Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La noua UPU cad bucati din tavan, inainte de inaugurare (galerie foto)

ro

10 Feb, 2010 02:37 1842 Marime text
cap_1.jpgReprezentanţii firmei Erbaşu, cea care a câştigat contractul de „reparaţie capitală, renovare şi extindere clădire UPU" spun însă că nu din vina lor au apărut aceste probleme, dar că se vor implica în rezolvarea lor.

Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa ar fi trebuit finalizată, potrivit datei înscrise iniţial în proiect, la sfârşitul anului 2008. Printr-un contract adiţional din acel an s-a prelungit însă şi data finalizării şi în plus au mai fost adăugaţi şi aproape 550.000 lei. Mai exact, potrivit directorului administrativ al SCJU Constanţa, Renato Cristea, contractul de reparaţie capitală, renovare şi extindere clădire UPU a fost încheiat pe data de 10 decembrie 2007, cu firma Erbaşu. În contextul în care se trecea de termenul de finalizare a întregului proiect, care era luna decembrie 2008, s-a recurs la întocmirea unui act adiţional prin care data de finalizare s-a prelungit până la 30 octombrie 2009. În consecinţă, la 1 noiembrie 2009 noua UPU ar fi trebuit să fie inaugurată, însă din cauza unor „inadvertenţe", adică lucrări nefinalizate şi apoi nevoia de noi reparaţii, acest lucru este încă amânat până la o dată care momentan nu se ştie.

Totuşi, la ora actuală, o parte a viitoarei UPU arată chiar destul de bine. La intrare se găseşte recepţia, apoi un salon pentru triaj şi altele, cu diverse întrebuinţări, mari, spaţioase, cu mobilier, paturi şi cărucioare, toate noi. Totuşi, datorită zăpezii a ieşit la iveală şi calitatea îndoielnică a lucrărilor. Din cauza unor rosturi vechi de dilatare a clădirii, care a permis apei să se infiltreze, mai multe plăci din tavan au căzut, iar pereţii din zona respectivă deja sunt pătaţi. Şi, cum era de aşteptat, şi gândacii şi-au făcut prezenţa, înaintea bolnavilor. De asemenea, un alt perete a început deja să se scorojească, se pare din cauza montării greşite a unui geam termopan. Din aceste motive, noua clădire nici nu a fost recepţionată, chiar dacă, în principiu, este gata. „Am notificat constructorul în privinţa acestui incident care s-a întâmplat la îmbinarea aceasta şi pe unde s-a scurs apă şi aşteptăm ca în cel mai scurt timp să remedieze această problemă, astfel încât să putem face procesul verbal de predare-primire şi sperăm că toată lumea care are nevoie de Urgenţa Spitalului Judeţean să vină în acest spaţiu renovat, primitor şi generos. Noi am ţinut de-a lungul timpului să inaugurăm şi să preluăm cât mai repede posibil tocmai în ideea de a beneficia de această clădire", a precizat purtătorul de cuvânt al SCJU Constanţa, dr. Florian Stoian.

upu_1.jpg„Deficienţele", rezolvate fără costuri suplimentare

Deşi conducerea SCJU i-a declarat „vinovaţi" pentru aceste „probleme minore" pe proiectant, dirigintele de şantier, dar şi pe constructor, totuşi, cel din urmă nu este de acord cu acest lucru. Directorul adjunct al firmei Erbaşu a precizat că a fost nevoie ca plăcile respective din tavan să fie înlăturate nu deoarece lucrarea ar fi fost executată prost ci din cauza rosturilor vechi de dilatare care au făcut posibilă infiltrarea apei. Acest lucru este cauzat de vechimea clădirii de care este lipită noua UPU, iar o verificare în prealabil şi o reparaţie a acesteia nu era prevăzută în contract. Totuşi, directorul adjunct a precizat că, deşi nu ţin de ei aceste probleme totuşi vor colabora cu echipa spitalului pentru a înlătura deficienţele, fără alte costuri, mai ales că nu este vorba despre o sumă mare. Săptămâna viitoare va ajunge personal la Constanţa iar problema va fi rezolvată. Referitor la o eventuală dată când secţia va putea fi inaugurată, acesta a precizat că până la finele anului vor finaliza lucrările. Acest lucru depinde însă de momentul mutării pacienţilor şi aparaturii din vechea secţie, pentru a se putea apuca de treabă.

În 2008, la câteva luni după finalizarea licitaţiei pentru realizarea noii unităţi de primire a urgentelor au existat destule voci care au reclamat faptul că a fost desemnată câştigătoare una din firmele cunoscutului Erbaşu, chiar dacă acest lucru ar fi fost ilegal, din cauza datoriilor pe care le avea la stat. La acea vreme se pare că Erbaşu înregistra peste 13 miliarde lei datorii, fapt ce nu i-ar fi permis, în mod normal, să obţină lucrarea.

Valoare iniţială a contractului era de 2.049.220 lei, care printr-un alt act adiţional, în 2008 a fost mărit cu încă 544.483 lei. Deocamdată SCJU Constanţa a plătit 2.225.000 lei, iar restul se va achita după terminarea întregii UPU.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii