Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ferestre spre cer sau altare în aer liber Troiţe ridicate în municipiul Constanţa. În memoria cui au fost înălţate şi de către cine (galerie foto)

ro

30 May, 2018 00:00 4799 Marime text
Constănţenii, dar şi turiştii care ajung vara pe litoral nu pot să treacă indiferenţi pe lângă troiţele ridicate în mai multe cartiere din municipiu. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă unele dintre troiţele ridicate în unele zone ale oraşului de la malul mării.
 

În parcul Casei de Cultură a Sindicatelor

 
Una dintre troiţele din oraş a fost ridicată în martie 1990, în parcul Casei de Cultură a Sindicatelor, în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Pe ea este inscripţionat următorul mesaj: „Veşnică neuitare. Această troiţă este ridicată în memoria eroilor căzuţi în revoluţia de către societatea «Demnitatea» a femeilor din Constanţa“.
 

La Academia Navală „Mircea cel Bătrân“

 
Şi la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa există o troiţă, ridicată în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. „Slavă eroilor Revoluţiei din decembrie. Maior Vasile Carp“ scrie pe aceasta.
 

La Muzeul Marinei Române

 
O altă troiţă a fost înălţată la Muzeul Marinei Române, de pe strada Traian. Este vorba despre Troiţa Marinarilor, o realizare de excepţie a unui artist din Maramureş, preotul Vasile Trif, care a încrustat în lemnul crucii simboluri semnificative ale navigaţiei româneşti: pânzarul moldovenesc, prima corabie comercială românească, „Mariţa“, prima navă cu aburi a Flotilei de Război, „România“, bricul „Mircea“.
 

La Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand l“

 
Într-una dintre sălile Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand l“, filiala Constanţa, este o troiţă donată în memoria celor care au servit cu iubire şi patriotism pământul strămoşesc, în cele două războaie mondiale. Aşezată chiar lângă monumentul eroilor căzuţi la datorie, troiţa a fost realizată de Ioan Prodan şi donată de veteranul atlet şi cetăţean de onoare al Constanţei Traian Petcu (94 de ani).
 

La Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“

 
Traian Petcu este la a doua troiţă donată, după cea depusă în holul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, instituţie de învăţământ pe care a absolvit-o în anul 1944.
 

În parcul din faţa Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa

 
În parcul din faţa Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa se înalţă semeţ troiţa Călătorului pe Mare, ce poartă Hramul „Sfântul Gheorghe“. Aceasta a fost sfinţită în aprilie 2010, în prezenţa autorităţilor locale şi a lui Gabriel Oprea, fostul ministrul al Ministrului Apărării Naţionale. Troiţa a fost ridicată de meşteri ai Sihăstriei Putna, la iniţiativa şi prin grija prefectului de atunci al judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, dar şi cu sprijinul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Troiţa a fost ridicată în cinstea tuturor celor care îşi leagă într-un fel sau altul destinul de mare, civili şi militari, dar şi a memoriei celor care şi-au pierdut viaţa în apele mărilor şi oceanelor lumii.
 

Lângă restaurantul Colonadelor

 
În luna iulie 2013, o troiţă a fost ridicată lângă restaurantul Colonadelor din Constanţa. Troiţa a fost pictată de pictorul de biserici Teodor Păltinean şi ridicată de Asociaţia „Trăiesc datorită vouă“.

 

Cinci troiţe au fost ridicate de Arimex Comexim 2000 SRL

 
Societatea Armiex Comexim 2000 SRL, care asigură hrana pacienţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase, a celor din secţiile exterioare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi a celor de la Spitalul CFR Constanţa, a ridicat, la rândul ei, cinci troiţe în municipiul Constanţa: una în curtea Liceului Tehnologic „Emil Palade“, una în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, una în curtea Spitalului de Boli Infecţioase al municipiului Constanţa, cea de-a patra - în curtea Spitalului CFR Constanţa, iar cea de-a cincea - în staţiunea Mamaia, unde a fost înfiinţată Capela Tinerilor.
 

Ce sunt troiţele

 
Exponate ale artei ţărăneşti, troiţele sunt mostre de spiritualitate românească. Le întâlnim azi atât la sat, cât şi la oraş. Potrivit credinţei populare, troiţele se construiesc la intersecţiile drumurilor, pentru a alunga răul. Troiţele sunt definite ca fiind cruci din lemn sau piatră, împodobite cu diferite inscripţii, sculpturi, icoane. Ele cuprind o cruce formată dintr-o cruce principală, pe care apare adesea Hristos răstignit, şi încă două cruci (formează un triptic), pe care sunt icoane de sfinţi. Aceşti sfinţi reprezintă patronul persoanei în numele căruia s-a construit monumentul sau un sfânt ce veghează asupra localităţii sau a familiei celui care a construit troiţa.
 
Notă: Vă solicităm să ne trimiteţi imagini cu troiţe din municipiul Constanţa pe care le-am omis!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii