Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Formarea si consilierea profesionala incep sa dea roade

ro

30 Dec, 2004 00:00 987 Marime text

Cu scopul angajarii unui numar cat mai mare de absolventi din randul persoanelor fara loc de munca, AJOFM a organizat anul acesta cursuri de formare profesionala, pentru 54 de meserii * La 10 decembrie 2004, numarul persoanelor inscrise la cursuri ajungea la 660 * Tot pentru a mai stopa fenomenul somajului, AJOFM Constanta a incheiat un protocol cu ISJ Constanta, prin care se acorda elevilor in ani terminali servicii de consiliere profesionala #

De mai mult de zece ani incoace, Romania se confrunta cu una dintre cele mai grave probleme, specifica de altfel tarilor slab dezvoltate, si anume somajul. De-a lungul timpului, s-au luat numeroase masuri pentru stoparea acestui fenomen, dar majoritatea au fost sortite esecului. Pentru a se rezolva aceasta problema, in ultima vreme s-a insistat mai mult pe programele de formare profesionala, pe protocoale incheiate intre diverse institutii ale statului cu scopul de a sprijini fenomenul de incadrare in munca. Cele mai grave situatii sunt intalnite in cazul proaspetilor absolventi, al persoanelor cu handicap, al persoanelor peste 45 de ani sau in cazul rromilor. In 2004 s-a inregistrat totusi cea mai mica rata a somajului, cel putin la nivelul judetului Constanta cu 0,7% mai mica decat cea inregistrata in 2003, dar acest lucru in conditiile in care forta de munca pe care Romania o exporta este din ce in ce mai ridicata. In ultima perioada s-a incercat, metaforic vorbind, "taierea raului de la radacina", in sensul ca au fost organizate programele sus-mentionate care sunt destinate in primul rand tinerilor fara locuri de munca. Spre exemplu, una dintre principalele activitati derulate anul acesta de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Constanta (AJOFM) a fost programul de formare profesionala. Realizat cu scopul angajarii unui numar cat mai mare de absolventi din randul persoanelor in cautarea unui loc de munca, programul presupune in primul rand organizarea unor cursuri de formare profesionala in meserii frecvent solicitate de catre angajatori. In primele noua luni ale anului 2004 s-a reusit cuprinderea la cursuri a doar 135 de someri, acest lucru datorita unor modificari guvernamentale. Acestea, introduse de punerea in aplicare de la 01.01.2004 a prevederilor OG 129/2000 privind autorizarea furnizorilor de servicii de formare profesionala si a Ordinului 35/3112/2004 pentru aprobarea nomenclatorului calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, au facut sa fie necesara adaptarea Programului propriu de formare al Agentiei in functie de noutatile legislative. Din cele 135 de persoane care au finalizat cursurile de calificare, doar 125 au fost incadrate in munca in urma absolvirii lor.

Zeci de meserii pentru 660 de cursanti

Mirela Matei, sef Birou Formare Profesionala in cadrul AJOFM Constanta, sustine ca in ultimele luni ale anului s-au intensificat actiunile de contractare a furnizorilor de servicii de formare profesionala si de selectie a persoanelor in cautarea unui loc de munca, astfel ca la 10 decembrie se numarau 660 de persoane inscrise la cursuri, pe 54 de meserii. Printre acestea se numara bucatar, ospatar, confectioner tamplarie, confectioner mase plastice, ingrijitori persoane varstnice la domiciliu. Cursurile urmeaza a fi finalizate in martie-aprilie 2005, absolventii avand sanse mari de incadrare in munca, tinand cont de faptul ca numarul posturilor vacante este destul de mare pe perioada de primavara-vara.

Consiliere profesionala pentru elevii din ani terminali

Tot in acest sens, in vederea programului de formare profesionala, in urma unui protocol incheiat intre Ministerul Muncii si Ministerul Invatamantului, la nivel judetean intre AJOFM Constanta si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, AJOFM ofera servicii de consiliere profesionala elevilor aflati in anii terminali. Conform declaratiei Teodorei Boiangiu, consilier formare in cadrul ISJ, elevilor le este adus la cunostinta noul cadru legislativ, conditiile in care pot beneficia de somaj, dar si raspunsuri la alte probleme cu care se confrunta viitorii absolventi. Este incheiata in acest sens, in sprijinul elevilor, o conventie tacita intre parinti, scoala si comunitate locala. Se pare insa ca aceste programe nu reprezinta solutia perfecta pentru stoparea fenomenului de somaj, problemele mergand mai departe, in sensul ca nu are nici o importanta faptul ca un absolvent de studii medii, spre exemplu, este consiliat inca din timpul scolii, urmeaza apoi un curs de formare profesionala, dupa care, daca are noroc, se angajeaza pe un salariu cu care de abia s-ar putea intretine pe sine, nemaipunandu-se problema intretinerii unei familii. Asa ca, cea mai simpla varianta ramane munca in strainatate, preferata in ultima vreme de cei mai multi romani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii