Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Excelență și inovație HEKA Hospital și ARES lansează Centrul de cardiologie intervențională, la Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

11 Jul, 2023 18:00 3872 Marime text
  • Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori privați de servicii de cardiologie și radiologie intervențională din România
  • HEKA Hospital și ARES au deschis un centru de cardiologie în spitalul HEKA din zona ICIL
  • „În momentul în care apare acest infarct miocardic, dacă nu am reușit să ne controlăm acești factori de risc, este important ca pacienții să ajungă în primele ore (n.r. la spital) de la debutul durerii”.
 
Pe 11 iulie 2023, a avut loc lansarea Centrului de cardiologie intervenţională ARES din cadrul HEKA Hospital.


 
În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog, directorul medical ARES Constanţa, Dr. Anamaria Donciu, medic specialist chirurgie generală, director medical HEKA Hospital, Dr. Adnan Mustafa, medic specialist cardiolog, Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog, Dr. Geanina Durig - CEO ARES GROUP și Florentin Muscalu, Director General HEKA Hospital. Ulterior, jurnaliștii ZIUA de Constanța au vizitat noul centru de excelență din cadrul HEKA Hospital, unde performanța se va face zi de zi pentru pacienții la nevoie.

 

Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori privați de servicii de cardiologie și radiologie intervențională din România, cu centre în orașe importante din țară – București, Constanța, Cluj-Napoca, Pitești și Tulcea. În aceste centre sunt efectuate toate tipurile de proceduri modern de cardiologie și radiologie intervențională, pentru tratarea patologiilor cardiace coronariene, structurale și electrice, precum și a celor vasculare, ginecologice sau urologice, oncologice și neurologice.
 
Printre cele mai importante premiere care s-au realizat în centrele ARES amintim: iulie 2018 – canal fontan închis cu ajutorul unui dispozitiv tip umbreluță, mai 2019 – procedură JetStream – sistem de aterectomie pentru dezobstrucția arterelor sever calcifiate, mai 2019 – terapie Shockwave pentru dezobstrucția arterial, octombrie 2021 – sistem de resincronizare cardiac cu suport de defibrilare, la un pacient cu Mitraclip pe valva tricuspiadă, aprilie 2022 – procedură hibrid: TAVI pe valvă aortică bicuspidă + rezolvare chirurgicală a anevrismului de aortă ascendentă, februarie 2023 – TAVI în TAVI cu valvă autoexpandabilă.
 

Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog – „ Sunt pacienți care au răni la picioare, sau nu mai pot să meargă din cauza durerilor și ca să nu își piardă piciorul trebuie să le desfundăm acele vase”

 
„Aparatul (n.r. angiograf) este locul în care îmi petrec eu toată ziua. Aici facem niște proceduri destul de spectaculoase și destul de rapide. Aici se pot trata pacienții care se prezintă cu simptome de infarct miocardic acut, cu vasul înfundat, care se deschide prin implantarea unui stent sau prin umflarea unui balonaș acolo și practic pacientului i se remite durerea și în câteva zile va putea fi externat acasă.



 

De asemenea, se pot face proceduri de revascularizare a arterelor membrelor inferioare, niște proceduri destul de dragi mie, pe care am început să le fac în Constanța. Sunt pacienți care au răni la picioare, sau nu mai pot să meargă din cauza durerilor și ca să nu își piardă piciorul trebuie să le desfundăm acele vase. Tot așa, fie cu un balon, cu stenturi, sunt tehnici destul de complexe. Se pot face proceduri din domeniul bolilor structural cardiace – adică de implantare de valve, mitralclip. Se pot efectua proceduri de electrofiziologie pentru pacienții cu palpitații, care se arde zona respectivă, și omul nu mai face acea tulburare de ritm. Electrofiziologii pot implanta niște dispozitive atunci când pacientul are pulsul mic, se numesc stimulatoare cardiace sau defibrilatoare cardiace atunci când există riscul ca pacientul să aibă mici palpitații care pot fi amenințătoare de viață – se pune acest dispozitiv, iar colegul meu, doctorul Maxim se ocupă de proceduri – le efectuează de rutină, iar pacienții pot să își păstreze cât mai mult calitatea vieții”, a zis Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog, directorul medical ARES Constanţa.

Minutele care pot face diferența dintre viață și moarte

 
„Cu infarctul miocardic este, din punctul meu de vedere, principala cauză de moarte în România, nu doar al meu, ci și bazat pe studii. Acesta trebuie prevenit. Pacienții trebuie să țină un regim de viață, să își controleze hipertensiunea, colesterolul, diabetul și să se lase de fumat. În momentul în care apare acest infarct miocardic, dacă nu am reușit să ne controlăm acești factori de risc, este important ca pacienții să ajungă în primele ore de la debutul durerii. Dacă pacientul are o durere care durează mai mult de 20 de minute, în repaus, trebuie să pună mâna pe telefon și să cheme ambulanța. Există un întreg serviciu, iar pacienții sunt transportați direct la spital, unde în 20-30 de minute noi venim și încercăm să desfundăm acest vas pentru a readuce circulația la normal la nivelul vaselor inimii”, a mai precizat Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog, directorul medical ARES Constanţa
 

Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog - „Pacientul nu trebuie să rămână peste noapte”

 
„Specialitatea mea este de radiologie intervențională și voi face aici, cu bucurie, multe intervenții de radiologie intervențională, o specialitate nouă, puțin cunoscută, însă care va aduce mari beneficii pacienților. Ei nu vor mai fi nevoițisă vină la București, să umble după proceduri minim invazive, să evite intervențile chirurgicale. Radiologia intervențională ne permite să tratăm, de exemplu, fibromul uterin, fără ca uterul să fie scos, ne permite să tratăm adenomul de prostată, fără a fi necesară o intervenție chirurgicală, ne permite să tratăm varicocelul, ne permite să tratăm afecțiunile coloanei, tasările vertebrale, herniile de disc, ne permite să tratăm malformații artero-venoase, trombozele venoase, arteriopatia periferică, depunerea de colesterol pe vasele de sânge, piciorul diabetic, fistule artero-venoase la pacienții ce fac dializă și la care, în timp, acele fistule se îngustează și se pot înfunda. Noi le facem mentenanța, le ținem deschise, astfel încât pacienții să își poată continua tratamentul. Sunt foarte multe intervenții ce se pot face și toate se vor face aici, în Spitalul Heka.



 

Majoritatea procedurilor sunt ambulatorii. Pacientul nu trebuie să rămână peste noapte, vine, face intervenția și asta nu înseamnă incizie, nu înseamnă anestezie, înseamnă o puncție – o ințepătură, un pansament mic la locul de puncție. Pentru unele proceduri se stă o noapte în spital, dar fără o perioadă de recuperare.


 
Sunând la spital, pacienții vor primi toate informațiile. Noi așteptăm să ne fie trimis dosarul medical – dacă există. Aproape întotdeauna pacienții au investigații, radiografii, analize, după care le trimitem răspunsul cu ce îi putem aștepta. Și cu drag îi așteptăm aici să îi consultăm și să îi tratăm”, a punctat Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog.
 
 Citește și:
 
LIVE VIDEO+TEXT. Constanța Eveniment de lansare a Centrului de Cardiologie Intervențională din cadrul Heka Hospital & Ares (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii