Drepturile tale Ce artificii putem folosi legal în noaptea dintre ani?
Drepturile tale: Ce artificii putem folosi legal în noaptea dintre ani?
Artificiile, o tradiție a sărbătorilor de iarnă, mai ales în noaptea dintre ani, sunt reglementate printr-un întreg set de reguli și condiții care ne ajută să ne bucurăm în siguranță de spectacolul pirotehnic. Fie că vorbim despre artificiile mici pe care le aprindem în curtea casei sau despre spectacolele grandioase organizate la nivel de oraș, există legi care reglementează cine, când și unde poate folosi acest tip de produse.
Astfel, conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, folosirea articolelor pirotehnice este strict reglementată pentru a asigura siguranța populației. În contextul sărbătorilor de iarnă, când utilizarea artificiilor devine frecventă, este relevant să cunoaștem prevederile legale, scrie Legal Badger.
Conform art. 7 din Legea nr. 126/1995, „persoanele fizice nu au dreptul să dețină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calității de artificier”. Prin urmare, deținerea materialelor pirotehnice este permisă doar în anumite condiții specifice persoanelor juridice sau fizice autorizate și doar dacă au calitatea de artificier/pirotehnician autorizat sau reprezintă o persoană juridică autorizată și înregistrată conform legii.
Totuși, legea prevede câteva situații în care și publicul larg poate deține anumite tipuri de materiale pirotehnice. Așadar, persoanele care au împlinit 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice, în scop de divertisment, care prezintă nivel de risc „foarte scăzut” sau „scăzut” și produc un nivel de zgomot „neglijabil”, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 95/2011. Aceste materialele pirotehnice fac parte din categoriile 1 și P1 și includ:
- focuri bengale, chibrituri bengale și beţişoare bengale;
- pocnitori de Crăciun;
- jerbe;
- granule scânteietoare;
- chibrituri detonante;
- pocnitori pentru petreceri;
- şerpi;
- scântei;
- pocnitori cu confeti;
- bobiţe explozive;
- articole pirotehnice destinate vehiculelor și articole pirotehnice cu alte destinaţii tehnice.
Totodată, art. 34 din Legea nr. 126/1995 republicată prevede că „Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.” Alin. (2) al articolului antemenționat stabilește că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situații:
- între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
- la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Sancțiuni
Nerespectarea dispozițiilor art. 7 din Legea nr. 126/1995 republicată, referitor la categoriile de persoane care pot deține astfel de materiale pirotehnice, potrivit art. 38 alin. (1) lit. d) se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Totodată, legea prevede sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor. Ca atare, art. 37 stipulează: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”. De asemenea, comercializarea către minori sub 16 ani sau către publicul larg a articolelor destinate pirotehnicienilor constituie infracțiune și este sancționată în mod similar.
Așadar, în contextul sărbătorilor de iarnă, se recomandă achiziționarea artificiilor doar din locații autorizate, verificarea categoriei articolelor pirotehnice și respectarea distanțelor de siguranță. Pentru evenimente private sau publice cu artificii profesionale, organizatorii au responsabilitatea obținerii tuturor autorizațiilor necesare.
Citește și
Ce trebuie să știe elevii din Constanța despre folosirea obiectelor pirotehnice. Poliția face recomandări
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp