Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La "bara" fara forme legale

ro

05 Mar, 2004 00:00 907 Marime text

Control esuat in cluburi de noapte

Actiunea care se anunta extrem de interesanta s-a dovedit a fi un adevarat fiasco * In timp ce inspectorii de munca si reprezentantii Politiei se multumeau cu ce gaseau in club, ziaristii urmareau fetele care fugeau de sub nasul angajatilor ITM * Dupa doar trei cluburi verificate, comisia de control s-a dovedit extrem de multumita de rezultate * Nenumaratele intrari si iesiri din cluburi i-au luat prin surprindere pe cei care efectuau control, desi reprezentantii Politiei nu erau la prima actiune de acest gen * Au fost gasite sapte fete fara forme legale * Majoritatea dansatoarelor provin din Iasi, Tulcea, Republica Moldova si Constanta * A fost o adevarata vanatoare, deoarece fetele fugeau de camerele de luat vederi pentru a nu afla parintii cu ce se ocupa

Mai multe baruri cu program de noapte din Constanta au fost verificate miercuri seara, incepand cu ora 22.30, de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca si ai Politiei. Controlul inopinat a avut ca scop depistarea persoanelor care lucreaza in aceste cluburi de noapte fara a avea intocmite forme legale de angajare si, in special, a celor care nu au varsta de 18 ani implinita. Potrivit legislatiei actuale, minorii nu au voie sa lucreze decat sase ore pe zi si nu au dreptul sa presteze servicii pe timp de noapte. Au fost verificate unitatile "Pelican", "Royal" si "Go Go Hollywood".

Joaca de-a v-ati ascunselea

Prima oprire a comisiei de control a fost facuta la clubul "Royal", situat in zona Piata Ovidiu. Activitatea in acest club nu era intensa, insa fetele isi faceau meseria. La vazul echipei, dansatoarele au zbughit-o pe o scara si s-au facut nevazute. A urmat o urmarire de-a dreptul hilara, deoarece unitatea avea mai multe cai de acces dintr-o incapere in alta. In timp ce inspectorii coborau, fetele urcau si invers. In cele din urma, trei dintre dansatoare au fost gasite si puse sa completeze declaratiile cu informatii legate de salariul primit, timpul de lucru si, mai ales, daca au sau nu forme legale de angajare. Potrivit documentelor completate, fetele aveau contract de munca si de asemenea aveau varsta de peste 18 ani. Ceea ce organele de inspectie nu au vazut a fost fuga, pe o usa alaturata, a catorva fete care activau la club. Bucuroase ca au scapat de control, fetele au fugit in strada. Ghinionul le-a urmarit insa deoarece o masina a Politiei a trecut prin zona si au fost "imbarcate" la bord. Prin urmare, la prima locatie verificata, totul a fost gasit in regula. Inspectorii de munca au dat doar masuri cu termen obligatoriu de solutionare, care vizau intocmirea fisei postului si informarea ITM cu privire la programul de noapte.

Alimentara salvatoare

Surprizele au aparut la verificarea clubului "Pelican" din aceeasi zona, respectiv Piata Ovidiu. Patru fete au fost gasite si carora li s-au luat declaratii. Potrivit acestora, dansatoarele aveau forme legale de angajare. Ceea ce inspectorilor de munca si reprezentantilor Politiei le-a scapat a fost fuga din club a unor fete. Ziaristii au vazut cinci tinere care au intrat in mare graba in alimentara vecina clubului. In prima faza, vanzatoarea a declarat ca nu este nimeni in afara de ea in magazin, insa la insistentele jurnalistilor a recunoscut ca in spate se ascund cinci fete. Echipa de control a fost chemata pentru a le lua declaratii. Acestea au spus doar ca este prima seara si ca dadeau probe pentru a fi angajate. Cat priveste fuga lor, tinerele au afirmat ca nu doreau sa fie filmate pentru a nu afla parintii despre ocupatia lor. Bineinteles ca nu aveau forme legale, dar toate erau majore. Vanzatoarea a spus ca nu le cunoaste pe tinere, insa a acceptat sa le adaposteasca in spate la cererea unui reprezentant al clubului. Trei dintre cele cinci erau din Republica Moldova, una din Iasi si o alta din Constanta. Inspectorul sef adjunct al ITM Constanta, Maria Petrica, a declarat ca, pentru deficientele descoperite, clubul "Pelican" va fi sanctionat cu amenda maxima, respectiv 50 de milioane de lei. Ca si in cazul clubului "Royal", nici la "Pelican" patronul nu a fost de gasit, motiv pentru care cei doi au fost invitati ieri la sediul ITM, cu toate atele firmei si ale angajatilor. Si aici s-au dispus masuri cu termene obligatorii. Amenda aplicata a fost insa de 25 de milioane de lei, deoarece s-a descoperit ca trei dintre dansatoare munceau la negru.

Plangere la ambasada

Ultima locatie verificata de echipa mixta de control a fost clubul de noapte "Go Go Hollywood", situat pe bulevardul Mamaia. Aici isi desfasurau activitatea doua tinere, dintre care una fara forme legale. Fata a declarat ca lucreaza in acest club de doua saptamani si ca nu i-a fost intocmit contractul de angajare deoarece este din Republica Moldova si dureaza pana ii ies toate actele. Patronul, de origine italiana, a fost indignat de operatiune si a amenintat ca va merge la Ambasada Italiei, pentru a prezenta modul in care sunt tratati investitorii straini care ofera locuri de munca in Romania. Dupa verificarea a doar trei cluburi de noapte, reprezentantii ITM s-au declarat multumiti de "rezultate", astfel ca actiunea s-a incheiat la jumatate de ora dupa miezul noptii. Astfel de actiuni nu se vor opri aici deoarece, potrivit adjunctului inspectorului sef ITM, Maria Petrica, evenimente similare vor mai avea loc in perioada urmatoare, pentru eliminarea acestui flagel. Concluziile verificarilor au fost ca majoritatea dansatoarelor sunt din Iasi, Tulcea, Republica Moldova si Constanta, ca unele lucreaza la negru, modalitate prin care patronii se sustrag de la plata contributiilor catre stat, si ca la locatiile verificate nu lucreaza minori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii