Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:22 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Când se acordă pensia de handicap gradul 2 și care este valoarea ei

ro

19 Sep, 2024 09:13 4231 Marime text
Sursa foto - ZIUA de Constanta
  • Pensia de handicap sau pensia de invaliditate este un beneficiu social acordat persoanelor care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor probleme de sănătate
  • Persoanelor încadrate în gradul II de invaliditate (la fel ca și celor încadrate în gradul I), li se acordă acest stagiu potenţial în condiţiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta conform unui tabel prevăzut la art. 76 din Legea nr. 263/2010.
  • Noua lege privind sistemul public de pensii stabilește că stagiul potențial de cotizare se acordă tuturor persoanelor încadrate într-un grad de invaliditate, indiferent de numărul concret al gradului.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale,  neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA sau a bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

De pensie de invaliditate poate beneficia și asiguratul care a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Totodată, au dreptul la pensie de invaliditate şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale, precum și persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Potrivit art. 61 din Legea nr. 360/2023 care a intrat în vigoare pe data de 1 septembrie 2024 pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii, altor boli şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

 În raport cu gradul de diminuare a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

- de gradul I, caracterizată de deficiență funcţională gravă, capacitate de muncă și capacitate de autoservire pierdută;
- de gradul II, caracterizată de deficienţă funcţională accentuată şi capacitate de autoservire păstrată parţial;
- de gradul III, caracterizată de deficiență funcţională medie şi capacitatea de autoservire păstrată.


Criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu avizul Ministerului Sănătăţii. Dacă în baza acestor criterii contribuabilul este încadrat în vreunul dintre gradele de handicap, acesta poate beneficia de pensia de invaliditate, scrie Legal Badger. 

În consecință, persoanele cu handicap de grad 2 pot beneficia de pensia de handicap în ipoteza în care îndeplinesc toate condițiile enumerate în cele ce preced, precum și toate criteriile stabilite prin hotărârea Guvernului. Nici normele încă în vigoare, nici legea care va intra în vigoare în septembrie 2024 nu prevăd nicio condiție specială, aplicabilă exclusiv în cazul persoanelor cu handicap grad 2. Odată încadrate în acest grad de handicap pe baza deciziei medicale de încadrare într-un grad de handicap, persoanele în cauză beneficiază de dreptul la pensia de handicap.

Cât este pensia de handicap gradul 2?

Nici legea în vigoare, nici noua reglementare nu prevăd un cuantum exact al pensiei de invaliditate, fiind stabiliți doar criteriile și regulile pe baza cărora se stabilește cuantumul pensie de invaliditate.

Astfel, conform art 75 din Legea nr. 263/2010 la stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării/solicitării pensiei de invaliditate. Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare,  la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.


Persoanelor încadrate în gradul II de invaliditate (la fel ca și celor încadrate în gradul I), li se acordă acest stagiu potenţial în condiţiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta conform unui tabel prevăzut la art. 76 din Legea nr. 263/2010. Acest stagiu însă se acordă și  asiguratului care a satisfăcut serviciul militar, elevii, ucenicii şi studenţii , precum și persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989.

Noua lege privind sistemul public de pensii stabilește că stagiul potențial de cotizare se acordă tuturor persoanelor încadrate într-un grad de invaliditate, indiferent de numărul concret al gradului.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Drepturile tale Scutiri pentru persoane cu handicap accentuat. Iată care sunt acestea!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii