Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Haos in aplicarea sistemului de compensare a medicamentelor

ro

05 Apr, 2005 00:00 631 Marime text

Bolnavii trebuie sa scoata bani din buzunar pana la reglementarea situatiei * Retetele care au fost prescrise pana la sfarsitul lunii martie vor fi onorate in continuare * Conducerea CJAS spune ca vina pentru neinstalarea programelor apartine in exclusivitate farmaciilor, pentru ca acestea au fost anuntate din timp ca trebuie sa intre in posesia lor si ca nu fac altceva decat sa traga de timp pentru a amana eliberarea retetelor dupa noile prevederi legale

Desi reprezentantii Ministerului Sanatatii au facut atata tam- tam pe marginea noului sistem de compensare a medicamentelor si ca acesta va fi aplicat incepand cu data de 4 aprilie, ieri, in judetul Constanta, lucrurile stateau ca si saptamana trecuta, adica tratamentele bolnavilor nu erau eliberate conform noilor dispozitii. Asadar, sistemul nu este la ora actuala operational, iar constantenii mai au de asteptat pentru ca farmacistii nu au intrat inca in posesia listelor cu pastilele pe care le pot elibera pacientilor. Se pare ca retetele care au fost prescrise pana la sfarsitul lunii martie vor fi onorate in continuare pana la sfarsitul lunii aprilie, in limita a 30 de zile din momentul prescrierii. Insa bolnavii care au retete datate din aprilie mai au de asteptat. Asa cum spuneam, ieri, in judetul nostru, au existat mari probleme in eliberarea retetelor, indiferent de tipul lor deoarece multe dintre farmacii nu mai dispun de plafon si refuza sa elibereze retete compensate si gratuite. Mai mult decat atat, farmacistii nu au intrat in posesia programelor care contin noile tipuri de liste de medicamente cu compensare de 50, 90 si 100%. Referitor la situatie, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta au declarat ca vina pentru neinstalarea programelor apartine in exclusivitate farmaciilor, pentru ca acestea au fost anuntate din timp ca trebuie sa intre in posesia lor si ca nu fac altceva decat sa traga de timp pentru a amana eliberarea retetelor dupa noile prevederi legale.

Controale in farmacii

De asemenea, conducerea CJAS a precizat ca va demara in cel mai scurt timp posibil o verificare a tuturor farmaciilor, iar cei care nu se conformeaza noilor conditii vor fi trasi la raspundere. De partea cealalta, reprezentantii Colegiului Farmacistilor Constanta au declarat ca fiecare farmacie are un contract incheiat cu o companie de soft care, la randul sau, are relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, asa ca pana la reglarea situatiei, constantenii vor trebui, fie sa plateasca integral medicamentele, fie sa astepte inca doua-trei zile. Precizam ca, in functie de afectiunile sale, un bolnav are dreptul de a beneficia intr-o luna, atat de medicamente cuprinse in primele doua liste, cat si de cele compensate cu 100%, suma acestora neputand depasi sapte milioane de lei, adica maxim un milion de lei pentru lista A si cate trei milioane de lei pentru listele B si C. Noul sistemul de compensare va cuprinde trei liste de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. Prima lista de compensare, lista A, cu caracter social, va cuprinde 119 denumiri comune internationale care se regasesc in medicamente generice folosite uzual in terapie. De compensarea de 90% vor beneficia toti bolnavii indiferent de venituri, medicii avand dreptul sa prescrie de pe aceasta lista o singura reteta in limita unui milion de lei pe luna de persoana. Cea de-a doua lista, lista B, va contine medicamente de ultima generatie, medicamente care se mai afla inca "sub patent" si care vor fi compensate cu 50% din pretul de referinta. Nu mai putin de 148 de denumiri comune internationale se regasesc pe aceasta lista. In acest caz, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna in care vor fi inscrise cel mult trei medicamente a caror valoare totala nu poate depasi suma de 3000.000 lei inainte de compensare. Lista C este lista in care se vor regasi medicamentele compensate cu 100%, necesare tratarii unor boli specifice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii