Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Explozie de savoare Prima ediţie a Festivalului Ghiudemului şi Qazıului, organizată de UDTTMR la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

ro

01 Feb, 2016 00:00 4822 Marime text


Centrul comunei Mihail Kogălniceanu s-a umplut, sâmbătă, de arome mai ceva ca în zilele libere de 1 Mai. Chiar dacă vremea nu a fost foarte însorită, asta nu i-a împiedicat pe membrii comunităţii turco-tătare din localitate, dar şi din împrejurimi să petreacă împreună câteva ore pline de bună dispoziţie. Prilejul a fost unul cât se poate de… delicios: Festivalul Ghiudemului şi Qazıului, organizat în premieră de UDTTMR.
 
Localitatea Mihail Kogălniceanu sau Kara Murat, cum era cunoscută în vechime, are o comunitate numeroasă de etnici turco-musulmani, astfel că tradiţia preparării ghiudemului, cunoscut şi sub denumirea de sucuq, şi a qazıului este foarte veche. Peste 150 de kilograme de carne, însemnând aproape 500 de metri de ghiudem tătăresc, s-a perpelit la jar, încântând papilele gustative ale sutelor de persoane prezente pentru a lua parte la această primă ediţie a festivalului.
 
Alături de preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, s-au aflat şi primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, subprefectul judeţului Constanţa Ersun Anefi, dar şi secretarul de stat pentru minorităţi, Amet Aledin.
 

„Qazı este un preparat pe care puţini tătari l-au gustat, este un preparat tipic tradiţional tătarilor Nogay. El se mai întâlneşte şi în Kazakhstan. Este făcut din carne de cal. Aceasta este tradiţia pe care noi încercăm să nu o pierdem, de aceea am făcut acest festival. Este un eveniment de socializare, iar toţi cei prezenţi vor putea gusta aceste produse tradiţionale. Comunitatea de aici este una foarte unită şi foarte inimoasă şi este un exemplu şi pentru alte comunităţi ale noastre“, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
 
„Este pentru prima dată când în localitatea Mihail Kogălniceanu se organizează festivalul produselor tradiţionale tătăreşti. Respect şi iubesc în acelaşi timp comunitatea turco-tătară din localitatea noastră şi mă bucur că avem astăzi prilejul de a petrece împreună câteva ore de bună dispoziţie. Avem o comunitate de câteva sute de tătari, care sunt foarte uniţi. Sunt o comunitate puternică, pe care o respect. Am gustat şi cu alte ocazii aceste preparate tradiţionale şi sunt delicioase“, a declarat primarul Ancuţa Belu.

 
Tătarii Nogay din nordul Dobrogei prepară aceste produse din carne de cal, iar în alte zone, compoziţia este din carne de oaie şi din carne de vită. Reţeta qazıului şi a ghiudemului este transmisă oral, de la bunic, până la nepot, din generaţie în generaţie. Dacă ghiudemul s-a desăvârşit pe grătar, qazıul, preparat din carne de mânz, a fost fiert, ambele preparate fiind servite cu murături. Qazıul este un fel de tobă din fâşii de carne, macerată patru - cinci zile într-un vas de inox sau de lut. Carnea nu se toacă, ci se taie manual, e amestecată cu puţină grăsime de pe burtă, e bine condimentată cu sare, piper, cimbru, apoi fiartă temeinic şi introdusă în maţul animalului sacrificat. Calul trebuie să aibă între şase luni şi doi ani şi să nu fie pus la căruţă, căci, dacă munceşte, transpiră, iar gustul se schimbă.


 
Ghiudemul se prepară din carne tocată de cal sau din carne de oaie şi vită (în combinaţie), condimentată cu usturoi, ienibahar, ardei iute, sare, piper, cimbru şi boia, care se lasă la macerat. După frământare, aluatul cărnos se lasă o noapte pentru a-şi trage toate aromele şi apoi se umple în maţe de cal sau de vită. Pe vremuri, preparatul se usca la streaşina casei, ferit de soare, şi trebuia presat de câteva ori în fiecare zi cu un făcăleţ mic sau cu o sticlă, pentru a proteja membrana subţire. Ghiudemul uscat poate fi servit ca aperitiv.


Pregătite pe grătar, prăjite sau uscate, condimentate, cu un gust puternic, dar nu agresiv, cele două preparate sunt agreate atât de tătari şi turci, cât şi de români. Aceste produse tradiţionale tătăreşti sunt foarte populare deoarece sunt pregătite cu ştiinţă veche din ingrediente proaspete, naturale, sănătoase, cu o savoare aparte, după reţete simple folosite de sute de ani de tătarii stabiliţi în Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii