Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:26 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda Financiara a depistat un prejudiciu de aproape 800 miliarde de lei

ro

21 Jan, 2005 00:00 1019 Marime text

Comisarii din cadrul Garzii Financiare Constanta, respectiv Comisariatul Regional Constanta, in urma verificarilor efectuate anul trecut, au confiscat bunuri si numerar in valoare de aproximativ 520 miliarde lei, cu 504% mai mult fata de anul 2003 * Cele mai multe actiuni ale comisarilor au vizat casele de marcaj, drumurile, pietele, targurile etc. * Sumele sustrase de agentii economici verificati in 2004 bugetului de stat s-au ridicat la aproape 800 miliarde de lei * 150 de persoane responsabile de prejudiciul adus fac subiectul a tot atator dosare penale

Inca de la inceputul anului trecut, in activitatea depusa de Garda Financiara Constanta s-au produs numeroase modificari structurale, reflectate mai ales in numarul de personal, prin diminuarea numarului de comisari, cu 15 persoane, dar si prin reducerea numarului de divizii de la trei la doua. Totodata, sectia Constanta a devenit Comisariatul Regional Constanta avand cinci sectii in componenta: Braila, Calarasi, Galati, Ialomita si Tulcea. Cu aceeasi ocazie, Comisariatul Regional Constanta a dobandit calitatea de persoana juridica si ordonator tertiar de credite, noul statut castigat asigurand institutiei o independenta sporita atat financiara, cat si de miscare. Comparativ cu anul trecut, desi numarul de personal a fost redus, Garda Financiara Constanta s-a situat pe primul loc la "sume incasate" chiar inaintea Comisariatului General cu aproximativ 800 miliarde lei. Numarul agentilor economici verificati per comisar a crescut cu 117%, respectiv 265, in anul 2004 fata de 226 in anul 2003. Verificarile comisarilor Garzii Financiare au scos la suprafata sume de aproape 800 miliarde lei, sustrase de la bugetul de stat in anul 2004 de catre agentii economici verificati: 52 de miliarde lei provin din amenzi aplicate agentilor economici, aproximativ 520 de miliarde au fost incasati din confiscari, iar circa 400 miliarde lei provin din diferente de impozit si taxe atrase suplimentar la bugetul de stat in urma verificarilor evidentelor financiar-contabile, facturilor etc. Totodata, au fost intocmite 150 de dosare penale cu un prejudiciu estimat de aproape 420 miliarde lei. Un obiectiv prioritar al activitatii institutiei mentionate a fost verificarea documentelor justificative privind provenienta marfurilor si bunurilor de orice fel pe timpul transportului, depozitarii si desfacerii. Ca urmare a permanentelor verificari s-au confiscat bunuri si numerar in suma de circa 520 miliarde lei, cu 504% mai mult fata de anul 2003.

Evaziune fiscala cu deseuri

In cadrul diviziilor de control s-a urmarit permanent ca actiunile ce vizau alcoolul si bauturile alcoolice, cafeaua, tutunul si tigaretele, deseurile de orice fel, produsele petroliere, cele agricole, cheresteaua si transporturile sa fie executate de echipe instruite si pregatite in mod deosebit. Actiunile de proportie au vizat in special casele de marcaj, litoralul, targurile, oboarele, pietele etc. Din cele 84 de acte de control atacate la instantele judecatoresti, 41 au fost castigate, avand o valoare de 30 de milioane lei, 127 sunt pe rol, iar 38 au fost pierdute, in valoare de circa 75 milioane lei. Statistic, procentul de acte contestate inregistreaza o curba descendenta, 2% pentru anul 2000, 1,4% in anul 2001, acelasi procent pentru 2002, 1,3% pentru anul 2003 si 1,2% anul trecut. Din verificarile efectuate asupra agentilor economici, pe domenii de activitate in 2004, a reiesit faptul ca deseurile reciclabile au fost pe primul loc in stabilirea evaziunilor fiscale cu 147 de agenti economici verificati, din care 123 au fost sanctionati cu amenzi de aproximativ 1,5 miliarde lei. Un exemplu concludent a fost reprezentat de firma S.C. Bilar Alin SRL, societate sanctionata pentru emiterea de facturi fiscale catre diferite persoane juridice reprezentand deseuri fier vechi si alte deseuri in valoare totala de 40 de miliarde lei, fara a fi inregistrate in evidenta contabila a societatii. Mai rau, societatea in cauza nu a prezentat nici o evidenta financiar-contabila. Administratorul firmei, Marioara Lacatusu, cu domiciliul in localitatea Castelu, judetul Constanta a fost actionata in judecata pentru infractiunea de evaziune fiscala. Prejudiciul adus statului pentru savarsirea faptelor mentionate a fost de aproape 15 miliarde lei, suma compusa din impozitul pe profit si TVA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii