Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:20 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incepe simularea examenelor nationale

ro

26 Mar, 2004 00:00 1091 Marime text

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au inceput de ieri instructajul cu profesorii din centrele de corectare * La simulare se va folosi stampila de la examenul de capacitate din 2003 * Presedintii comisiilor de examen nu vor mai fi directorii scolilor gazda * Corectarea lucrarilor va incepe de sambata dimineata, duminica urmand a fi afisate rezultatele * Pe plan local au fost stabilite 38 de centre de testare, din care 14 in Constanta, 11 la Mangalia, Medgidia, Cernavoda, Harsova, Navodari, Ovidiu, Basarabi, Eforie Sud si Negru Voda si alte 13 in mediul rural * Simularea examenului de bacalaureat se organizeaza pentru 31 de discipline, specializari si profiluri

Un procent de 86% dintre elevii claselor terminale din cadrul ciclului gimnazial si liceal vor participa in cursul zilei de maine, incepand cu ora 9.00, la simularea examenelor nationale de capacitate si bacalaureat. La aceasta actiune pot lua parte toti elevii claselor a VIII-a, respectiv ai claselor a XII-a si a XIII-a, care vor sustine, la alegere, o singura proba. Pentru cei care doresc sa sustina si alte probe scrise, unitatile de invatamant pot organiza, in zilele ulterioare simularii, desfasurarea altor probe pe baza acelorasi teste. Potrivit declaratiilor inspectorului scolar general adjunct, Lucretia Sirinian, pentru simularea capacitatii, pe plan local au fost stabilite 38 de centre de testare, din care 14 in Constanta, 11 la Mangalia, Medgidia, Cernavoda, Harsova, Navodari, Ovidiu, Basarabi, Eforie Sud si Negru Voda si alte 13 in mediul rural. In ceea ce priveste simularea examenului de bacalaureat, aceasta se va derula in 26 de centre, din care 17 in Constanta, doua in Mangalia si doua in Medgidia si cate unul in Navodari, Poarta Alba, Cernavoda si Harsova. In plus, au mai fost stabilite si alte sapte centre de evaluare. Referitor la subiecte, se pare ca acestea vor fi elaborate intr-o forma asemanatoare celei de la testele nationale sustinute de elevii de clasa a VIII-a, respectiv a XII-a si a XIII-a, ele putand fi tratate pe parcursul a trei ore. Acestea vor fi structurate pe doua nivele, unul cu grad mediu de dificultate, in vederea obtinerii unei medii de promovare, si un altul cu un coeficient ridicat de dificultate, pentru cei care doresc note mai mari. Elevii claselor a VIII-a vor sustine examen la urmatoarele discipline: Limba si literatura romana, Matematica, Istoria romanilor si Geografia Romaniei. Scopul simularii, atat pentru elevii claselor a VIII-a, cat si pentru cei ai claselor a XII-a, il reprezinta familiarizarea lor cu modelele de subiecte propuse si cu situatia de examen, dar mai ales cu verificarea procedurilor de administrare si a aspectelor de ordin organizatoric ale testelor nationale care urmeaza a se derula anul acesta.

Simularea Bac-ului se poate sustine la 31 de discipline

In ceea ce priveste simularea examenului de bacalaureat, aceasta se va sustine la 31 de discipline si profiluri, fiecare elev sustinand, la alegere, o singura proba. Printr-o nota trimisa de catre ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratul Scolar Judetean a fost informat de curand cu privire la actiunile care trebuie sa le intreprinda pentru ca simularea sa se desfasoare in conditii cat mai bune. Aceste actiuni se refera la stabilirea centrelor pentru testele nationale si a centrelor de evaluare a lucrarilor scrise, stabilirea comisiilor de profesori care vor participa la simulare, asigurarea in fiecare centru a materialelor necesare desfasurarii simularii (consumabile, foi tipizate), verificarea dotarii tehnice din fiecare centru. Simularea examenului de bacalaureat se organizeaza pentru 31 de discipline, specializari si profiluri, si anume: Limba si literatura romana, Limbi materne, Matematica, Istoria romanilor, Istoria universala, Geografia Romaniei, Geografia generala, Fizica, Chimie organica, Chimie anorganica, Anatomia si fiziologia umana si genetica, Economie, Psihologie, Filozofie, Limba si literatura franceza, Limba si literatura engleza, Limba si literatura germana, Informatica, Pregatire teoretica sportiva, Limba latina, Religie, Discipline tehnice. Lucretia Sirinian a mai declarat ca reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au inceput de ieri instructajul cu profesorii din centrele de corectare. O noutate la simularea 2004 este legata de folosirea stampilei care va fi aplicata pe toate lucrarile elevilor, aceasta fiind aceeasi de la examenul de capacitate din 2003. In alta ordine de idei, presedintii comisiilor de examen nu vor fi directorii unitatilor respective de invatamant, ci cadre didactice din alte institutii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii