Focar de toxiinfectie alimentara, la Tabara Navodari
Focar de toxiinfectie alimentara, la Tabara Navodari
10 Jul, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
2734
Marime text
Copiii si profesorii cazati aici au ajuns in stare grava la spital, dupa ce au consumat alimente alterate la cantina unitatii
Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase s-au confruntat, duminica seara, cu aproape o suta de pacienti care prezentau simptome de toxiinfectie alimentara. Pentru ca starea lor era grava, 47 au fost internati. Cei mai multi dintre acestia, adica 35, sunt copii cu varste intre cinci si 14 ani, in timp ce 12 sunt adulti. "Copii prezentau sindrom de deshidratare mediu si sever, febra si varsaturi, iar peste jumatate dintre ei aveau in plus scaun, colici abdominale si o stare toxica. Ieri dimineata, in urma tratamentului, starea copiilor s-a ameliorat", a declarat pediatrul de garda Consuela Marcas. Copiii bolnavi, dar si adultii, care i-au insotit la spital provin din Cluj, Oradea, Bucuresti si Botosani si au fost cazati la Tabara Navodari. Printre cei bolnavi sunt si sportivi din cadrul lotului national de oina juniori si participanti la Festivalul Mamaia copiilor, care s-a incheiat duminica. Alimente preparate, gata alterate Imediat, Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana a demarat o ancheta la Tabara Navodari, pentru a vedea ce s-a intamplat. In urma controalelor efectuate, inspectorii sanitari au constatat ca, aparent, conditiile igienico-sanitare la cantina si la depozitul de alimente sunt corespunzatoare. In ciuda acestor lucruri, se pare ca focarul de infectie a fost provocat de ignorarea unor norme de functionare a taberelor. "La un efectiv de 1.100 de copii era normal sa fie deschise doua dintre cantine si nu doar una, asa cum se intampla aici", a declarat directorul Enescu. Cu toate acestea, desi sunt amenajate aici patru cantine, administratia centrala a taberei a dispus deschiderea doar a unui singur bloc alimentar, copiii mancand in mai multe schimburi. "S-ar putea ca acest fapt sa ne dea cheia cazului, pentru ca intre schimburi, la temperatura ambianta, alimentele deja preparate se pot deteriora", a explicat directorul ASPJ. In opinia acestuia, motivul optiunii lor il reprezinta economia de personal. Una dintre masurile luate ieri de conducerea institutiei de sanatate publica a fost inchiderea pentru 24 de ore a cantinei din Tabara Navodari pentru dezinsectie si dezinfectare, timp in care celor peste 1.000 de copii aflati in tabara li se va da hrana rece. Alte cazuri de toxiinfectie la Navodari Directorul Enescu a afirmat ca o alta masura dispusa este deschiderea in regim de urgenta a unei a doua cantine, astfel incat copiii sa nu mai manance in schimburi. "Activitatea de la cantina va fi supravegheata de doi inspectori ai ASPJ. In acelasi timp, au fost preluat probe de la alimentele consumate si de la personalul taberei, pentru a vedea daca cineva este potential contaminant pentru alimente", a declarat dr. Marius Enescu. Cazuri noi de toxiinfectie alimentara printre copiii din Tabara Navodari au aparut si in cursul zilei de ieri, cand la SBI, au mai fost trimisi pentru internare inca zece pacienti. "Din cauza avalansei de bolnavi cu toxiinfectie alimentara, stocul de solutii perfuzoare s-a epuizat in SBI, asa ca, duminica noaptea, a fost nevoie sa se elibereze alte solutii din farmacie", a declarat directorul SBI, dr. Sorin Rugina. Acesta a mai spus ca este pentru prima data fata de alti ani cand unitatea pe care o conduce se confrunta cu un asemenea focar de toxiinfectii alimentare.Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii