Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Educatia mediului, materie obligatorie pentru elevii de gimnaziu

ro

21 Aug, 2003 00:00 860 Marime text

Protocol cu Asociatia Balcanica de Mediu

Alte 29 de persoane au absolvit cursurile centrului de formare si perfectionare * BENA va oferi sprijin pentru 400 de unitati de invatamant de la nivel national

Una dintre cele trei grupe ale Centrului de formare si perfectionare profesionala dedicat unor noi profesii in domeniul protectiei mediului si prevenirii poluarii apelor si-a finalizat cursurile, iar ieri au primit diplomele. Seria care tocmai a finalizat pregatirea a cuprins 29 de absolventi de liceu ce au fost initiati in meseria de tehnician ecolog, dintre care 13 someri. Cursurile au o durata de sapte saptamani si contin 216 ore de curs, din care 112 de pregatire teoretica si alte 104 ore de laborator si aplicatii practice. Fiecare serie are intre 25 si 30 de cursanti, iar cursurile sunt gratuite. Cea de-a patra serie pentru acest an va incepe pregatirea in luna septembrie si va fi constituita din absolventi de facultate.

Specialisti pentru Dobrogea

Centrul de formare si perfectionare profesionala dedicat unor noi profesii in domeniul protectiei mediului si prevenirii poluarii apelor a luat fiinta in baza unui proiect derulat de Asociatia Balcanica de Mediu (BENA) si Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" Constanta, avand ca suport financiar Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene. Scopul principal al proiectului este acela de a realiza un cadru institutional de desfasurare a unui program de formare si perfectionare, postliceala si postuniversitara care sa raspunda cerintelor sociale, individuale si regionale pentru calificari si specializari de mediu in zona Dobrogei, in acord cu normele nationale si europene. Prin organizarea de cursuri in cadrul centrului, se au in vedere mai multe aspecte, precum reorientarea profesionala pentru someri, persoane cu handicap, minoritati, absolventi de facultati fara loc de munca, adaptarea la cerintele pietei fortei de munca, cresterea gradului de constientizare si a responsabilitatii fata de mediul inconjurator si cresterea capacitatii locale de integrare in structuri lucrative specializate in solutionarea problemelor de mediu.

Pregatiri pentru la anul

Centrul si-a inceput activitatea anul trecut si a pregatit patru grupe de cursanti. Reprezentantul partii elene, Kirios Vosniakos, a declarat ca anul viitor se va face o selectie din randul tuturor absolventilor, iar cei selectati vor participa, in luna iunie 2004, la un international pe probleme de mediu in Bulgaria. Acesta le-a mai spus proaspetilor absolventi ca diploma pe care tocmai au primit-o reprezinta un instrument puternic de a-si gasi locuri de munca in domeniul protectiei mediului. Vosniakos a mai adaugat ca pe parcursul cursului a primit un real sprijin din partea SC Petromar, care, de altfel, si-a si specializat oameni. In aceste conditii, s-a incheiat un protocol intre BENA si Petromar pentru anul viitor, cand cele patru sesiuni vor fi organizate de angajatii acestei companii in domeniul controlului si poluarii marine.

Centre si in tara

Vosniakos a mai declarat ca, in urma cu doua zile, a avut o intalnire cu secretarul de stat pe probleme de mediu, Petre Lificiu. Cu aceasta ocazie, cele doua parti, respectiv greaca si romana, au agreat semnarea unui contract intre BENA si Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Potrivit acestuia, BENA este partenerul oficial al Ministerului in zece puncte care fac parte din contract. Unul dintre acestea prevede infiintarea de centre de perfectionare si in alte judete din tara. Cel mai important punct al acestei intelegeri este, de fapt, predarea obligatorie a educatiei de mediu la elevii de gimnaziu. Reprezentantul grec a avut o intalnire si cu ministrul invatamantului cu care a stabilit ca BENA va oferi sprijin pentru 400 de unitati de invatamant de la nivel national.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii