Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două cazuri de pestă porcină africană, confirmate în comuna Giurgeni „Focarul de infecţie îl provoacă şi îl răspândesc ei!“, acuză locuitorii

ro

24 Jul, 2018 00:00 3329 Marime text
Autorităţile din judeţul Ialomiţa au confirmat primele focare de pestă porcină africană, care au izbucnit în comuna Giurgeni, în două gospodării. Prin urmare, s-a dispus ca toţi porcii de pe raza localităţii să fie sacrificaţi, pentru ca boala să nu se extindă. Proprietarii animalelor vor fi despăgubiţi.
 
La momentul de faţă, autorităţile acţionează pentru a preveni extinderea bolii, stabilind ca măsură de urgenţă sacrificarea tuturor porcilor. În total, este vorba despre 300 de porcine care urmează să fie sacrificate. Mai mult, tot din cauza bolii, localitatea este în momentul de faţă izolată, până când pericolul va trece. Mihai Puia, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, a dat asigurări că au fost luate măsuri suplimentare de protecţie pentru a preveni extinderea bolii şi apariţia unor noi focare.
 
Cu toate acestea, pe emailul redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa a sosit un mesaj de la un cititor indignat, care pune la îndoială declaraţiile autorităţilor. „În legătură cu pesta porcină africană de la Giurgeni: o minciună mare, gogonată. Cine v-a spus că au fost puse sub supraveghere cele două focare? Voiau să facă o groapă mare şi să adune toţi porcii din comună. Groapa aia este fără nici cea mai mică măsură de protecţie. Nu au habar că ar trebui izolată şi nu doar aruncat pământ deasupra. Focarul de infecţie îl provoacă şi îl răspândesc ei!“, a transmis cititorul supărat.
 

Ce este pesta porcină africană

 
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de faţă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a ajuns în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate, provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii şi folosite pentru hrănirea unor porcine in Georgia. De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând anul trecut la graniţa Uniunii Europene.
 
Pesta porcina africană are o perioadă de incubaţie de 3 - 15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile in forma sa acută. Este o boala infecţioasă, afectând porcinele de toate vârstele şi sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii. Mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină: clasică sau africană. Când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută şi cronică.
 
Simptomele formelor preacută şi acută sunt: moartea subită a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morţii, febră ridicată de 40 - 42 grade; înroşirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coada, extremităţi distale, pe piept şi în zona abdomenului; scăderea apetitului, apatie, cianoză şi lipsa de coordonare motorică la 24-48 de ore înaintea morţii; vomă, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi; moarte în cel mult 20 de zile.
 
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuşe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii