Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iluzia burselor in strainatate

ro

01 Aug, 2003 00:00 712 Marime text

Necalificati cu studii

Studentii incearca sa plece cu burse in alte tari, unde descopera ca sunt mult mai bine pregatiti decat alti colegi, ceea ce denota gradul ridicat al educatiei in Romania * Dupa incheierea studiilor, cei mai norocosi sunt cooptati de firme de prestigiu si se stabilesc definitiv in tara unde au obtinut bursa * Mai exista o categorie, cea a tinerilor creduli, care prefera sa se intoarca in tara natala, unde meritele nu le sunt recunoscute * Angajatorii refuza sa le ofere un post de munca fie pentru ca nu au destula experienta, fie pentru ca sunt prea calificati

Dezideratul multor tineri, studenti sau care au terminat deja o facultate, il reprezinta obtinerea unei burse in strainatate pentru o perioada de cel putin zece luni. Ceea ce putini stiu este ca, la intoarcere, acestia se vad pusi in imposibilitatea de se readapta la conditiile socio-economice si, mai ales, nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca. Etapele unei deziluzii de asemenea proportii sunt, in general, aceleasi, indiferent de locul in care tanarul va reusi sa obtina mult dorita bursa. Dupa cativa ani de studii, participari la diferite concursuri si la teste pentru echivalarea diplomelor, in urma unui nou examen, tinerii merituosi reusesc sa puna mana pe o bursa in strainatate. Mai mult, reprezentantii institutiilor superioare si ai fundatiilor de profil vin sa ii ajute, oferindu-le posibilitatea de a fi trimisi la burse de studii in strainatate. Cele mai cautate burse sunt cele integrale, studentului fiindu-i asigurate, de catre institutia respectiva, masa si cazarea. Singurul lucru pe care acestia trebuie sa-l plateasca este transportul. Nu de putine ori s-a intamplat ca tinerii romani ajunsi in strainatate sa descopere ca sunt mult mai bine pregatiti decat colegii lor, ceea ce denota gradul ridicat al educatiei in Romania. Insa, acest lucru nu este luat in considerare si in tara noastra.

Regretul revenirii in Romania

Cei mai multi isi pun in cap, inca de la bun inceput, sa nu se mai intoarca in tara. Aceasta, in cazul in care in actele de obtinere a bursei sa nu fie trecuta obligativitatea intoarcerii in Romania. Dupa incheierea studiilor, cei mai norocosi sunt cooptati de firme de prestigiu si, astfel, se stabilesc definitiv in tara unde au obtinut bursa. Mai exista o categorie, cea a tinerilor creduli, care prefera sa se intoarca pe plaiurile natale, insa unii nu sunt angajati nicaieri, pe motiv ca nu au experienta, in ciuda calificarilor pe care le au. Au existat chiar cazuri cand ei si-au dat seama ca meritele nu le sunt recunoscute tocmai pentru ca sunt "mult prea calificati" pentru anumite posturi. Mai devreme sau mai tarziu, toti tinerii aflati in aceasta situatie ajung sa regrete faptul ca s-au intors in tara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii