Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:16 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Pensia de invaliditate - cine beneficiază?

ro

08 Oct, 2024 09:24 3960 Marime text
Tot ce trebuie să știi despre pensia de invaliditate. Sursa foto - freepik.com
 

Tot ce trebuie să știi despre pensia de invaliditate. Cine beneficiază și cum influențează vechimea în muncă

 
  • Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.
  • De pensia de invaliditate beneficiază și asiguratul care a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
  • Totodată, au dreptul la pensie de invaliditate şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
 
Cunoscută și sub numele de pensie de invaliditate, pensia de boală este un beneficiu social acordat persoanelor care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor probleme de sănătate. Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza: accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA sau a bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
De pensia de invaliditate beneficiază și asiguratul care a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Totodată, au dreptul la pensie de invaliditate şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale, precum și persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă, scrie Legal Badger.
 

Condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de pensia de boală


Potrivit noilor reglementări care au intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024, pentru a putea beneficia de pensia de invaliditate, trebuie îndeplinite anumite condiții cumulative:
- persoana a realizat un stagiu de cotizare contributivă în sistemul public de pensii;
- persoana nu a împlinit vârsta standard de pensionare;
- persoana are capacitate de muncă diminuată.
Sunt eligibile pentru pensia de invaliditate persoanele ale căror capacitate de muncă este diminuată din cauza: accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii sau a altor  boli şi accidente care nu au legătură cu munca.

Totodată, conform modificării legislative vor avea dreptul la pensia de invaliditate și angajaţii români care prestează muncă în străinătate din dispoziţia angajatorilor români, în condiţiile legii şi ale regulamentelor europene sau acordurilor bilaterale privind coordonarea sistemelor de securitate socială, după caz, dacă au înregistrat un accident de muncă şi deţin un document emis conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială nr. 883/2004 şi nr. 987/2009 care să ateste faptul că fac obiectul legislaţiei de securitate socială din România, respectiv documentul portabil A1.
 

Pensia de boală se adaugă la vechime?

 

Potrivit dispozițiilor art. 49 din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Astfel, în reglementarea actuală pensia de boală se adaugă la vechime.


Însă, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 care au intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024 din lista perioadelor considerate perioade asimilate vor fi eliminate perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.


Noua lege reconsideră, astfel, perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie, iar printre acestea nu se mai regăsesc perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, așa cum stabilește în prezent Legea 263/2010, actuala lege a pensiilor.
 
Citește și: 


Drepturile tale: Pensionarea anticipată pentru bărbați! Iată care sunt condițiile

 
Drepturile tale: Pensia socială sprijină persoanele vârstnice. Lista actelor de care aveți nevoie pentru acest beneficiu social


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii