Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gainile ucigase

ro

28 Jan, 2004 00:00 1214 Marime text

Romania interzice importul de carne de pasare din tarile asiatice

O noua epidemie de gripa face ravagii in lume * Este vorba despre gripa aviara care se transmite la om de la gaini * La ora actuala se stiu foarte putine lucruri despre evolutia si manifestarile clinice ale acestei boli care provine din Asia * Autoritatile locale constantene abilitate au luat o serie de masuri pentru ca epidemia sa nu se extinda si la noi * Astfel, Directia Sanitar-Veterinara a interzis, ieri, importul si tranzitul din Thailanda, Vietnam, Taipei, China si Japonia de pasari vii domestice si salbatice si de orice alt produs din carne de pasare

Pe data de 15 ianuarie a acestui an, presa centrala si cea internationala prezentau un caz socant: moartea rapida si misterioasa a doi copii si a unui adult din Vietnam. Ministerul Sanatatii din Vietnam a confirmat, pe data de 16 ianuarie, ca decesul acestora a fost provocat de virusul gripei aviare. Tot acest virus crease panica in randul populatiei Coreei de Sud in luna decembrie a anului trecut. Autoritatile vietnameze au recomandat populatiei sa se fereasca de a intra in contact cu excrementele de porc, suspectate a fi un vector de contaminare, precum si de carnea de pui. Epidemia aviara s-a extins si in Japonia care, de pe data de 15 ianuarie, a interzis exportul si importul puilor catre si din Coreea de Sud. Cateva zile mai tarziu, autoritatile vietnameze au raportat Organizatiei Mondiale a Sanatatii moartea a 13 persoane din cauza aceleiasi epidemii. Toate persoanele au fost infectate direct de pasari, si nu de catre o alta persoana. Genele virusului aviar (H5 N1) sunt specifice pasarilor, nu pot suferi mutatii pentru a deveni gene umane, ceea ce inseamna ca boala nu se poate transmite de om la om. Momentan, nu exista probe care sa demonstreze faptul ca boala se transmite interuman, cu toate ca acest lucru nu este exclus. Pentru prima oara, gripa aviara a fost intalnita in anul 1925 in Japonia, cand a fost interzis importul de pui din Taiwan.Directorul Directiei de Sanatate Publica in Transporturi Constanta, doctor Septimiu Voinescu, sustine faptul ca boala devine extrem de violenta in cazul in care persoana afectata a dezvoltat si alte tipuri de gripa. "In cazul in care persoana contaminata este bolnava, se pot incrucisa cele doua tipuri de virusuri, astfel incat reactiile devin si mai violente", a explicat acesta. Aceeasi sursa ne-a precizat faptul ca nu se cunosc inca simptomele gripei aviare, insa riscul contaminarii este foarte larg si virulenta ei este nemaiintalnita. Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a interzis, incepand cu data de 24 ianuarie, importul de pasari vii si produse provenite de la acestea din Thailanda, Taipei, China si Vietnam. De asemenea, s-au luat masuri de supraveghere si prevenire a introducerii gripei aviare in Romania. Astfel, se are in vedere tinerea evidentei efectivelor de pasari pe categorii, supraveghindu-se permanent clinic si anatomopatologic toate pasarile de ferma si de agrement. La intrarea in institutiile avicole vor fi instituite si amenajate filtre sanitar-veterinare, unde se va efectua schimbarea obligatorie a hainelor si a incaltamintei de strada cu un echipament de protectie antiepizootica. In judetul Arad, autoritatile au instituit, in cursul zilei de marti, filtre sanitar-veterinare la toate fermele avicole pentru a preveni astfel aparitia gripei aviare.

Masuri drastice la Constanta

In ceea ce priveste judetul Constanta, Directia Judeteana Sanitar-Veterinara a interzis, ieri, importul si tranzitul din Thailanda, Vietnam, Taipei, China si Japonia de pasari vii domestice si salbatice, de material seminal de la pasari, carne, produse si subproduse de la acestea destinate alimentatiei publice, hranei animalelor sau procesarii industriale. Incepand cu aceeasi data, se accepta numai importul de carne proaspata si produse din carne de pasare aflate la punctele de frontiera dupa intrarea in vigoare a acestor note, cu conditia sa aiba autorizarea sanitar-veterinara. Directia Sanitar-Veterinara Constanta va instiinta agentii economici importatori de carne si produse din carne depasite cu privire la restrictiile impuse. De asemenea, toate importurile vor fi controlate in vederea respectarii masurilor impuse, unitatile crescatoare de pasari vor fi si ele instiintate, iar circulatia pasarilor domestice in interiorul judetului, cat si in afara acestuia va fi strict supravegheata.

Pasari agitate

Gripa aviara este o infectie a pasarilor produsa de un virus. Transmiterea bolii la om se face prin contact direct cu secretiile pasarilor bolnave. Gripa aviara afecteaza mai multe specii de pasari domestice si salbatice (fazan, potarnichi) cu evolutii usoare care brusc devin severe si cu o morbiditate de pana la 100% in randul pasarilor. Manifestarile clinice la zburatoarele afectate sunt predominant respiratorii, digestive, pulmonare si uneori nervoase.

Navigatorii, cei mai expusi

La ora actuala, in Portul Constanta se afla sub operare trei nave din Asia: "Sra Maestro" din Bing Bong, care transporta concentrat de zinc, "Union Leader" din China, care transporta produse laminate, si nava "Unity T" din Singapore, care transporta tot produse laminate. Marinarii sunt cei mai expusi contaminarii cu aceasta boala deoarece consuma foarte multa carne de pui care poate fi infectata. Riscul este cu atat mai mare cu cat exista posibilitatea transmiterii bolii de la om la om, pe cale aeriana.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii