Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inchisoare pana la 20 de ani pentru pagube aduse ecosistemului

ro

02 Sep, 2004 00:00 949 Marime text

Noua Lege a apelor se conformeaza principiului: "Poluatorul plateste!"

Legea 310, care a intrat in vigoare la 29 august 2004, completeaza si modifica Legea apelor nr. 107/1996 si prevede, de asemenea, amenzi contraventionale de pana la 100 de ori mai mari decat cele precedente pentru poluarea mediului inconjurator * Se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 5 ani evacuarea, aruncarea sau injectarea in apele de suprafata si subterane, in apele maritime interioare sau in apele marii teritoriale de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel * Daca faptele au ca finalitate moartea uneia sau mai multor persoane, otravirea in masa a populatiei, provocarea de epidemii, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi cetatenesti

Cei care polueaza apele sau zonele de protectie a apelor risca inchisoarea sau amenzi de sute de milioane de lei, potrivit Legii nr. 310/2004, elaborata de curand de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. "Noul act normativ, care a intrat in vigoare la 29 august 2004, completeaza si modifica Legea apelor nr. 107/1996 si prevede, de asemenea, amenzi contraventionale de pana la 100 de ori mai mari decat cele precedente, precum si pana la 20 ani de inchisoare pentru savarsirea unor astfel de infractiuni", a declarat Maria Buzea, comisar-sef al Garzii de Mediu din teritoriu. Astfel, se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 5 ani evacuarea, aruncarea sau injectarea in apele de suprafata si subterane, in apele maritime interioare sau in apele marii teritoriale de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel, care contin substante, bacterii sau microbi in cantitate sau concentratie care pun in pericol viata persoanelor, a animalelor, mediul inconjurator, productia agricola sau industriala ori fondul piscicol. Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru poluarea resurselor de apa, descarcarea apelor uzate si a deseurilor de pe nave sau platforme plutitoare direct in apele naturale, depozitarea combustibilului nuclear sau a deseurilor rezultate din folosirea acestuia in albia majora a raurilor. Savarsirea din culpa a acestor infractiuni se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani, sau cu amenda de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei. De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda intre 300.000.000 si 500.000.000 lei depozitarea sau folosirea de ingrasaminte chimice, pesticide sau alte substante toxice periculoase in zonele de protectie a apelor. Daca faptele au avut ca rezultat moartea uneia sau mai multor persoane, otravirea in masa a populatiei, provocarea de epidemii sau o paguba importanta economiei nationale, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi cetatenesti.

Poluarea mediului marin

In istoria accidentelor de poluare a mediului exista o serie de exemple notificabile cu impact major asupra ecosistemului marin. Un astfel de caz este cel de acum cateva luni, cand o nava sub pavilion Panama a poluat dana Ro-Ro 3. Nava "Golden Arier", proprietatea societatii Trans Ocean Services, efectua operatiuni de incarcare si buncheraj. La un moment dat, din cauza neconcordantei ratei de transfer stabilite initial, pe la gura de aerisire a tancului au iesit aproximativ 150 de litri de pacura, care s-au scurs peste bord si au ajuns in apa. Imediat, s-a intervenit cu un baraj antipoluant, cu o nava de depoluare si materiale absorbante. Ca urmare a acestui incident, comandantul navei a fost amendat, la acea vreme, cu 80 de milioane de lei, iar compania armatoare a achitat si cheltuielile legate de depoluare. Anterior emiterii acestui act normativ a fost elaborat un plan national de actiune impotriva incidentelor de poluare cu hidrocarburi care prevede atributiuni fixe pentru fiecare institutie cuprinsa in program. Acest plan are ca scop aplicarea prevederilor Conventiei internationale privind pregatirea, raspunsul si cooperarea in caz de poluare cu hidrocarburi, adoptata la Londra in 1990, pe litoralul romanesc, marea teritoriala si zona economica exclusiv a Romaniei pentru a face fata prompt incidentelor de poluare cu hidrocarburi. Planul include cerintele impuse pentru organizarea la nivel national a pregatirii, cooperarii si interventiei in cazul producerii unor incidente de poluare, modul de actiune la primirea unui raport privind poluarea marina, promovarea cooperarii internationale si a cercetarii in domeniul combaterii poluarii marine cu hidrocarburi. In cadrul acestui plan se facea diferenta pentru prima oara intre poluari de diverse intensitati. Astfel se distingeau trei tipuri de poluare: sub 7 tone de carburanti descarcate (poluare minora), pana la 700 de tone deversate (poluare medie) si peste 700 tone descarcate (poluare majora). S-au introdus reguli stricte si pentru petrolierele care navigheaza sau stationeaza in apele teritoriale ale Romaniei. Astfel acestea, indiferent de pavilionul pe care il arboreaza, trebuie sa aiba la bord un plan de urgenta pentru combaterea poluarii cu hidrocarburi. Acelasi plan este obligatoriu si pentru platformele marine fixe de extractie a petrolului, si pentru instalatiile de manipulare a hidrocarburilor existente in port. Noile prevederi cuprinse in Legea 310 privind cuantumul amenzilor contraventionale si a sanctiunilor cu inchisoare, proaspat pusa in aplicare, se conformeaza principiului de baza: "Poluatorul plateste!".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii