Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:17 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hepatita va bantui in toate scolile de la tara

ro

17 Sep, 2003 00:00 856 Marime text

"Acolo unde nu exista apa potabila se impune folosirea recipientelor de plastic cu robinet, iar grupurile sanitare vor fi igienizate si reparate, insistandu-se asupra separarii grupurilor sanitare indeosebi din gradinitele si scolile de la tara", a declarat directorul adjunct din cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Mihaela Dinisov * Mizeria din scoli si gradinite poate duce la aparitia focarelor de hepatita virala (de tip A) in randurile scolarilor si prescolarilor * Pentru unitatile de invatamant care ofera si o masa elevilor, este necesar sa tina cont de faptul ca trebuie respectata igiena atat in prepararea, cat si in consumarea alimentelor

Conform datelor puse la dispozitie de catre reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica, situatia scolilor, liceelor si gradinitelor constantene este jalnica din punct de vedere igienico-sanitar. Astfel, din totalul de 550 de unitati de invatamant, doar 247 detin autorizatie de functionare, ceea ce inseamna un procent de 45%. "Din cele 252 de gradinite, 214 au autorizatie de functionare. Problema este la gradinitele cu orar normal. Un numar de 145 sunt neavizate din totalul de 214 existente. Acest fapt se datoreaza functionarii lor in doua ture, fapt care contravine normelor sanitare", a explicat directorul adjunct al Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Mihaela Dinisov. In orice caz, cele mai mari deficiente se intalnesc in randul scolilor generale, din cele 244 existente doar 101 avand autorizatie de functionare. Scolile de la tara ridica si ele mari semne de intrebare, unele dintre ele reprezentand adevarate focare de infectie pentru copii. Ele nu au o sursa de apa proprie, iar grupurile sanitare sunt comune. "Serviciul de supraveghere a starii de sanatate publica a facut unele recomandari in vederea reglementarii acestei situatii. Astfel, acolo unde nu exista apa potabila se impune folosirea recipientelor de plastic cu robinet, iar grupurile sanitare vor fi igienizate si reparate, insistandu-se asupra separarii grupurilor sanitare indeosebi din gradinitele si scolile de la tara", a declarat directorul adjunct din cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Mihaela Dinisov. Satele si comunele care se confrunta cu cele mai dezastruoase situatii in ceea ce priveste unitatile de invatamant sunt Ghindaresti, Crucea, Satu Nou, Stupina, Mircea Voda, Independenta, Sinoe si Mihai Viteazu.

Scoli inca in reparatii

"Exista si scoli care beneficiaza de programul de finantare al Bancii Mondiale. O parte dintre acestea au finalizat constructiile, iar alta parte dintre ele sunt pe punctul de a le finaliza", a mai afirmat aceeasi sursa. In orice caz, mizeria din scoli si gradinite poate duce la aparitia focarelor de hepatita virala (de tip A) in randurile scolarilor si prescolarilor. Medicul Eugenia Basca, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, a precizat faptul ca hepatita virala este o boala cu transmitere fecal-orala, iar cea mai buna profilaxie (prevenire a imbolnavirilor) se face urmarind cativa pasi care tin de educatia sanitara a administratorilor unitatilor de invatamant.

Norme minime pentru prevenirea focarelor de hepatita

"In ordinea importantei, mentionam faptul ca elevii trebuie sa consume apa numai din sursele sigure, potabile. Apoi, toaletele trebuie sa fie igienizate, gunoaiele trebuie depozitate in mod corespunzator, evacuate ritmic si neutralizate", a explicat medicul Eugenia Basca. Pentru unitatile de invatamant care ofera si o masa elevilor, este necesar de tinut cont de faptul ca trebuie respectata igiena atat in prepararea, cat si in consumarea alimentelor. Una dintre cele mai importante modalitati de prevenire a imbolnavirii elevilor cu virusul hepatitei de tip A este educarea lor sanitara referitoare la igiena colectivitatii, dar si la igiena individuala si, nu in ultimul rand, vaccinarea impotriva acestei afectiuni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii