Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:25 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laboratorul de analize medicale IDS ridica suspiciuni

ro

07 Sep, 2007 00:00 12598 Marime text
1189103910.jpg

Persoanele care au apelat la aceasta unitate medicala au afirmat ca probele de sange nu sunt examinate, iar rezultatele analizelor nu reflecta realitatea

In urma unor reclamatii ale pacientilor aparute pe Internet, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Liviu Mocanu a dispus, urgent, efectuarea unui control la laboratorul de analize medicale IDS Constanta. In plangerile lor, bolnavii sustin ca analizele probelor prelevate nu sunt prelucrate de catre angajati, iar rezultatele sunt fictive. "Sa nu va faceti analizele vizavi de Delfinariu (...) probele de sange nu sunt examinate, rezultatul este pus din oficiu (...) pentru mai multe detalii, pot justifica cu rezultatele primite, care ma dadeau perfect sanatos si, in realitate, lucrurile erau exact pe dos", asa suna apelul lansat pe Internet de un constantean dezamagit de modul cum a fost tratat de personalul laboratorului IDS. O alta persoana vine sa confirme ca ceva este putred la unitatea care efectueaza analize medicale. "O prietena a facut analizele acolo si, spre surprinderea ei, nu dusese urina, dar, la rezultate, aparea examen de urina", povesteste o femeie revoltata de cum inteleg sa isi faca datoria unele laboratoare. Medicul sef al CJAS, dr. Mihaela Vranceanu, este contrariata de faptul ca cei nemultumiti de prestatia laboratorului nu s-au adresat nici conducerii laboratorului de analize medicale si nici institutiei pe care o reprezinta.

Sesizarile nu pot fi verificate

Prezent la fata locului, seful Corpului de Control al CJAS, dr. Laurentiu Scupra, a declarat: "Verificam achizitiile de facturi pe ultimele luni, programul medicilor de laborator, modul in care s-au eliberat rezultatele de laborator catre pacienti. In ceea ce priveste reclamatia legata de analiza urinei, Scupra a precizat: "Concret, nu pot sa dovedesc daca s-a intamplat acest lucru, eu nu pot sa constat daca pacientul a adus, intr-adevar, urina". In schimb, atat reprezentantul CJAS, cat si sefa laboratorului IDS, Valentina Gagara, au sustinut ca se poate verifica foarte clar daca probele aduse de bolnavi au fost prelucrate de catre aparatura din dotare. Gagara este ferm convinsa ca este exclus ca unul dintre angajatii sai sa nu isi fi facut datoria. "Persoanele care ni se adreseaza sunt incluse intr-un program si ca urmare pentru fiecare se elibereaza un cod de bare. Datele de identificare ale pacientului sunt transmise automat in retea. Aparatul care prelucreaza probele preia aceste date si dupa ce finalizeaza rezultatele, acestea sunt trimise in retea. Biletul de iesire este eliberat de catre calculatorul in care operatorul a introdus datele initiale". Gagara a mai precizat ca fiecare aparat folosit pentru citirea analizelor este prevazut cu cate un hard de memorie, astfel fiind retinute numele pacientilor care s-au adresat laboratorului din ultimii cinci ani.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii