Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În locul unde a fost sfâşiată de câini Valentina Ţigănuş a apărut varianta de ocolire de la Agigea Autoritatea locală şi oamenii au uitat de tragicul incident. Nimeni nu a fost tras la răspundere! (galerie foto)

ro

04 Sep, 2013 00:00 3288 Marime text
Un copil a fost sfâşiat de câini, luni, 2 septembrie, chiar sub ochii fratelui său, într-o curte părăsită dintr-un parc din Bucureşti. Singurii, care vor răspunde pentru o tragedie ce putea fi evitată cu implicarea oamenilor şi a autorităţilor, sunt câinii, care vor fi eutanasiaţi.
Nenorocirea ne aminteşte de un caz similar petrecut în urmă cu mai bine de cinci ani în judeţul nostru.
 
NUP în cazul fetiţei ucise de câini la Agigea
 
Pe data de 12 aprilie 2008, la Agigea, Valentina Ţigănuş, o fetiţă de 6 ani, a fost omorâtă cu bestialitate de o haită de câini, în zona de câmp din aproprierea fostului Sanatoriu. Fetiţa locuia la doar câteva sute de metri distanţă de locul incidentului, într-o baracă, împreună cu mama sa, Alina Ţigănuş, şi concubinul acesteia, Marius Dan Tripigoi.
Cercetările pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a petrecut incidentul au fost demarate de Secţia 5 de Poliţie Constanţa. Comisarul-şef Aurelian Ispir, şeful Secţiei 5, ne-a comunicat ieri că ancheta s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale, soluţia organelor de poliţie, fiind confirmată mai apoi de Parchetul Constanţa. Concluzia cercetărilor? „Fetiţa a fost atacată de câini şi omorâtă. Decesul a survenit în urma muşcăturilor”, susţine comisarul-şef Aurelian Ispir.
 
Câinii împânzesc şi astăzi zona. De familia fetiţei nici urmă!
 
Astăzi locul incidentului a devenit doar o amintire, acesta aflându-se în zona unde a fost construită varianta de ocolire a localităţii Agigea. Ca atare, mărturie a celor întâmplate mai stau acum doar faptele petrecute în urmă cu cinci ani. Întrebaţi de familia Ţigănuş, localnicii se contrazic în declaraţii. Unui susţin că mama fetiţei locuieşte încă aici, într-o baracă din curtea depozitului de fier vechi, şi că lucrează ca zilier la barul, care se află la doar câţiva metri distanţă de locul unde şi-a găsit adăpost. Concubinul ar fi părăsit-o pe Alina Ţigănuş şi s-ar fi întors la Iaşi. Angajaţii de la bar, în schimb, susţin că mama fetiţei s-a mutat la nişte rude şi că nu mai ştiu nimic de ea.
Dacă de familie nici urmă, nu acelaşi lucru putem spune despre câinii maidanezi, ce împânzesc şi la această dată zona din vecinătatea fostului Sanatoriu, chiar cu complicitatea unora dintre localnici, care îi hrănesc, deşi neindicat, în afara curţilor. „Câinii sunt şi buni şi răi. Dar fără ei cine îmi asigură paza?”, a declarat o localnică care nu a vrut să-şi decline identitatea. Dacă au nevoie de paza unor câini, normal ar fi ca localnicii să-i adopte şi să răspundă de aceştia. Cât priveşte Primăria Agigea, aceasta are, şi avea, obligativitatea de a pune zona în siguranţă, sub toate aspectele.
Cristian Cîrjaliu, acum primarul comunei Agigea, la data incidentului din 2008 consilier local, susţine că baraca în care trăiau în concubinaj părinţii fetiţei a fost demolată de constructorul care a finalizat varianta de ocolire. Întrebat dacă s-a implicat astfel încât să ofere acestei femei un acoperiş deasupra capului, primarul a replicat că nu a putut să facă acest lucru întrucât mama fetiţei sfâşiate de câini „era din Constanţa şi nu avea mutaţie în localitatea Agigea”.
Autorităţile clar au uitat de familie şi tragedia petrecută în urmă cu cinci ani.
 

S-a creat un precedent
 
Deşi mama fetiţei ar fi putut să dea în judecată autoritatea locală şi să ceară despăgubiri pentru pierderea suferită, lucru acesta nu s-a întâmplat. La Râmnicu Vâlcea, judecătorii au stabilit anul trecut că primăria oraşului şi primarul Romeo Rădulescu trebuie să plătească, în solidar, suma de 10.000 de lei unei femei care a fost muşcată de un câine maidanez. Decizia, deşi, nu era anul trecut definitivă, poate crea un precedent. Ce are de spus primarul Cristian Cîrjaliu cu privire la această situaţie, care poate deveni o regulă la nivelul întregii ţări? „Nu ştiu speţa de la Râmnicu Vâlcea, fiecare speţă are ceva în spate. Însă, în România, cu aceleaşi acte o instanţă îţi dă dreptate, iar alta nu, aşa că nu se poate crea un precedent”, a afirmat şeful autorităţii locale. Aducându-i-se la cunoştinţă că este totuşi răspunzător de ceea ce se petrece în localitatea pe care o conduce şi că este dator să găsească soluţii în privinţa câinilor maidanezi, şeful autorităţii locale a acuzat că legea privind protecţia animalelor, aflată în vigoare, nu-l lasă să ia măsuri. „Este un dezastru ce se întâmplă cu câinii. Au ajuns să fie mai protejaţi ca oamenii. Viaţa este pusă la îndoială, mai ales în cazul copiilor care nu se pot apăra. Legislaţia este foarte clară şi nu putem face nimic. Îmi plac animalele dar într-un mediu protejat, închis. Legea privind protecţia animalelor ne dă însă peste mână, nu putem lua nicio măsură împotriva unui animal, chiar dacă este dăunător. Pot face orice, inclusiv, să omoare un om”, susţine şeful autorităţii locale.
 
Primarul Cîrjaliu a uitat de soluţia oferită pe vremea când era consilier local
 
Nu acelaşi lucru declara, primarul Cristian Cîrjaliu în anul 2008. I-am oferit edilului soluţia pe care el i-o dădea fostului primar Ion Ioniţă, în urmă cu cinci ani, la momentul tragicului eveniment. La acea dată, Cristian Cîrjaliu era consilier local şi transmitea primarului în funcţie, Ion Ioniţă, să strângă câinii într-un loc special amenajat. Iată declaraţia primarului Cîrjaliu de acum cinci ani: „Terenul unde a murit fetiţa aparţine comunei Agigea şi a fost obiectul unui litigiu între Primăriile Agigea şi Constanţa. În urma procesului pe care l-a iniţiat, terenul a fost câştigat în instanţă de Agigea, numai că actualul primar Ion Ioniţă nu a catadicsit să se îngrijească de acest teren şi să strângă câinii care îşi fac veacul prin zonă. Primarul Ioniţă nu le-a acordat nici oamenilor de acolo atenţia necesară pentru a le rezolva problemele. Iată unde poate duce nepăsarea actualei conduceri a Primăriei faţă de problemele comunităţii“, declara Cristian Cîrjaliu, în data de 14 aprilie 2008, reporterilor cotidianului Telegraf (http://www.telegrafonline.ro/1208120400/articol/search/51930/fetita_mincata_de_ciini.html).
Ca atare, l-am întrebat pe edil de ce nu strânge câinii într-un loc special amenajat, soluţia fiind dată de el încă din anul 2008. „Îi aducem într-un centru, dar cine îi hrăneşte? Avem o problemă cu hrănitul. Cine pune biruri pe cetăţeni ca să hrănim câinii?”, a afirmat şeful autorităţii locale, desfiinţând astfel soluţia pe care o dădea primarului Ion Ioniţă în urmă cu mai bine de cinci ani.
 

Cimitirul, lăsat de izbelişte
 
Autoritatea locală Agigea i-a asigurat fetiţei care a avut parte de o moarte tragică un loc de veci. A fost cu neputinţă să mai găsim locul în care a fost îngropată micuţa. Cimitirul din localitate, aflat în administrarea administraţiei publice, a fost lăsat de izbelişte. Nu am găsit nicio persoană care să ne îndrume spre locul de veci, unde se odihneşte Valentina Ţigănuş. Am dat în schimb de morminte aranjate unele lângă altele, fără vreo noimă, şi de mizerie şi buruieni crescute atât în zona locurilor de veci, cât şi în zona aleilor. Deşi ne-am străduit, nu am găsit pubele pentru aruncarea gunoiului, ca atare acesta trona la marginea aleilor. „Nu sunt gunoaie. Acestea se ridică periodic şi se duc la groapa de gunoi”, a replicat primarul Cristian Cîrjaliu, negând o astfel de stare de fapt. În privinţa lipsei pubelelor, Cîrjaliu a evitat să ne ofere un răspuns. În cazul buruienilor crescute pe alei, primarul afirmă cu tărie că nu este posibil un asemenea lucru, fapt însă contrazis de imaginile surprinse de fotoreporterul ZIUA de Constanţa şi ataşate la varianta on-line a materialului. La întrebarea de ce nu este îngrijit corespunzător cimitirul, primarul a replicat că nu se percepe nicio taxă pentru curăţenie şi că oamenii sunt datori să-şi îngrijească locurile de veci. Concluzia? Pe alei buruienile nu au decât să crească în neştire, întrucât, potrivit primarului Cristian Cîrjaliu, autoritatea locală ar trebui să instituie taxe pentru a se ocupa de igienizarea cimitirului!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii