Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:21 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminica, Făgădău şi Răsăuţeanu nu sunt aleşi!? Primăria Constanţa, imună la problemele constănţenilor, lăsaţi pradă ţânţarilor (galerie foto+documente)

ro

27 Jun, 2016 00:00 10698 Marime text


Parcurile din oraş sunt pline de ţânţari, în timp ce Primăria plăteşte bani grei unei firme private ca să stârpească insectele, care îi alungă pe constănţeni de pe spaţiile verzi!
 
Părinţii copiilor sunt disperaţi şi speriaţi pentru că atât în parcuri, cât şi în restul zonelor din oraş sunt roiuri întregi de ţânţari, ale căror înţepături lasă urme groaznice pe piele. Nici adulţii nu scapă prea uşor de aceste înţepături, care parcă sunt din ce în ce mai mari, lăsând în urmă gâlme uriaşe.
 
Am contactat-o telefonic pe Mădălina Vascu Laciu, directorul executiv al Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa, care a refuzat să ne dea explicaţii, motivând că nu poate să vorbească! Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaj. Viceprimarul Costin Răsăuţeanu a avut telefonul închis. De parcă într-o zi de duminică problemele municipiului Constanţa le-ar rezolva altcineva!
 
Am sunat şi la societatea Allchim CO SA, cea care şi-a adjudecat în 2009 contractul „Serviciul public de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în municipiul Constanţa“, în valoare de 43.084.626,50 de lei fără TVA, de la Primăria Constanţa. Însă numărul de telefon mobil care figurează la Registrului Comerţului aparţine altei persoane. La numărul de telefon fix al societăţii nu a răspuns nimeni.
 
Iată câteva dintre comentariile internauţilor constănţeni care şi-au exprimat punctul de vedere legat de acest subiect pe platforma de socializare Facebook: „E jale! Nu-mi mai place“, „Ar trebui să mergem peste cei din Primărie, să ne plătească cremele şi toate cele, inclusiv despăgubiri, pentru ce tragem“, „Dacă puteţi trece de buruienile care sunt în parcul Primăriei... să nu fie şi căpuşe pe acolo... parcă s-au înconjurat de sălbăticie… în toate sensurile oare?“
 

„An ca acesta cu ţânţari nu a mai fost de mult. Primăria trebuie să dea cu o soluţie“, „Schimbaţi firma sau soluţia. Nu se poate aşa ceva“, „Hexipharma şi mai diluată“, „Dacă era Mazăre, nu mai erau ţânţari“, „Băiatul meu a fost înţepat de insecte, nu ştiu exact ce, că nu am găsit făptaşul. Aş dori puţin ajutor din partea voastră! S-a lovit cineva de aşa situaţie? Picioruşul lui îi este umflat şi tare“, „Am o prietenă care aseară a fost cu copilul la Urgenţă din acelaşi motiv. Nu e de joacă. Se pare că sunt nişte gângănii încă nedepistate care provoacă bubele astea. Copilul e pe antibiotic şi urgenţa e plină de astfel de cazuri“, „Nu vreau să sperii pe nimeni. Din cauza unei pişcături de ţânţar, infestat, se pare, în 48 de ore am ajuns cu fetiţa pe masa de operaţie. Avea trei ani. Acum are 13. După zece ani are o cicatrice mare. Pe mine mă sperie pişcăturile de ţânţari şi păianjeni“, „Foarte periculoase insectele astea. Nici afară nu mai vor săracii copii“, „După-amiază este imposibil să stai afară. Sunt foarte mulţi şi foarte mari“, „Măi, fetelor, dar primarul care a fost ales nu stropeşte cu nimic?“, sunt doar câteva dintre comentariile constănţenilor de pe Facebook.

 Cine se ocupă de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în Constanţa

 
Contractul „Serviciul public de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în municipiul Constanţa“, în valoare de 43.084.626,50 de lei fără TVA, a fost atribuit de Primăria Constanţa în anul 2009. Contractul de concesiune de servicii 136219 a fost atribuit pe data de 18.09.2009 societăţii Allchim CO SA, pe o perioadă de 25 de ani.

Despre Allchim CO SA

Aşa cum reiese din informaţiile disponibile la Registrul Comerţului, firma înfiinţată în 1999 are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Zori de zi nr. 46. Capitalul social subscris, de 90.000 de lei, integral vărsat, este compus din 18.000 de acţiuni. Firma este controlată de Maria Păun Anghelescu, născută pe 13.09.1974, în Braşov, cu 5% din capitalul social, Florina Oana Bajdechi, născută pe 21.06.1986, în Constanţa, cu 91% din capitalul social, şi Teodora Simona Pocovnicu, născută pe 6.07.1968, în Câmpulung Moldovenesc, Suceava, cu 4% din capitalul social.
 
Administratorul societăţii, care desfăşoară „activităţi de curăţenie“, este Valerica Pătraşcu, născută pe 4.12.1957, în comuna Căiuţi, Bacău. Potrivit Registrului Comerţului, Maria Păun Anghelescu şi Teodora Simona Pocovnicu mai sunt asociate în Allchim Prest Serv SA. În anul 2014, societatea cu 65 de angajaţi a declarat o cifră de afaceri de 10.220.762 de lei şi un profit net de 1.291.693 de lei.

Ce boli transmit ţânţarii

Este bine să ştii cum te pot îmbolnăvi înţepăturile şi ce simptome ar trebui să te îngrijoreze şi să te trimită la medic. Înţepăturile de insecte sunt atât de frecvente, încât, de cele mai multe ori, nu sunt luate în seamă. Singurele situaţii când ne dau de gândit sunt atunci când locul înţepăturii se modifică într-un mod neobişnuit.

 
Se întâmplă adesea chiar să apară alte tipuri de manifestări sistemice înainte să sesizăm că am fost înţepaţi. În multe cazuri, nici nu trebuie să ne îngrijorăm, dar există câteva insecte care ne compromit sănătatea şi după a căror înţepătură ar trebui să luăm măsuri speciale sau chiar să contactăm medicul.

Reacţiile alergice, frecvente

Atunci când ne înţeapă, cele mai multe insecte eliberează un venin. Acesta conţine o serie de proteine care determină apariţia unor reacţii alergice din partea organismului în cazul persoanelor cu astfel de predispoziţii. Indivizii sănătoşi nu manifestă mai mult de o umflătură, roşeaţă, mâncărime sau chiar durere la locul înţepăturii. Dacă zona este agresată prin scărpinare, leziunea se poate infecta, ceea ce poate duce la complicaţii. Cei care au cele mai multe probleme în situaţia în care sunt înţepaţi de albine, de furnici sau de păianjeni neveninoşi sunt alergicii. Ei pot prezenta simptome de alergie, precum pete mărite, roşii, inflamate şi dureroase, sau pot intra chiar în şoc anafilactic. Acesta se manifestă prin respiraţie sacadată şi şuierătoare, pierderea cunoştinţei sau chiar prin deces în aproximativ 30 de minute dacă nu se iau măsuri de urgenţă (injecţii cu adrenalină).

De la ţânţari se pot lua paraziţi şi virusuri!

Saliva ţânţarului, cea pe care ne-o injectează atunci când ne înţeapă, poate conţine parazitul Plasmodium, care dă malarie şi virusul febrei galbene, ambele frecvente în Africa, dar extrem de rare în România. De asemenea, ţânţarul ne poate transmite virusul West Nile, care a infectat şi a creat probleme populaţiei din America de Nord. Potrivit specialiştilor, ţânţarii purtători ai virusului West Nile au existat şi în România şi au făcut două victime. Simptomele, care apar în doar 20% dintre cazuri, sunt: febră, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi în unele situaţii se observă şi inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţânţar.

Căpuşele dau boala Lyme

În sezonul cald, în ţara noastră există numeroase cazuri de infecţii cu bacteria Borrelia burgdorferi. Afecţiunea, numită boala Lyme, se manifestă prin înroşirea neobişnuită a zonei înţepăturii (se extinde de la locul leziunii în împrejurimi, pe o arie de 30 de centimetri), febră, stări de oboseală, frisoane şi dureri de cap. Cu cât se intervine mai devreme cu tratament, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În cazul în care nu sunt administrate antibioticele în mod corespunzător, se poate ajunge la borrelioză cronică, cu afectarea articulaţiilor, a ochilor, a inimii şi a sistemului nervos.
 
În luna iunie, dar şi în luna septembrie, se întâlnesc frecvent la noi în ţară şi cazuri de febră butonoasă, dată de bacteria Rickettsia conorii, care este transmisă tot de căpuşe. Aceasta are însă un simptom specific: apariţia unei pete negre, nedureroase, la locul muşcăturii, care se aseamănă cu un furuncul. Este însoţită de manifestări precum dureri difuze de articulaţii şi de muşchi şi de febră înaltă.
 
Chiar dacă nu înţeapă, şi muştele sunt periculoase. Aceasta pentru că orice obiect sau aliment pe care se aşază poate fi contaminat cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau cu alţi microbi care dau toxiinfecţii alimentare, unele dintre ele severe. De departe cele mai periculoase insecte din România sunt ţânţarii, deoarece au un areal de răspândire foarte vast şi sunt întâlniţi aproape peste tot pe teritoriul ţării (mai ales acolo unde există bălţi, lacuri). Bolile pe care le transmit sunt: filarioza limfatică, o boală extrem de periculoasă, cu simptomatologie de genul elefantiazisului, febră ridicată şi hemoragii, malaria, care se manifestă prin febră ridicată, frisoane, vărsături explozive, cefalee şi dureri articulare, febra West Nile şi encefalita virală, „acompaniată“ de confuzie şi halucinaţii.
 
De asemenea, puricele poate fi purtătorul unor boli foarte grave, precum tifosul, care este însoţit de febră ridicată şi de erupţie cutanată sau poate da o altă afecţiune redutabilă - pesta. Aceasta se manifestă prin febră ridicată, afectarea tegumentelor şi pneumonie. Alte afecţiuni transmise de insecte de pe alte continente sunt: boala somnului sau leishmanioza cutanată. Rareori ţânţarii pot transmite şi o infecţie parazitară, filarioză limfatică, în cazuri izolate.

„Constănţeni, să ne strigăm drepturile, căci altfel ne mănâncă căpuşele şi ţânţarii“ 

În mediul online, a fost publicată „Petiţia împotriva insectelor din parcuri“. Iată textul petiţiei: „M-am săturat să nu pot ieşi cu copilul afară în parc fără soluţie împotriva ţânţarilor! Copilul meu este desfigurat la faţă, pe mâini şi pe picioare, din cauza numărului mare de ţânţari şi de insecte. Vreau să facă Primăria ceva în legătură cu această problemă! Trebuie să ne unim pentru sănătatea copiilor noştri!“, se arată în petiţie.
 

Până la această oră, petiţia a adunat peste 98 de semnături. Iată câteva dintre mesajele postate de constănţeni:
 
„Parcul de la Casa de Cultură este plin de ţânţari. Suntem plini de ciupituri pe tot corpul, nu se mai poate sta afara“, „Şi în cartiere, nu numai în parcuri“, „În parcul de la Gară sunt perdele-perdele de insecte. Ţânţarii au devenit imuni la Autan, dau copilul din cap până în picioare cu spray din ăla şi acasă e ciupit tot. Este o nesimţire din partea autorităţilor să nu facă nimic pentru a ajuta nişte copii să aibă câteva ore liniştite în parc!!!“, „Domnule primar, dacă tot vreţi să faceţi ceva pentru constănţeni şi v-aţi tot lăudat că de acum veţi fi alături ce cei ce v-au votat, acum e timpul să arătaţi că vă pasă. Această petiţie ar trebui să vă pună un semn de întrebare. Cum de se poate ca în sezon estival să nu fie stropit niciun parc, zona verde, în cartiere, zona din jurul Ghiolului din Mamaia? Aşa ceva trebuia să fie pe lista de priorităţi ale Primăriei, pe lângă tăierea şi îngrijirea spaţiilor verzi, care lasă de dorit în Constanţa. Zona plajei Modern arată ca o junglă de ani buni, nimănui nu-i pasă de acest focar de mizerie şi infecţie. Constănţeni, haideţi să ne strigăm drepturile, căci altfel ne mănâncă căpuşele şi ţânţarii“.
 
Petiţia poate fi semnată AICI
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza anunţul de participare la licitaţia pentru atribuirea contractului „Serviciul public de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare în municipiul Constanţa“, precum şi anunţul de atribuire a acestuia.

Citeşte şi Ce spun reprezentanţii municipalităţii Allchim CO SRL, firma care a bătut palma cu Primăria Constanţa pentru 25 de ani, reclamată (galerie foto+documente)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii