Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IFN-urile joaca dupa propriile reguli

ro

19 Feb, 2010 03:59 1192 Marime text
În cele mai multe cazuri, dobânzile, tarifele şi comisioanele sunt ferite de ochii clienţilor.

La sfârşitul lunii ianuarie, din ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, s-a desfăşurat o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit şi amanet de către societăţile financiare nebancare (IFN).

În cele cinci zile de control la nivel regional au fost inspectate opt societăţi financiar nebancare ce acordă credite, precum şi 28 de case de amanet. În primul caz, la peste 60% dintre acestea au fost constatate deficienţe, motiv pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 75.000 lei. Casele de amanet s-au prezentat însă ceva mai bine. Doar la 11 dintre cele verificate, adică la 40% s-au constatat abateri, aşa că şi acestea au fost nevoite să scoată din buzunare 30.000 lei.

Societăţile financiar nebancare care acordă credite, au fost amendate din cauza neafişării la loc vizibil a denumirii firmei şi a codului unic de înregistrare, precum şi din cauza neafişării listei cu dobânzi, tarife si comisioane. De asemenea, acestea au fost sancţionate şi din cauza clauzelor contractuale care constrâng consumatorii sau a prevederilor contractuale neclare cu privire la rambursarea anticipată.

Şi multe societăţi financiar nebancare de tip amanet nu aveau afişate codul unic de înregistrare, denumirea firmei, a listei cu tarife şi comisioane ori a tranşelor de comisioane practicate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii