Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imobilele executate silit sunt greu vandabile

ro

03 Dec, 2004 00:00 1213 Marime text

Procedura de dare in plata consta in cedarea de catre debitor, persoana juridica, in schimbul obligatiilor sale restante fata de creditorul fiscal, a unui bun imobil sechestrat in cadrul procedurii de executare silita * Ca o institutie publica sa intre in posesia unui astfel de imobil pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime trebuie ca debitorul sa solicite darea in plata * Institutiile publice locale si centrale pot obtine cladiri cu destinatia de sediu de activitate la preturi extrem de mici fata de cele de piata

"Prin aparitia Ordinului 656/2004 toate bunurile imobile supuse executarii silite pot trece in proprietatea publica a statului, ducand la stingerea creantelor datorate acestuia prin dare in plata", a declarat Emil Mihailescu, sef-serviciu Indrumare Colectare Venituri din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Procedura de dare in plata consta in cedarea de catre debitor, persoana juridica, in schimbul obligatiilor sale restante fata de creditorul fiscal, a unui bun imobil sechestrat in cadrul procedurii de executare silita, ca urmare a unei solicitari de preluare in administrare. Procedura se poate aplica si in cazul in care executarea silita este suspendata ca urmare a unei inlesniri la plata obligatiilor fiscale. Debitorul, in cazul in care prefera aceasta varianta de plata, poate depune o cerere scrisa la organul de executare, chiar din ziua in care s-a incheiat procesul-verbal de sechestru. In cazul in care valoarea imobilului este mai mare decat suma datorata bugetului, debitorul trebuie sa-si dea acordul scris cu privire la compensarea diferentei. Daca debitorul renunta la cerere sau nu exista o solicitare de preluare in administrare a acestor bunuri, directia de specialitate desemnata din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va restitui directiei generale a finantelor publice judetene, cererea si dosarul cuprinzand intreaga documentatie transmisa de aceasta.

Obligatii de ambele parti

Incheierea procesului-verbal si stingerea creantelor fiscale prin procedura de dare in plata sunt conditionate de prezentarea de catre datornic, la data incheierii procesului-verbal de dare in plata, a unui nou extras de carte funciara, in original, emis de biroul de carte funciara, care sa ateste ca bunul imobil nu este grevat de drepturi reale si de alte sarcini. La data intocmirii procesului-verbal, organul de executare va actualiza nivelul creantelor fiscale inscrise in titlul executoriu sau in titlurile executorii in baza carora s-a inceput executarea silita, precum si nivelul accesoriilor aferente acestora si al cheltuielilor de executare pana la aceasta data. Stingerea creantelor fiscale se va face la valoarea cea mai mica dintre valoarea stabilita prin evaluare si valoarea de inventar evidentiata in contabilitatea persoanei juridice debitoare. Daca suma care reprezinta valoarea bunului imobil este mai mica decat creantele fiscale, diferenta urmeaza sa fie stinsa prin aplicarea celorlalte modalitati de stingere prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata. "Deja exista o solicitare inregistrata de catre Finantele locale de dare in plata a unui imobil din partea unui debitor din judet. Este vorba de un imobil pretabil ca sediu de administratie publica locala, in care una dintre primariile din judet doreste sa-si desfasoare activitatea, iar valoarea de inventar este de 20 de milioane. In acelasi timp, in urma evaluarii, imobilul ar costa, estimativ, circa 700 de milioane de lei. Problema care apare tine de valoarea de transfer dintr-o parte in alta, de la debitor la institutia publica interesata sa intre in posesia imobilului. Asa cum spune si actul normativ, stingerea creantelor fiscale se va face la valoarea cea mai mica dintre valoarea stabilita prin evaluare si valoarea de inventar evidentiata in contabilitatea persoanei juridice debitoare. Nu se face tranzactia la pretul pietei, de castigat avand bineinteles institutia publica, iar de pierdut agentul economic debitor la bugetul de stat. Tocmai de aceea avem de gand sa inaintam o propunere de act normativ prin care fiecare bun imobil sa fie evaluat la o valoare apropiata de cea practicata pe piata imobiliara, trecuta in evidenta contabila si prins la acea valoare apoi in raportarea contabila de sfarsit de an. Astfel se va putea stabili un pret mediu rezultat in urma compararii ultimelor doua valori obtinute prin evaluare activelor respective", a mai declarat Emil Mihailescu. Problema la nivelul judetului Constanta consta in faptul ca cea mai mare parte a imobilelor supuse valorificarii in urma executarii silite fac parte din categoria constructiilor industriale si agricole, pentru care se gasesc foarte greu agenti economici interesati sa le achizitioneze, cu atat mai putin institutii publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii