Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Facturi de achizitie a materialelor de constructii emise de firme radiate

ro

12 Nov, 2004 00:00 3834 Marime text

Lemnul, alcoolul si petrolul au adus bugetului de stat 75 de miliarde de lei

In cursul lunii octombrie, comisarii din cadrul Comisariatului Regional Constanta au verificat peste 1600 de agenti economici * Sumele calculate ca fiind sustrase de la bugetul de stat s-au ridicat la peste 75 miliarde de lei * O firma din Navodari a cumparat materiale de constructii in perioada 2003-2004 de la o firma radiata din anul 2002 # Celelalte firme furnizoare s-au sustras de la efectuarea controlului financiar fiscal prin declararea fictiva a sediului social

Comisariatul Regional Constanta a contabilizat in urma controalelor efectuate si definitivate in cursul lunii trecute suma de 75,9 miliarde lei ca fiind sustrasa de la plata catre bugetul de stat. Obiectul controalelor efectuate l-au facut producatorii si comerciantii de alcool, de petrol, produse reciclabile, cherestea, lemn de foc si, nu in ultimul rand, pietele agroalimentare. "In domeniul prelucrarii si comercializarii lemnului s-au verificat documentele financiar-contabile, cele de achizitie din care a rezultat un pret mediu ponderat de achizitie care variaza intre 483.628 si 608.403 lei pe metru cub, diferentele fiind determinate de sortimentele achizitionate si de calitatea materialului lemnos din parcela licitata", a declarat Cornel Garimovici, comisar-sef al Garzii Financiare Constanta. In conditiile in care preturile de vanzare variaza intre 1 milion de lei si 1,2 milioane lei, profitul realizat pe metru cub de masa lemnoasa vanduta variaza intre 130.000 si 290.000 lei/metru cub. Deficientele constatate si sanctionate de comisari au tinut de nedeclararea la organul fiscal teritorial a punctului de lucru, neoperarea cronologica a documentelor financiar-contabile sau inregistrarea acestora in alta perioada decat cea reala si nerespectarea prevederilor legale privind intocmirea si tinerea la zi a evidentei contabile, intocmirea corecta si la zi a registrelor de contabilitate. Toate aceste tipuri de abateri au fost sanctionate cu sapte amenzi contraventionale in valoare de 60 milioane lei.

Evaziune fiscala in constructii

Societatea "Caraga Invest" SRL din Navodari a achizitionat in perioada decembrie 2003-martie 2004 materiale de constructii de la diversi furnizori din judetele Constanta, Bacau si Galati, in valoare de 2,7 miliarde lei, fara TVA. Din controalele incrucisate efectuate de comisarii Garzii a reiesit ca SC "Sara" SRL Constanta, unul dintre furnizori, nu mai functiona la data efectuarii tranzactiei de vanzare-cumparare, aceasta fiind chiar radiata de la Registrul Comertului, inca din martie 2002. Celelalte firme furnizoare: "Manus Lighting" SRL si "Elicar Agrochim" SRL din Constanta, SC "Aron Company" SRL si "Viosorom" SRL din Galati si "Forege Invest" SRL din Bacau s-au sustras de la efectuarea controlului financiar fiscal prin declararea fictiva a sediului social, facturile emise avand valori cuprinse intre 43 si 355 milioane lei. Prin inregistrarea in contabilitate a unor documente care nu au calitatea de document justificativ conform Legii 82/1991, administratorul societatii din Navodari, Georgeta Carabulea, a diminuat impozitul pe profit cu peste 680 milioane lei. De asemenea, s-a constatat ca a dedus, fara a avea dreptul, TVA in suma de 519 milioane lei prin primirea si inregistrarea in contabilitate a unor facturi fiscale care nu fost completate cu toate datele referitoare la identitatea furnizorului, constatandu-se si lipsa copiei de pe documentul legal care atesta calitatea de platitor de TVA a acestuia. Societatea era administrata prin imputernicire chiar sotul Georgetei Carabulea, Petrisor Carabulea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii