunci când m-au oprit în trafic, nu cred că ştia cineva, nu că sunt director al Spitalului din Mangalia, ci măcar medic", a explicat managerul. La fel ca Vasile Popescu, este de părere că fenomenul şpăgii, prezentat de de cele mai multe ori, nu este cel conform cu realitatea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatean 05 Feb, 2009 10:33 lasa, stai linistit (a)! enescu va pleca sigur pentru ca e liberal, culeata va iesi la pensie pentru ca are 60 de ani, iar mocanu... daca e "preten" cu mazare, ce sa-i faci?!
  • conteaza? 05 Feb, 2009 10:20 de ce nu se vorbeste si despre spaga care se da in cadrul sistemului, de la un medic la un alt medic aflat in functii de conducere, administrative?