Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fonduri pentru un centru european fara activitate

ro

22 Aug, 2003 00:00 783 Marime text

Proiect esuat

Sediul Centrului de Resurse Europene, deschis in urma cu trei luni, se afla la Clubul Elevilor * De administrarea acestuia si derularea activitatilor aferente urmau sa se ocupe reprezentantii Inspectoratului Scolar * In momentul deschiderii centrului, inspectorul general adjunct Florin Serbu declarase ca "principalii beneficiari ai centrului vor fi elevii la care trebuie sa ajunga informatia si care trebuie sa cunoasca programele de studii si mobilitate pe care Uniunea Europeana le desfasoara" * Pentru ca nu exista personal, centrul s-a inchis pana la inceperea anului scolar * In scurta perioada in care a functionat Centrul de Resurse Europene, la stagiile de formare au participat cadrele didactice, elevii beneficiind indirect de serviciile centrului

Inspectoratul Scolar Constanta deschidea, in urma cu trei luni, cu mare pompa, Centrul de Resurse Europene. Scopul infiintarii unui astfel de centru era de a informa, documenta si instrui tinerii si adultii, mai ales pe cei din sectorul educativ. Prin acest centru, cei interesati puteau obtine mai multe informatii privind politicile educationale, despre situatiile socio-culturale si economice ale tarilor membre Uniunea Europeana. Existenta unui centru de acest gen in Constanta a fost posibila prin derularea unui proiect care s-a bucurat de sprijinul materia si consultativ al Uniunii Europene. Printre institutiile care au participat la proiectul de constituire a Centrului de Resurse Europene au fost Directia Judeteana de Tineret si Sport, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura prin Euro Info Centre, Liceul International de Informatica, World Vision si Organizatia "Mare Nostrum". Sediul respectivului centru se afla la Clubul Elevilor, insa de administrarea acestuia si derularea activitatilor aferente urmau sa se ocupe reprezentantii ISJ Constanta, in speta inspectorul general adjunct, Florin Serbu si inspectorul scolar pe programe europene, Liliana Timofte. Aceasta din urma trebuia sa fie prezenta la centru pentru a acorda consultanta elevilor si cadrelor didactice interesate de diferite probleme. In momentul deschiderii centrului, inspectorul general adjunct Florin Serbu declarase ca "principalii beneficiari ai centrului vor fi elevii la care trebuie sa ajunga informatia si care trebuie sa cunoasca programele de studii si mobilitate pe care Uniunea Europeana le desfasoara".

Sponsorizare pentru dotarea sediului

Inspectorul general-adjunct, Florin Serbu, a afirmat ca pentru deschiderea centrului se estimau cheltuieli care se ridicau la 150 de milioane de lei. Banii pentru dotarea sediului au fost obtinuti din sponsorizari. Astfel, Consiliul Judetean a alocat 10 milioane de lei pentru achizitionarea echipamentului, iar costurile pentru dotarea materiala au fost suportate de World Vision. De le Euro Info Centre urmau sa fie primite brosurile si materialele informative. Alte fonduri erau obtinute prin derularea programului "Europa mai aproape de tine". Inspectorul Florin Serbu a marturisit ca, totusi, nu s-au gasit fondurile necesare, centrul fiind dotat in limitele bugetului auster.

Centru inchis pe perioada verii

Elevii trebuiau sa beneficieze, oricand, de facilitatile pe care le oferea existenta unui astfel de centru, lucru care s-a dovedit a fi doar pe hartie. La Centrul de Resurse Europene au fost facute doar cateva sedinte de instruire si formare a celor care se ocupau de coordonarea unor proiecte. Mai mult, odata cu venirea vacantei, centrul a fost inchis pentru ca nu mai exista o persoana de contact. Inspectorul Florin Serbu a mentionat ca centrul a fost inchis pentru o perioada, urmand sa fie redeschis atunci cand va fi gasita o persoana care sa se ocupe de activitatile derulate aici. Intrebat fiind de ce s-a pornit la un astfel de proiect in conditiile in care nu exista personal, Florin Serbu a explicat ca institutia din care face parte este una bugetara care nu isi permite angajarea de personal. Totusi, in ciuda problemelor, se pare ca exista o solutie aparenta. Exista promisiunea din partea organizatiei Peace Corp Romania, ale caror proiecte sunt finantate de Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru un voluntar care se afla la centru zilnic. Insa, pana la 15 septembrie, centrul va ramane, in continuare, inchis. De asemenea, inspectorul scolar Liliana Timofte a precizat ca se va afla cateva zile pe saptamana la centru, insa, dupa inceperea anului scolar.

Proasta popularizare este de vina

Inspectorul scolar Liliana Timofte a precizat ca in scurta perioada in care a functionat Centrul de Resurse Europene, la stagiile de formare au participat cadrele didactice, elevii beneficiind indirect de serviciile centrului. Au existat si cativa elevi care s-au aratat interesati de activitatea derulata de centru, insa numarul acestora a fost mic. Explicatia pentru o astfel de situatie ar fi proasta popularizare. Reprezentantii Inspectoratului Scolar au promis ca odata cu intoarcerea elevilor la cursuri se va porni o campanie de popularizare a centrului, mai ales in randul elevilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii