Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:32 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jecmanelile practicate de unele exchange-uri, stopate de noul Ordin

ro

09 Jan, 2010 03:49 1625 Marime text
jecmaneli_valuta.jpgÎncepând cu 16 ianuarie, în activitatea schimburilor valutare intervin câteva modificări, cea mai importantă fiind aceea că operatorii economici sunt obligaţi să restituie banii, pe baza unei cereri depuse în maximum 24 de ore, persoanelor care constată neconcordanţe între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formularul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal.

Mai este doar o săptămână până când Ordinul 448/2009 se abrogă şi întră în vigoare cel cu nr. 632/2009 care conţine câteva noutăţi ce nu prea surâd, ce-i drept, reprezentanţilor societăţilor din acest domeniu. Astfel, de pe 16 ianuarie, în exteriorul casei de schimb valutar, cursurile, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cumpărare, se înscriu neapărat pe suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă faţă de cea a fondului. În plus, este obligatorie de acum şi respectarea ordinii în care se trece valuta, şi anume euro, dolar american, liră sterlină, franc elveţian. După acestea patru, în continuare operatorul poate opta pentru o aranjare proprie.

O altă noutate este aceea că în interiorul caselor de schimb, cursurile valutare trebuie înscrise neapărat pe un suport unic, pagină format A4, iar fontul utilizat este Times New Roman, mărimea 20 Bold. Afişarea se face obligatoriu în câmpul vizual al consumatorului care efectuează tranzacţia, iar în plus, potrivit directorului coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa (CJPC), Dionisie Culeţu, lângă acesta nu trebuie să existe şi alte afişe care pot deruta clienţii.

De asemenea, în noul Ordin nr. 632 se menţionează că angajaţii schimburilor valutare trebuie să informeze consumatorul în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar, asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei. Acesta trebuie semnat neapărat de ambele părţi. Aşadar, în eventualitatea unei sesizări şi a unui control, operatorul economic trebuie să facă dovada că a informat în scris consumatorul înainte de efectuarea tranzacţiei. În plus, acest formular trebuie întocmit atât în limba română, cât şi în engleză, în două exemplare, cu menţiunea că angajaţii schimburilor valutare sunt obligaţi să pună un exemplar la dispoziţia cumpărătorului sau vânzătorului, înainte de efectuarea tranzacţiei. Şi în acest caz trebuie respectate câteva reguli. Formularul trebuie scris pe o pagină format A4, vizibil şi lizibil, iar literele şi cifrele să aibă fontul Times New Roman 12, negru pe alb. Trebuie să cuprindă, obligatoriu, mai multe date, printre care, cele de identificare ale operatorului economic, adresa, numărul formularului de acceptare a tranzacţiei, suma tranzacţionată şi cea care urmează să fie încasată, cursul, semnătura lucrătorului de la ghişeu, precum şi datele solicitantului.

Ordinul 632, văzut nu cu ochi buni de patroni

Aceste modificări vin ca urmare a nenumăratelor reclamaţii depuse la Protecţia Consumatorilor de oameni din toată ţara. Şi la Constanţa au fost, de-a lungul timpului sesizări de ordinul sutelor. De cele mai multe ori persoanele care de regulă vindeau euro sau dolari se trezeau cu bani mai puţini, deşi pe panouri altul era preţul. Însă, odată bonul semnat, fără a da prea mare atenţie la cifre, constănţenii nu-şi mai puteau recupera banii. De aceea, Dionisie Culeţu sfătuieşte constănţenii să fie foarte atenţi la formularul de acceptare al tranzacţiei, deoarece este foarte important ca înainte de semnare aceştia să-l citească şi să se asigure că sunt completate toate câmpurile cu informaţii.

Ieri, la sediul CJPC Constanţa a avut loc o acţiune de consiliere referitoare la Ordinul 632. Deşi în urmă cu câteva zile au fost invitaţi aproape toţi reprezentanţii societăţilor de schimb valutar din judeţ, doar patru au onorat invitaţia. În plus, nici ei nu s-au arătat mulţumiţi de noile prevederi. Susţin că totul reprezintă o muncă în plus care nu face decât să le îngreuneze activitatea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii