Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:07 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lafarge recidiveaza si pe timp de criza

ro

23 May, 2009 01:51 4698 Marime text

cap_1.jpgCompania a mai fost anchetată în 2005, tot pentru practici neconcurenţiale

Consiliul Concurenţei a anunţat, joi, că este în derulare o investigaţie la fabrica de Ciment Lafarge, privind o posibilă încălcare a Legii Concurenţei. Este vorba despre a doua anchetă pe care Consiliul Concurenţei o realizează la această companie din ultimii patru ani, cauzele fiind similare. 

Investigaţia a presupus inspecţii inopinate la sediul central al SC Lafarge Ciment România SA şi cele două puncte de lucru ale companiei de la Hoghiz şi Medgidia. Ancheta a fost declanşată ca urmare a unei plângeri înaintate autorităţii de concurenţă, privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Lafarge pe piaţa sortimentului de ciment CEM I 52,5R. „Consiliul Concurenţei are un singur mesaj pentru agenţii economici: trebuie să respecte regulile jocului. Vom folosi toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a veni în sprijinul consumatorilor, prin menţinerea unui mediu concurenţial", a declarat în acest sens Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Nu este însă prima oară când Lafarge calcă greşit şi este pe punctul de a fi sancţionat de Consiliul Concurenţei. În primăvara lui 2005, compania producătoare de ciment primea o amendă colosală, record pentru acea vreme, ce depăşea 377 de miliarde de lei vechi.

lafarge_romcim.jpgLa acel moment, fabrica a intrat în vizorul consiliului, alături de alţi doi producători de ciment, Holchim şi Carpatcement. Ancheta a dovedit că „giganţii cimentului" impuseseră preţuri la intern de câteva ori mai mari decât cel al pieţei mondiale şi puseseră monopol pe piaţa de ciment, unindu-se într-un cartel. Ca urmare a acestui „tratament" impus constructorilor români de cei trei giganţi ai cimentului, mai multe companii au înaintat plângeri către forurile româneşti. La fel ca şi în cazul investigaţiei în curs de derulare, în 2005, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în urma acestor plângeri. La finalul anchetei, Lafarge, Holchim şi Carpatcement au primit amenzi ce au depăşit 27 milioane de euro. În 2005, s-a zvonit că iniţiatoarea cartelului care pusese monopol pe piaţa cimentului a fost chiar fabrica Lafarge, care a primit şi cea mai mare sancţiune. Deşi se estima că, în urma unei astfel de lovituri, Lafarge nu va mai reuşi să se integreze pe piaţa internă, producătorul de ciment s-a impus pe plan naţional. Dar, iată că Lafarge ar putea fi cu un picior în groapă, în cazul în care ancheta dovedeşte că reprezentanţii fabricii au urmat practici neconcurenţiale.  În plină criză, niciunui gigant mondial de talia Lafarge nu i-ar fi uşor să se ridice după o a doua lovitură a Consiliului Concurenţei.

{mos_ri:Lafarge}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii