Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundatia "Profesor George Manu" a ajutat familia Condurache

ro

20 Dec, 2002 00:00 1181 Marime text

Mai exista oameni cu suflet

Cel care ne-a contactat nu a dorit ca numele sa ii fie mentionat in ziar * Sotia domniei sale a citit articolul aparut in ziar si a venit cu sugestia de a se incerca ceva pentru a veni in sprijinul familiei in cauza * Au inceput sa faca demersuri pentru strangerea unor fonduri si, pana la urma, s-a putut incropi ceva * Cel mai dureros lucru l-a constituit insa faptul ca celelalte familii din baraci priveau cum familia Condurache primea ajutoare, in vreme ce la ei nu venea nimeni * Cei care vor sa incerce sa ii ajute o pot face prin intermediul redactiei noastre

Cele mai multe dintre apelurile lansate de cotidianul ZIUA de Constanta la adresa celor care au dorinta si posibilitatea de a veni in ajutorul cazurilor prezentate de noi au ramas fara rasunet. Cu o singura exceptie. Un telefon primit la redactie ne aducea la cunostinta ca o fundatie din Constanta vrea sa vina in ajutorul unei familii a carei situatie am prezentat-o in editia din 7 decembrie a ziarului nostru.Cel care ne-a contactat nu a dorit ca numele sa ii fie mentionat in ziar. A dorit sa se precizeze doar ca ajutorul vine din partea unui reprezentant al fundatiei constantene "Profesor George Manu". Acesta ne-a declarat ca sotia domniei sale a citit articolul aparut in ziar si a venit cu sugestia de a se incerca ceva pentru a veni in sprijinul familiei in cauza. Este vorba de familia Condurache, una din cele noua care traiesc in baracile improvizate de pe strada Muntii Tatra. Marita Condurache, in varsta de 48 de ani, traieste impreuna cu sotul si cu cei trei copii ai lor intr-o singura camera ridicata din bucati de carton, de metal si alte materiale gasite printre cele aruncate pe camp sau prin containere de catre cei carora le prisoseau. In asa-numita locuinta ploua, in ciuda cartoanelor, a foilor de tabla sau chiar a cofrajelor de oua puse pe acoperis intr-o incercare zadarnica de a opri patrunderea apei. Sotul pleaca dimineata si se intoarce noaptea, castigand cel mult 60.000 de lei pe zi. Intrucat banii nu sunt niciodata suficienti, de multe ori ei sunt nevoiti sa caute prin gunoaie resturi de hrana sau obiecte care ar putea sa fie refolosite. Cel mai mic dintre cei trei copii este o fetita de cinci ani, urmatorul, un baiat, are 11 ani, si cealalta fata are 15 ani. In baraca, focul se face intr-o soba rudimentara, cu cartoane sau cu bucati de smoala gasite te miri pe unde. Tot acolo se gateste si mancarea, de obicei fiertura de fasole sau de cartofi. In aceste conditii de viata, un ajutor parea ceva aproape de nesperat. Si totusi minunea aceasta s-a intamplat.

Ajutor pentru Craciun

Impresionati de soarta acestora, cei doi soti au decis sa incerce sa ii ajute macar cu putin. Astfel, au inceput sa faca demersuri pentru strangerea unor fonduri si, pana la urma, s-a putut incropi ceva. "Ne-am gandit sa le ducem ceva de care sa se poata folosi, alimente de baza cu care sa se poata descurca macar in aceste zile de Craciun". Astfel, pachetele contineau cartofi, ceapa, mere, carne, faina, zahar, orez, ulei, paine, dar si haine groase, de iarna, pentru toti membrii familiei. "Nu am vrut sa cumparam dulciuri, ne-am gandit ca produsele alimentare sunt mai binevenite. Cu toate acestea, am pus si bomboane pentru cei mici. Fundatia noastra este non-profit, facem totul prin propriile noastre forte. De aceea nu am putut sa facem mai mult de atat". In momentul in care am ajuns la baraca familiei Condurache, am constatat ca acasa nu erau decat cei doi copii mai mici, carora nu le-a venit sa creada cand au auzit ca Mos Craciun a ajuns mai repede. Cel mai dureros lucru l-a constituit insa faptul ca celelalte familii din baraci priveau cum familia Condurache primea ajutoare, in vreme ce la ei nu venea nimeni. "Pe noi de ce nu ne ajuta nimeni? Si noi avem copii, si noi avem greutati, necazuri". La aceste intrebari nu am avut ce raspuns sa dam. Inca mai este timp ca si acestia sa fie ajutati. Nu trebuie facut decat un gest. Cei care vor sa incerce sa ii ajute o pot face prin intermediul redactiei noastre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii