Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria de sub noi (video)

ro

14 Jan, 2011 04:07 2255 Marime text

MORMINTE_SUB_CTA_1.jpgÎn fiecare zi, fără să ştim, paşii ne poartă peste 2500 de ani de istorie. Este vorba despre vestigiile anticului Tomis, ale cărui urme pot fi găsite în tot oraşul, sub fiecare stradă, sub fiecare bloc. Dintre acestea cimitirele oraşului ies în evidenţă prin varietatea şi valoarea bogatului inventar funerar. Cele 5 zone ale necropolelor tomitane acoperă practic tot teritoriul oraşului Constanţa. În urma săpăturilor arheologilor, din aceste morminte au ieşit la lumină piese de patrimoniu care fac cinste colecţiei muzeului din Constanţa dar şi celei a Muzeului Naţional..

MORMINTE_SUB_CTA_2.jpgObiecte de sticlă, metal preţios, capodopere ale artei antice, toate pot fi admirate în sălile Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. În plus ele stârnesc admiraţia turiştilor români şi străini care ne vizitează urbea. Morminte cu inventar bogat, cripte de familie, cu mai multe camere funerare, cu peretii pictati si inscriptionati, toate arată că cetatea Tomisului a fost dintotdeuna un oraş cosmopolit. Colaj de ambianţe cu intrarea in mormântul pictat şi din el.

De-a lungul celor peste 100 de ani de cercetare arheologică la Constanţa mormintele antice au arătat că Tomisul, metropola pontului , cum era cunoscut în epoca romană, era un oraş prosper, locuitorii săi fiind bogaţi atât în timpul vieţii cat şi dupa moarte . Toate aceste dovezi le găsim sub fiecare trotuar, casă sau stradă din oraş.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • preacuviosii canalie si pramatie 14 Jan, 2011 06:09 mai Chera cate s-au gasit stim. Ce nu stim este cate ati distrus cand ati permis beneficiarilor sa intre cu excavatorul dupa care ati manarit rapoartele si cate a traficat gasca IP3? Hai nu mai fa pe savantu ca esti varza si nici pe niznaiu ca noi stim vreo 30 de manareli cat erai mare director.