Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrusii societatii

ro

30 Aug, 2002 00:00 895 Marime text

Cersetorii, vagabonzii si prostituatele, cele mai grave probleme sociale ale omenirii

Pentru combaterea acestor fenomene este nevoie de programe sociale solide * Exista diferente in faptul ca cineva cerseste din cauza saraciei si in faptul ca este exploatat de cineva in acest scop * Exploatarea batranilor neputinciosi, a copiilor si a invalizilor cu scopul de a obtine venituri este in afara legii * Amenzile pentru savarsirea acestor contraventii variaza intre 1.000.000 si 150.000.000 de milioane de lei

Legislatia este neputincioasa in ceea ce priveste impiedicarea acestor elemente de infractionalitate. De cele mai multe ori, prostituatele se aleg cu amenzi contraventionale sau cu anumite ore de munca in folosul comunitatii. Dupa executarea pedepselor, ele se reintorc pe strazi. In ceea ce priveste cersetoria, reprezentantii legii sunt mult mai toleranti. In cel mai rau caz, cersetorul este gonit, fara sa fie sanctionat pentru incalcarea unor reguli de convietuire sociala. Singura modalitate de a reduce astfel de fenomene infractionale este de a gasi si inlatura cauza producerii, si nu efectul.

Cersetorii, pesoanele cu handicap, femeile cu fuste colorate tinand in brate pruncii negriciosi, cu picioarele goale, agatandu-se de orice trecator de pe strada mai-mai ca se lipesc si ei de un banut, batrani ciungi asezati strategic in zonele cele mai aglomerate, intind, cu lacrimi in ochi, mainile spre oricine cred ei ca ar putea sa-i ajute cu un banut sau o bucatica de paine. Acestea sunt doar cateva din "peisajele" de groaza pe care ti le ofera orasul Constanta. Acest fenomen este deseori asociat cu vagabondajul sau cu prostitutia, capatand amploare in ultimii ani. Pentru combaterea acestor fenomene este nevoie de programe sociale solide, precum si de actiuni educative, mergandu-se pe ideea eliminarii cauzelor, si nu pe cea a limitarii efectelor. "Este un flagel deosebit de periculos care caracterizeaza societatea romaneasca", a declarat medicul psiholog Bratu Anghel, din cadrul Spitalului de Urgenta constantean. "Cel mai grav lucru este faptul ca am devenit aproape imuni in fata acestui fenomen, astfel incat am ajuns sa trecem pe langa aceste adevarate cazuri sociale fara ca macar sa ii mai observam. Si aceasta ignorare a situatiei nu face decat sa o agraveze si mai mult. Ar trebui declansata o campanie impotriva cersetoriei si a prostitutiei, insa, izbanda nu poate fi sigura", a incheiat acesta.

Cersetor de nevoie

In ultimele luni, politistii constanteni au reusit sa prinda, conform unor surse neautorizate, mai mult de 1.000 de persoane care fac parte din categoriile mentionate mai sus. Dintre acestea, 60 erau prostituate, iar 3 erau proxeneti. Chiar daca actiunile de combatere a cersetoriei, prostitutiei si vagabondajului par a fi corecte si legitime, Guvernul a avut grija ca, prin adoptarea unui plan de masuri, sa ridice unele semne de intrebare referitoare la respectarea drepturilor omului. Trebuie facuta distinctia dintre cersetorie, prostitutie si vagabondaj. Exista diferente in faptul ca cineva cerseste din cauza saraciei si in faptul ca este exploatat de cineva in acest scop. Pentru cei care cersesc din cauza saraciei solutia nu consta in pedepse sau interdictii, ci in pregatirea unor programe de protectie sociala foarte bine puse la punct. Legislatiile internationale vizavi de cersetorie sau prostitutie sunt total diferite. Cert este faptul ca exploatarea batranilor neputinciosi, a copiilor si a invalizilor cu scopul de a obtine venituri este in afara legii, iar combaterea acestora ar insemna infruntarea unui act delictual. Legislatiile internationale vizavi de cersetorie sau prostitutie sunt total diferite. Pentru prostitutie exista nenumarate legi cu privire la pedepsele ce se pot aplica in acest sens. Cele mai frecvente pedepse pentru prostitutie sunt amenzile contraventionale, care sunt prevazute in Legea 61/1991. In aceasta lege se specifica si alte abateri, pe langa cea de prostitutie, care se pedepsesc in acelasi mod: incalcarea unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, savarsirea, in public, de acte, gesturi sau fapte obscene, portul, fara drept, al armelor albe si lista poate continua. Amenzile pentru savarsirea acestor contraventii variaza intre 1.000.000 si 150.000.000 de milioane de lei. In cadrul Judecatoriei Constanta exista un birou special de punere in executare a mandatelor de arestare pentru persoanele care, in termen de 30 zile, nu si-au platit amenzile. Dupa cum bine se stie, cele mai multe contraveniente care nu isi platesc amenzile sunt prostituatele. Acestea refuza sa plateasca amenzile chiar daca sunt prinse in flagrant de catre organele de politie, fap pentru care sunt duse in fata unui complet de judecata si trimise la inchisoare. Sunt dese cazurile in care doar o singura prostituata are zeci de procese-verbale incheiate. Daca prostituatele isi platesc amenzile prin diverse metode, fie in bai, fie prin munca in folosul comunitatii, in schimb, cersetorii nu sunt chemati in instanta pentru neplata unei amenzi. In momentul in care este gasit cu mana intinsa asteptand ca vreun trecator sa-i ofere niste bani, politistii nu fac decat sa ii goneasca, fara sa ii sanctioneze pentru incalcarea unor reguli de convietuire sociala. Solutia cea mai buna este de a incerca demararea unui program de integrare sociala atat pentru cersetori, cat si pentru prostituate sau vagabonzi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii