Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectoratul pentru Constructii s-a pus pe amendat asociatiile de locatari

ro

19 Jul, 2003 00:00 856 Marime text

Valoarea sanctiunilor date depaseste o suta de milioane de lei * Dintre cele 1.450 de asociatii de proprietari/locatari instiintate sa realizeze organizarea si efectuarea de urgenta a controalelor privind starea tehnica a fatadelor tencuite sau placate si efectuarea la timp a sarcinilor ce le revin in acest sens, doar 667 au raspuns in termenul stabilit conform dispozitiei transmise

Numarul din ce in ce mai mare al interventiilor la constructiile existente a determinat Inspectoratul in Constructii sa desfasoare o ampla campanie privind modul in care asociatiile de proprietari isi respecta atributiile ce le revin privind activitatea de urmarire a comportarii in timp a constructiilor. Pentru prevenirea executarii lucrarilor de construire, fara autorizatie, care pot afecta rezistenta si stabilitatea imobilului si pentru indeplinirea obligatiilor legale ce le revin privind urmarirea si verificarea starii tehnice a imobilelor aflate in proprietate, locatiune sau administrare, asociatiile de proprietari au fost instiintate asupra responsabilitatilor legale ce le au. Pana pe data de 31.05.2003 asociatiile au avut obligatia de a comunica Inspectoratului in Constructii Constanta stadiul de realizare a masurilor dispuse si de respectare a legislatiei in vigoare. Dintre cele 1.450 de asociatii de proprietari/locatari instiintate sa realizeze organizarea si efectuarea de urgenta a controalelor privind starea tehnica a fatadelor tencuite sau placate si efectuarea la timp a sarcinilor ce le revin in acest sens, doar 667 au raspuns in termenul stabilit conform dispozitiei transmise. Ca urmare a acestui aspect, reprezentantii inspectoratului considera ca administratorii nu au inteles importanta activitatilor ce trebuie desfasurate conform obligatiilor legale ce le au. In consecinta, pentru neaducerea la indeplinire, la termenul stabilit, a dispozitiilor Inspectoratului in Constructii Constanta, asociatiile vor fi sanctionate, conform prevederilor Legii nr. 10/1995, cu amenzi de pana la 93 de milioane de lei.

Si societatile din constructii, in vizorul ITC

Pentru a verifica modul in care societatile de constructii si proiectantii din domeniul constructiilor isi indeplinesc obligatiile si raspunderile referitoare la calitatea constructiilor, stabilite prin Legea nr. 10/1995, Inspectoratul in Constructii Constanta a demarat o ampla actiune de identificare a acestora. Astfel, in urma actiunilor de control intreprinse la santierele de constructii, dar si din verificarea bazei de date a Serviciului de Statistica au fost identificate 184 de societati cu profil de constructii si 288 de persoane fizice si juridice cu obiect de activitate elaborarea de proiecte in constructii. Urmatoarea etapa consta in verificarea activitatii acestora si, in functie de deficientele ce vor fi constatate, inspectoratul va aplica, potrivit prevederilor legale, amenzi contraventionale de pana la 93 de milioane lei, iar atunci cand se impune va dispune oprirea activitatii acestora pana la indeplinirea tuturor obligatiilor stabilite de Legea nr. 10/1995.

Constructii ilegale pe litoral

De la inceputul acestei luni, reprezentantii Inspectoratului in Constructii Constanta au efectuat o serie de controale la constructiile ce se realizeaza pe litoral. Astfel, societatea MC Donald`s Romania a fost sanctionata cu amenda contraventionala de 10.000.000 lei pentru realizarea de lucrari de construire pe plaja din statiunea Neptun, fara a detine autorizatie de construire. De asemenea, societatea Cristis Comimpex a fost sanctionata cu o amenda similara pentru realizarea de lucrari de construire pe plaja din statiunea Neptun, fara a anunta la inspectorat data de incepere a acestora, iar societatea Proconstruct SRL a fost sanctionata cu amenda contraventionala de 10.000.000 lei pentru realizarea de lucrari de construire in Eforie Sud, fara sa respecte prevederile autorizatiei de construire. In cele trei cazuri, inspectorii ITC au dispus oprirea lucrarilor si reluarea acestora numai dupa intrarea in legalitate si anuntarea la Inspectoratul in Constructii Constanta a datei reluarii acestora.

Demolari fara autorizatie

Inspectorii ITC au realizat un control la un apartament unde aveau loc lucrari de realizare a unor modificari interioare, constand din desfiintarea peretilor interiori. Astfel, s-a constatat ca modificarile respective se executau fara autorizatie de construire. Inspectoratul a dispus oprirea imediata a lucrarilor de construire, refacerea zidurilor demolate conform proiectului initial si reluarea executiei numai dupa obtinerea autorizatiei de construire si instiintarea inspectoratului asupra datei inceperii lucrarilor. Conform prevederilor Legii nr. 453/2001, aceasta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 100.000.000 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii