Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:08 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frauda este exclusa la Spitalul de Boli Infectioase

ro

13 May, 2004 00:00 530 Marime text

Autoritatea Nationala de Control a dat verdictul

In urma verificarilor efectuate s-a constatat faptul ca exista diferente foarte mari (de pana la 21,33%) intre evidentele bolnavilor de HIV/SIDA * La nivelul Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, la Ministerul Sanatatii functioneaza si o comisie interministeriala, care stabileste, la propunerea specialistilor, strategia guvernamentala in domeniu * Directorul spitalului, doctorul Eugenia Muja, recunoaste ca in luna septembrie 2003 a fost administrat bolnavilor un lot de medicamente cu termen de valabilitate depasit, insa pentru care colega sa, Rodica Matusa, a avut avizul donatorului pentru a le folosi, desi perioada de prescriptie a fost de numai opt zile

Membrii Autoritatii Nationale de Control au finalizat in cursul zilei de ieri actiunea de control la Spitalul Clinic de Boli Infectioase privind modul de finantare si derulare a subprogramului de sanatate 1,2 "Supravegherea si controlul infectiei HIV/SIDA" in perioada anilor 2002-2003. In urma verificarilor efectuate s-a constatat faptul ca exista diferente foarte mari (de pana la 21,33%) intre evidentele bolnavilor de HIV/SIDA existente la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infectioase, al Directiei de Sanatate Publica Judeteana si al Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, ceea ce a condus la imposibilitatea stabilirii cu exactitate a numarului de bolnavi HIV/SIDA existenti la nivelul judetului Constanta, premisa pentru existenta fraudei in acest domeniu. Astfel, la nivelul DSPJ Constanta, in intervalul mentionat au fost inregistrati 2094 de pacienti, la spital- 1867 de pacienti, iar la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti- 1752 de pacienti. Ca urmare a diferentelor foarte mari, s-au creat premisele existentei unei fraude de aproximativ 1,2 milioane de euro, insa cadrele medicale constantene au afirmat ca datele care au ajuns in evidentele Ministerului Sanatatii sunt total eronate. De asemenea, in urma verificarilor s-au constatat si alte deficiente majore privind organizarea defectuoasa a activitatii de monitorizare a bolnavilor HIV/SIDA. In plus, inspectorii au constatat si raportarea eronata, efectuata de spital catre CJAS Constanta, a indicatorilor fizici si de eficienta specifici derularii subprogramului, nerespectarea legislatiei specifice achizitiilor publice, in derularea activitatii de aprovizionare a medicamentelor specifice, gestionarea defectuoasa a medicamentelor provenite din donatii care au fost depozitate intr-un spatiu neautorizat, aflat intr-un compartiment exterior spitalului. Reprezentantii ANC au mai observat organizarea defectuoasa a activitatii de inregistrare in evidenta contabila a consumului de medicamente specifice, prescrierea si eliberarea unor medicamente antiretrovirale dupa expirarea termenului de valabilitate al acestora, efectuarea tratamentului profilactic postexpunere din fondurile CNAS, din cauza lipsei alocarii fondurilor de catre Ministerul Sanatatii. Totodata, au existat si neconcordante intre cantitatile de medicamente prescrise in fisele medicale si cele eliberate prin condica de medicamente. Dupa o luna de la efectuarea controlului, aceeasi echipa a revenit zilele acestea la Constanta pentru a reanaliza situatia existenta la Infectioase si pentru a vedea daca intr-adevar cei zece medici implicati se fac vinovati ori ba, din comisie facand parte si secretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, George Pavelescu.

Neregulile descoperite sunt de ordin administrativ, tehnic si economic

Referitor la situatia creata, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, George Pavelescu, a declarat: "Sigur ca fiecare are partea lui de vina, insa neregulile descoperite la acest spital nu sunt de ordin clinic, terapeutic, ci sunt de ordin administrativ, tehnic si economic. In plus, nu se confirma nici o frauda si nici nu s-a pus problema unei fraude. Acesti medici trebuie sa-si faca in perioada urmatoare un algoritm de lucru si sa se organizeze mai bine. In alta ordine de idei, la nivelul Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, la Ministerul Sanatatii functioneaza si o comisie interministeriala, care stabileste, la propunerea specialistilor, strategia guvernamentala in domeniu. Speram ca prin acest program sa realizam si sistemul informatic complet al acestui subprogram HIV/SIDA, astfel incat in orice moment sa se poata inchide circuitul la nivelul Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, al Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA si Ministerului Sanatatii". La randul ei, Eugenia Muja, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase, a declarat: "Fisele persoanelor pierdute din evidente si celor decedate nu au fost coordonate corect, insa, in momentul in care baza de date va fi informatizata, lucrurile vor sta altfel". Referitor la acuzatia legata de medicamentele expirate care au fost distribuite in luna septembrie 2003 unor pacienti bolnavi de HIV/SIDA, dr. Muja a precizat urmatoarele: "Este vorba despre un lot de medicamente pentru care doctorul Rodica Matusa avea avizul donatorului pentru a le folosi, iar perioada de prescriptie a fost numai de opt zile. Dupa acest interval de timp, dr. Matusa a supravegheat indeaproape toti acei pacienti, astfel incat in prezent nici unul dintre ei nu are nici un fel de reactie secundara la medicatia prescrisa".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii