Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroziunea costiera, dusmanul plajelor

ro

15 Jul, 2004 00:00 1386 Marime text

Litoralul, salvat de experti olandezi

Specialisti in eroziunea costiera, romani si olandezi, incearca sa gaseasca solutii pentru diminuarea acestui fenomen * Proiectul intitulat "Implementarea Directivei-Cadru a apei si a Recomandarilor Managementului Integrat al Zonei Costiere (IZCM) pentru apele costiere si de tranzitie din Romania" este parte integranta din eforturile tarii noastre de aderare la Uniunea Europeana * Studiile realizate pana acum au demonstrat ca cele mai amenintate zone de acest fenomen sunt Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp pana la Mangalia si plajele Constanta, Mamaia si Costinesti * Parerile specialistilor cu privire la stoparea fenomenului sunt impartite * Unii cred ca acest lucru poate dura chiar zece ani, in timp ce altii spun ca este nevoie de introducerea unor taxe pentru a exista fondurile necesare * Urmatoarea intalnire pe tema eroziunii va avea loc la sfarsitul lunii septembrie

Eroziunea costiera este o problema care se afla in centrul atentiei specialistilor de foarte mult timp. Litoralul este afectat an de an de acest fenomen, motiv pentru care, la ora actuala, se realizeaza studii detaliate si se implementeaza programe de urmarire anuala in vederea gasirii de solutii de reabilitare ambientala si de limitare a efectelor de degradare. Acest obiectiv trebuie realizat si in perspectiva integrarii europene. De altfel, una dintre cerintele forurilor europene vizeaza gasirea de solutii in vederea stoparii eroziunii costiere. Semnalele de alarma din acest punct de vedere exista, iar specialistii realizeaza o serie de masurari si studii pentru a aplica cea mai buna solutie. Intalnirile pe aceasta teama au devenit din ce in ce mai dese, dar nu s-a luat inca decizia optima. Plajele litoralului romanesc se afla in administrarea Directiei Apelor "Dobrogea - Litoral". Prin urmare, acestei institutii si, implicit, ministerului de resort le revine sarcina de a monitoriza permanent litoralul si de a gasi modalitatile de rezolvare a problemelor existente. Monitoringul litoralului realizat pana acum a evidentiat tendinta generala de degradare prin eroziune, chiar daca intensitatea fenomenului variaza de la an la an. Proiectul "Implementarea Directivei-Cadru a apei si a Recomandarilor Managementului Integrat al Zonei Costiere (IZCM) pentru apele costiere si de tranzitie din Romania" este un prim pas in ceea ce priveste stoparea eroziunii costiere. Asistenta tehnica din acest proiect este asigurata de firma olandeza Royal Haskoning, iar coordonatorul proiectului este Roy Timmer. Acest proiect cuprinde doua ateliere de lucru. Primul a avut loc pe data de 10 iunie 2004, iar cel de-al doilea a inceput ieri si se va derula pe parcursul a doua zile. Participa reprezentanti ai firmei olandeze si specialisti romani, care vor pune in discutie amenintarile existente la ora actuala in zona costiera. Aurora Vasiu, reprezentant al Administratiei Nationale Apele Romane, a declarat ca se va incerca realizarea unei perspective asupra modului in care va arata litoralul in anul 2020. Aceasta a mai precizat ca derularea proiectului este extrem de importanta deoarece inca de acum doi ani tara noastra este angrenata in procesul de aderare la Uniunea Europeana, iar pentru acest lucru este nevoie de proiecte prin care sa se realizeze alinierea la legislatia europeana. Vasiu a mai precizat ca cea mai importanta solicitare a UE este Directiva-Cadru a apei, care vizeaza, printre altele, si managementul zonei costiere. Andrei Antohi, directorul tehnic al Directiei Apelor "Dobrogea - Litoral", a declarat ca derularea acestui proiect este extrem de importanta, mai ales ca de curand a aparut Hotararea 1015 din 2004 privind regulamentul de organizare si functionare a Comitetului national al zonei costiere, care prefigureaza o strategie pertinenta a dezvoltarii zonei costiere.

Topul celor mai erodate plaje

Roy Timmer este de parere ca zona costiera este amenintata de eroziune si poluare si ca exista un posibil conflict in ceea ce priveste utilizarea, pe viitor, a terenurilor ca urmare a cresterii necesitatii de teren datorita dezvoltarii urbane, turistice si pentru industrializare in apropierea centrelor urbane. Timmer a mai precizat ca s-a realizat o introspectie rapida si, pe baza acesteia, s-au identificat zonele cu cea mai puternica eroziune. Zonele cele mai amenintate de acest fenomen sunt Eforie Nord, Eforie Sud, Olimp pana la Mangalia si plajele Constanta, Mamaia si Costinesti. Potrivit cercetarilor realizate, poluarea zonelor costiere este cauzata de agricultura, ape uzate industriale si municipale si de posibila diminuare a resurselor de apa in partea nordica a judetului Constanta. Concluziile discutiilor vor fi cunoscute abia in cursul zilei de astazi. La intalnirea trecuta, ce a avut loc pe data de 10 iunie, Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa", a pus accent pe necesitatea integrarii tuturor laturilor juridice cu activitatile grupului de lucru al proiectului. La aceeasi intalnire, Danut Juganaru, directorul Camerei de Comert, a declarat ca, din punct de vedere turistic, este foarte greu sa se aplice reglementarile privind eroziunea costiera. In opinia sa, guvernantii nu pot realiza prea multe in acest sens, insa este necesara o expunere din partea expertilor straini a unui mod de rezolvare a problemelor din tara noastra similare cu ale altor tari ale Uniunii Europene. Referitor la acelasi subiect, Virgil Munteanu, guvernatorul Administratiei Nationale a Biosferei Delta Dunarii, are rezerve privind strategia zonei costiere, ca perioada, mentionand faptul ca in Mississippi acest proces a durat zece ani. In plus, Comitetul national al zonei costiere nu functioneaza inca, iar planurile de urbanism necesita acest lucru. Concluzia generala a fost ca este nevoie de finantare si ca acest lucru s-ar putea realiza si prin introducerea unor taxe. Ultimul atelier de lucru din cadrul acestui proiect se va desfasura la sfarsitul lunii septembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii