Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laparoscop ultramodern la Mangalia

ro

14 Apr, 2008 00:00 3851 Marime text
1208117818.jpg

Spitalul Municipal Mangalia este printre singurele din Romania care, pe langa faptul ca nu inregistreaza niciun fel de datorie fata de furnizorii de servicii, a finalizat anul 2007 cu... 3.300.000 de lei "in plus"

O suma similara va fi cheltuita anul acesta pentru refacerea si reamenajarea pavilionului C, fosta cladire de Boli Interne, parasita de ceva vreme. Aici vor fi transferati bolnavii cronici - sectiile de traumatisme vertebro-medulare si neurologia, la parterul cladirii urmand sa fie amenajat un "club" al rudelor pacientilor. "De obicei, in cazul bolnavilor cronici, acestia sunt insotiti de rude, care raman alaturi de ei o buna parte din timpul tratamentului. Si ele trebuie sa isi petreaca putinul timp liber intr-un spatiu adecvat, si ne-am gandit ca amenajarea unui loc special, unde sa se poata destinda cat de cat, este binevenita. Credem ca aceasta cladire, pavilionul C, va fi gata in circa un an de zile", ne-a declarat dr. Ion Niculescu, directorul Spitalului Municipal Mangalia. In noul spatiu vor fi transferate sau infiintate sectii de Cardiologie, Diabetologie, Reumatologie, Oncologie, Oftalmologie, ORL, Traumatisme vertebro-medulare si Urgente Stomatologie. Una dintre marile realizari, dupa cum afirma seful spitalului, este achizitionarea unuia dintre cele mai moderne laparoscoape din judet. Aparatul a costat circa 50.000 de euro si va fi folosit de medicii chirurgi in cel mai scurt timp. O veste buna si pentru nou-nascutii ceva mai grabiti sa vina pe lume. Pentru prematuri, dar si pentru copilasii adusi pe lume la Mangalia, au fost achizitionate un incubator si mai multe mese incalzite.

Sectii noi

2007 a fost unul dintre cei mai buni ani, dupa cum spune directorul spitalului din Mangalia, dr. Ion Niculescu. Au fost cheltuiti in total 3.000.000 de lei, care au inclus achizitionarea unui aparat pentru sectia de Radiologie - circa 500.000 de lei, amenajarea aceleiasi sectii - 78.000 de lei, modernizarea bucatariei si spalatoriei, precum si dotarea cu aparatura ultramoderna. Pe langa pavilionul administrativ, renovat si modernizat din temelii, la fel ca si pavilionul sectiei de Anatomie Patologica si pavilionul A al unitatii, care cuprinde sectiile Obstetrica-Ginecologie, Neonatologie si Pediatrie, vor fi terminate si lucrarile la etajele III si IV ale pavilionului B (central). In prezent sunt efectuate lucrari de modernizare la cele doua etaje, care cuprind sectiile de Chirurgie si Recuperare Traumatisme Vertebro-Medulare. Tot anul trecut a fost definitivat parterul unitatii, sectia de Urgente, foarte solicitata, in special pe timpul verii, modulul fiind adus la standarde europene, iar in pavilionul A a fost montat un lift. Din planurile pentru 2008 se numara extinderea sectiei de Recuperare, precum si transferarea sectiei de Neurologie, in locul careia vor functiona doua sectii noi - Cardiologie si Diabet, cu atat mai mult cu cat s-a reusit angajarea unor medici tineri. Conducerea unitatii va mai angaja un ortoped, un specialist ORL, precum si un dermatolog. Pentru 2008, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta a alocat Spitalului Municipal Mangalia suma de aproape 20.000.000 de lei.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii