Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firme depistate in timp ce furau apa din retea

ro

28 Aug, 2003 00:00 2253 Marime text

Agenti economici din Satul de Vacanta bransati ilegal

Reprezentantii RAJA au descoperit la Agigea si in municipiul Constanta o serie de racorduri frauduloase, prin care era sustrasa apa potabila * Ilegalistii vor plati un consum stabilit, conform legii, retroactiv pe ultimele 18 luni * De la 1 septembrie, bransarea ilegala va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei

Corpul de Control al Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta a continuat si in aceasta saptamana seria verificarilor in vederea depistarii abonatilor cu bransamente ilegale. Pe baza informatiilor primite si, de asemenea, ca urmare a descoperirilor facute de inspectorii regiei, ieri s-au realizat mai multe controale in localitatea Agigea, precum si in Constanta si in Satul de Vacanta din statiunea Mamaia. Cu ocazia acestor verificari au fost descoperiti o serie de consumatori care incercau sa pacaleasca regia, avand in paralel un bransament legal si un altul ilegal. Consumurile exagerat de mici i-au dat de gol pe cei in cauza, acum trebuind sa suporte rigorile legii pentru furtul comis.

Bransament cimentat

Actiunea inspectorilor Corpului de Control al RAJA a demarat, ieri, in localitatea Agigea, unde salariatii regiei descoperisera doi abonati casnici care aveau, pe langa bransamentul legal, si un altul ilegal. Primul imobil, respectiv o vila dichisita si impunatoare, care apartine lui Cetin Galin, detinea si un bransament ilegal, care era utilizat in vederea irigarii suprafetei din fata casei. De asemenea, omul darnic oferea apa necesara si vecinilor care construiau o casa. Ilegalitatea savarsita de Galin a fost descoperita de angajatii RAJA in urma cu aproximativ o luna. Atunci, acestuia i s-a pus in vedere sa intre in legalitate. In ciuda acestui avertisment, proprietarul a facut tot ceea ce stia mai bine, adica fura apa rece in continuare, fara nici o problema. Data fiind aceasta situatie, in urma cu o saptamana, imobilul lui Galin a fost debransat de la reteaua de alimentare cu apa. Asta nu l-a impiedicat insa in nici un fel sa se rebranseze. De data aceasta, a fost mult mai precaut, in sensul ca portiunea respectiva a fost cimentata astfel incat angajatii regiei sa nu mai poata umbla la bransament, iar locul pe care se aflau tevile a fost acoperit cu un urias ghiveci de decor. Cimentul era proaspat si se vedea clar ca masca un bransament ilegal. Pentru a pune capat o data pentru totdeauna acestei situatii, debransarea s-a facut din strada. Apa furata pana acum nu va ramane neplatita. Astfel, s-a stabilit, in cazul lui Cetin Galin, un consum estimativ de 150 de metri cubi de apa pe luna, reprezentand cam 2.940.000 de lei lunar, cost pe care consumatorul il va suporta retroactiv pe ultimele 18 luni.

Apa furata si pentru vecini

La cel de-al doilea imobil, apartinand lui Daniel Oancea, reprezentantii RAJA au constatat ca si acesta avea un bransament ilegal folosit pentru irigarea gradinii sale si a vecinului care a fost debransat de la reteaua de alimentare cu apa. La momentul controlului, poarta era legata cu lant si avea pus lacat tocmai pentru a nu se putea intra in curte. Si aici s-a luat masura debransarii din strada, stabilindu-se un consum lunar de 200 de metri cubi, care va trebui achitat tot retroactiv pe ultimele 18 luni. De asemenea, ambele familii debransate ieri vor suporta si costurile de debransare si rebransare, de aproximativ 1,6 milioane lei. Cei care recurg la astfel de metode pentru a se sustrage de la plata apei pe care o consuma trebuie sa stie ca, de la data de 1 septembrie, intra in vigoare noul regulament tehnic de organizare si functionare al RAJA. Potrivit acestuia, bransarea ilegala se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 100 de milioane de lei.

Amenda pentru "Cuptorul cu Placinte"

Actiunea reprezentantilor RAJA a continuat in Satul de Vacanta din statiunea Mamaia, unde sunt circa 12 agenti economici care au montate necorespunzator apometre pentru masurarea consumului de apa. In mod legal, apometrul se monteaza la intrarea in camin. Agentii economici au montat aparatele de masura in bucatarie sau in alte incaperi. Reprezentantii RAJA spun ca in acest fel furtul de apa poate fi usor realizat. Printre acesti agenti economici se regaseste si "Casa Buzau", unde Corpul de Control al RAJA a verificat caminul si a constatat ca apometrul nu era montat unde trebuia. Data fiind aceasta situatie, conducerea Regiei de Apa a decis emiterea unor somatii catre cele 12 societati, in vederea intrarii in legalitate. Un control privind furturile de apa s-a desfasurat, ieri, la "Cuptorul cu Placinte". In urma cu cateva zile, salariatii RAJA au gasit un bransament ilegal. La inspectia de ieri, in prima faza parea ca totul sa fie in regula, in ciuda celor descoperite anterior. Patronul societatii, Gelu Pelehra, a condus reprezentantii RAJA peste tot, incercand sa le demonstreze ca totul este in regula. Faptul era insa cat se poate de ciudat deoarece unitatea avea patiserie, carmangerie, spalatorie, dusuri si alte utilitati, iar consumul era extraordinar de mic, respectiv 200 de metri cubi. In cele din urma, banuielile inspectorilor s-au adeverit, in spatele unitatii fiind descoperit un bransament ilegal. Dupa ce, inainte, negase vehement existenta acestuia, in cele din urma, patronul a recunoscut si a promis ca va intra in legalitate. Bransamentul a fost taiat, urmand ca administratorul societatii sa plateasca un consum de aproape 1.500 de metri cubi de apa lunar, pe care ii va achita retroactiv pe ultimele 18 luni. O estimare a sumei totale arata ca societatea in cauza va trebui sa achite catre RAJA circa 530 de milioane de lei, respectiv cate aproximativ 30 de milioane de lei lunar.

Hidrantul de gradina

Ultima actiune a Corpului de Control al RAJA s-a realizat pe strada Suceava, numarul opt, la blocul U2, scara C. Aici existau mai multe reclamatii cum ca familia Cretu foloseste apa de la hidrant pentru a uda gradina. Mihail Ion, inspector RAJA, a declarat ca exista informatii ca respectiva familie uda gradina cu apa de la hidrant, iar produsele din gradina sunt comercializate in piata. Ortantza Cretu a recunoscut ca foloseste hidrantul, dar numai pentru a uda gardul viu. Aceasta nu vedea insa care este problema si spunea ca tot ceea ce face este legal. Si in acest caz se va stabili un consum lunar care va fi achitat retroactiv pe ultimele 18 luni. De aceasta data, cantitatea de apa ce va fi stabilita va fi inclusa pe factura asociatiei de proprietari din care face parte familia respectiva. Daca va plati doar familia Cretu sau se va imparti consumul pentru toti locatarii nu este problema RAJA. Pentru ca numarul celor care recurg la bransamente ilegale este destul de ridicat, asemenea controale vor continua in perioada urmatoare in vederea combaterii acestui fenomen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii