Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Graffiti pe zidurile din oras

ro

24 Sep, 2002 00:00 1508 Marime text

Prin ochiul critic asupra societatii

Patru baieti si-au luat in serios meseria de grafferi in urma cu un an * Desenele lor nu contureaza numai aspecte din viata de zi cu zi sau fel si fel de personaje fictive * Ele contin si mesaje sau cuvinte-cheie care descriu o atitudine a grafferilor vis-=E0-vis de un eveniment sau sloganuri care sa-i reprezinte * Intrebati fiind cam cat costa spray-urile pe care le folosesc, baietii au raspuns ca un tub poate atinge valoarea de 150 de mii de lei * Garda nu a reusit sa-i prinda pe artisti, cu toate ca au existat seri in care erau cat pe ce s-o incurce rau de tot, insa au scapat, dat fiind faptul ca "fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa"

In unele zone ale orasului Constanta, tot ceea ce poti admira sunt doar peretii vopsiti in fel si fel de culori, reprezentand desene ciudate, dar artistic realizate. Este doar vina celor ce se numesc "grafferi". Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au reusit sa traga de limba o astfel de gasca, si iata ce a iesit. Din motive obiective, membrii nu au dorit sa li se faca publice numele, asa ca ii vom prezenta dupa porecle sau "nick-uri". Gasca numara doar patru membri: Risk, Sheeol, Savage si Twisted. Poreclele sunt puse in functie de caracterul fiecaruia. Toti sunt baieti, cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani.O altfel de arta, sau pur si simplu o manifestare a unor tineri talentati care doresc sa fie altfel decat cei de seama lor. Cam asa am putea defini desenele de pe peretii Constantei. La inceput, artistii pe care ii vom prezenta aveau gasca ce numara noua persoane. Dintre acestea una singura era fata. Acum, insa, cinci dintre ei si-au gasit alte indeletniciri sau au aderat la o alta gasca, grafferii de la Far ramanand doar patru (toti fiind baieti). Simbolul dupa care iti dai seama ca un desen este opera lor este "frunza de mahoarca", dupa cum a declarat Risk, unul dintre membrii gastii de grafferi, adica, in traducere libera, tutunul. Nici unul dintre ei nu este elev la Arte, cu toate ca au fost sfatuiti sa urmeze cursurile unui liceu de specialitate. "Am avut optiuni mult mai bune, dar nu ar fi avut nici un rost sa le luam in seama. Graffiti-ul nu se invata la scoala, ci doar pe strada", a afirmat Risk, aparentul lider al grupului. Nimic mai simplu si mai adevarat: nici un profesor nu poate da indicatii unor adevarati profesionisti asupra modului in care sa deseneze un perete scorojit si sa-l transforme intr-o adevarata opera de arta! Baietii si-au luat in serios meseria de grafferi in urma cu un an, iar desenele lor se inspira, in mare parte, din ceea ce se intampla in jurul lor. "Eu, unul, folosesc in mare parte mesaje filosofice", a afirmat Twisted. "Orice idee pe care o am incerc sa o pun mai intai pe foaie, sa vad daca merge", a explicat Risk, in timp ce Sheeol este indiferent referitor la subiectul abordat in desen, atata timp cat acesta iese foarte bine.

Se multumesc cu atat cat au

Desenele lor nu contureaza numai aspecte din viata de zi cu zi sau fel si fel de personaje fictive. Ele contin si mesaje sau cuvinte-cheie care descriu o atitudine a grafferilor vis-=E0-vis de un eveniment sau sloganuri care sa-i reprezinte. Intrebati fiind cam cat costa spray-urile pe care le folosesc, baietii au raspuns ca un tub poate atinge valoarea de 150 de mii de lei. "Un spray costa intre 90 de mii si 150 de mii de lei. Din lipsa de fonduri, folosim de obicei Dupli, care este cel mai ieftin - doar 90 de mii de lei", a mentionat Risk. Banii nu sunt o problema neglijabila. De cantitatea lor depinde calitatea desenelor, insa grafferii de la Far cred ca se descurca. "Cateodata, mie imi mai da si Mos Craciun", a afirmat Sheeol, referindu-se la bani. "Eu fac rost de bani de pe unde pot. Nu te uita asa la mine, ca nu fac nimic ilegal!", a continuat Savage. Culorile lor preferate sunt galben si albastru.

In cautarea locului potrivit

Intrebati fiind cum isi gasesc peretii pe care isi pun la incercare talentul, cei patru au raspuns ca ii cauta si prin alte cartiere. "Cautam peste tot. Nu trebuie neaparat ca peretii pe care desenam sa apartina cartierului nostru", a explicat Risk. Acesta nu este de parere ca micile conflicte care se ivesc intre diferitele gasti de grafferi se refera la faptul ca cineva a indraznit sa "zugraveasca" peretii din alt cartier. Conflictul se rezuma la calitatea desenelor. De obicei, baietii sunt pasnici. "Nu avem nici o tangenta cu alte gasti de grafferi", a afirmat Risk. Gasca nu se reuneste la ore fixe. Uneori se intalnesc in jurul orei sapte seara, in parcul din cartier, alteori se aduna pe la 10 seara, insa cel mai bun moment de a actiona este seara, foarte tarziu.

Sase, vine garda!

Risk si Sheeol au fost foarte sinceri in ceea ce priveste teama de politie. "Nu stiu ceilalti ce zic, dar eu fug de politie mancand pamantul", a afirmat Risk, aprobat fiind de prietenul sau Sheeol. Garda nu a reusit sa-i prinda pe artisti, cu toate ca au existat seri in care erau cat pe ce s-o incurce rau de tot, insa au scapat, dat fiind faptul ca "fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa". Asa ca au inceput sa-si masuri de precautie. "Cineva trebuie sa tina de sase", a afirmat Risk. Intrebat fiind cat timp o sa se mai ocupe cu "vopsitul" peretilor, Savage a raspuns: "Pana o sa am nepoti si nu o sa mai pot alerga". Graffiti-ul poate fi considerat ca o manifestare critica la adresa societatii actuale. Reprezinta o atitudine fata de ceea ce se petrece in jurul nostru, o arta in spirit critic. Multi considera graffiti-ul ca un mod barbar de manifestare a unor tineri pusi pe distrugeri. Insa, trebuie sa recunoastem ca este o altfel de arta, nascuta din spiritul rebel al unor adolescenti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii