Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:38 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In doar doua luni, 600 de familii au pierdut ajutorul social

ro

17 Feb, 2003 00:00 925 Marime text

Controalele Directiei de Munca au scos la iveala numeroase nereguli

Aplicarea Legii 416 privind venitul minim garantat a dus la o avalansa de cereri din partea celor care doresc sa beneficieze de ajutor social * La nivelul intregului judet exista aproximativ 13.000 de familii care beneficiaza de ajutor social * In mai multe randuri, au fost depistate situatii in care acest venit se primea prin inselaciune * Controlarea dosarelor beneficiarilor de ajutor social se va face deosebit de strict * Cei pentru care se va dovedi ca nu corespund criteriilor sau chiar au dat declaratii false vor pierde acest venit * Se va incerca incadrarea in munca a celor care beneficiaza de ajutor social si care sunt apti de munca din toate punctele de vedere

Pentru foarte multi oameni, faptul ca trebuie sa munceasca pentru a-si castiga existenta poate reprezenta mai mult decat o corvoada. De aceea, multi prefera sa traiasca la voia intamplarii, la granita dintre legalitate si ilegalitate, avand totodata pretentia ca statul sa aiba grija de supravietuirea lor. Aplicarea Legii 416 privind venitul minim garantat a dus la o avalansa de cereri din partea celor care doresc sa beneficieze de ajutor social. Multi insa au fost extrem de dezamagiti in momentul in care au aflat ca, in schimbul acestui ajutor lunar, trebuie sa presteze un numar de 72 de ore de munca in folosul comunitatii, si unii dintre ei, revoltati, au renuntat mai bine la ajutorul social. In momentul de fata, in conformitate cu declaratiile lui Constantin Bragaru, director general in cadrul Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) Constanta, la nivelul intregului judet exista aproximativ 13.000 de familii care beneficiaza de ajutor social, iar pentru plata acestora s-au cheltuit, pe tot parcursul anului trecut, 145 de miliarde lei.

Campanie de angajare

Ca aproape orice domeniu de activitate din Romania, nici acesta nu este lipsit de fraude. Ana Dancea, director al Directiei de Asistenta Sociala din cadrul DGMSS Constanta, ne-a declarat ca, pentru evitarea unor astfel de situatii, periodic, se face verificarea dosarelor celor care beneficiaza de ajutor social. "Verificarile se fac la sange", ne-a declarat aceasta, "tocmai datorita faptului ca in mai multe randuri au fost depistate situatii in care ajutorul social se primea prin inselaciune". Ana Dancea ne-a mai spus ca au fost depistate cazuri de persoane care primeau ajutor social si in paralel aveau si alte surse de venit, fie din gospodarie, fie munceau fara forme legale. "In urma cercetarilor deosebit de amanuntite pe care le-au facut reprezentantii directiei, s-a constatat ca foarte multi dintre beneficiarii de ajutor social sunt, in fond, oameni sanatosi, care pot munci, care chiar muncesc, insa au dat declaratii nereale, complacandu-se sa primeasca ajutor social pentru a-si completa veniturile", a afirmat Ana Dancea. Din acest motiv, controlarea dosarelor beneficiarilor de ajutor social se va face deosebit de strict, iar cei pentru care se va dovedi ca nu corespund criteriilor sau chiar au dat declaratii false vor pierde ajutorul social. "De la inceputul anului 2003 si pana in prezent, 600 de familii au pierdut ajutorul social din acest motiv", ne-a declarat Constantin Bragaru. Iar controalele vor continua si in perioada imediat urmatoare. In paralel, pentru a veni in ajutorul celor care ar dori sa se angajeze, dar nu isi gasesc loc de munca, a fost demarata o actiune de remediere a acestei situatii. In primul rand, se va incerca incadrarea in munca a celor care beneficiaza de ajutor social si care sunt apti de munca din toate punctele de vedere. In acest sens, reprezentanti ai Directiei de Munca se vor deplasa in judet cu oferte de munca special destinate acestora. "Cei care sunt apti de munca, dar refuza sa munceasca din cauza ca se multumesc cu ajutorul social, vor pierde acest venit", a declarat directorul institutiei. Aceasta decizie a fost luata inclusiv pentru ca, odata primit acest ajutor social, beneficiarii renunta sa mai incerce sa se integreze pe piata muncii. Totodata, nu se va renunta la taierea dreptului de ajutor social celor ale caror dosare vor fi gasite in neregula, cu atat mai mult ale celor care muncesc la negru pentru a putea beneficia si de ajutorul social.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii