Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:19 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grevistii de la SNIF „Vor sa ne fure terenurile" (galerie foto)

ro

22 Jan, 2009 02:15 1304 Marime text

DECUPAJ_greva_foamei_SNIF_10.jpgCu câteva zile înainte de izbucnirea conflictului de muncă, directorul societăţii şi-a înaintat demisia

Nouă angajaţi de la Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), sucursala Constanţa, au intrat, ieri, în greva foamei. Oamenii fac acuzaţii grave la adresa directorului care şi-a luat tălpăşiţa din unitate, „din motive personale".

Salariaţii nu au recurs la acest protest extrem doar din cauza faptului că nu şi-au primit banii de luni bune. Aceştia spun că s-a ajuns la o astfel de acţiune de protest nu doar din motive legate de încălcarea contractului de muncă, ci şi din cauza comportamentului directorului societăţii, proaspăt demisionar, şi a ilegalităţilor care, afirmă aceştia, ar fi avut loc la nivelul societăţii. „Noi nu avem doar o problemă salarială. Aceasta este doar un vârf al necazurilor noastre. Guvernul Tăriceanu a vrut ca, prin oamenii din teritoriu, să facă o privatizare a societăţii. De ce? Pentru că patrimoniul SNIF-ului este unul bogat în terenuri, iar ele trebuiau să fie pierdute prin privatizarea asta haotică. Vor să ne fure terenurile", a declarat ing. Constantin E. Oraveţ, şef de secţie la Îmbunătăţiri Funciare. Oamenii susţin că, pentru a fi dus la bun sfârşit planul privatizării, angajaţii ar fi trebuit să fie daţi afară cumva. Aşa că au fost lăsaţi fără salarii de jumătate de an. Din luna august până în prezent, aproximativ 23 de salariaţi au renunţat la locul de muncă de la SNIF. Potrivit liderului de sindicat, Maria Drăgan, societatea deţine terenuri pe malul Lacului Siutghiol, mai mult de două hectare în zona industrială a Constanţei, în Topraisar, Mircea Vodă, Săcele sau Mihail Kogălniceanu. Atât liderul de sindicat, cât şi angajaţii suspectează că există interese imobiliare în spatele privatizării.

greva_foamei_SNIF_14.jpgDirectorul nu are cazier curat

Cei nouă angajaţi acuză conducerea sucursalei de management defectuos, dar şi de faptul că acesta ar fi fost cercetat pentru înşelăciune. Potrivit unui buletin de presă al Guvernului, din 4 februarie 2003, ofiţerii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au „documentat activitatea infracţională a lui Cristian Bujicu, de 41 de ani, din Constanţa, administrator la o societate comercială". Este vorba despre directorul sucursalei SNIF Constanţa, care, pe 19 ianuarie, şi-a înaintat demisia din motive personale. Conform comunicatului, în decembrie 2002, Bujicu a emis 16 file cec de 630.212.326 lei, în favoarea SC 333 SRL Constanţa, SC Club International SRL Constanţa, SC Vincom SA Vrancea şi SC Buftea SA, reprezentând contravaloare marfă (sticle de vin), fără să aibă bani în cont. În acest sens, greviştii apreciază: „Cum să nu rezistăm, când vedeam că se fură sistematic, când vedeam că se fac tot felul de mişmaşuri pentru a se privatiza terenurile... De la Bucureşti se făceau toate. Credeţi că altfel ar fi pus un infractor aici?". De asemenea, oamenii susţin că sucursala avea de încasat creanţe în valoare de 1.102.900 lei, din care s-ar fi putut face plata salariilor. Protestatarii vor înceta greva foamei în momentul în care îşi vor primi prima tranşă de bani şi vor recurge la acelaşi gest extrem în cazul în care salariile nu le vor fi plătite în trei tranşe, cum s-a convenit cu conducerea SNIF Bucureşti.

„Nu comentez!"

Trebuie precizat că fostul director al SNIF Constanţa nu a dorit să comenteze în vreun fel acuzaţiile greviştilor. Referitor la afirmaţiile că nu ar fi fost un bun director, Bujicu a spus că va avea cui să dea socoteală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii