Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:05 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda peşterii din Parcul Naţional Munţii Măcinului, cea care l-a adăpostit pe banditul Terente

ro

25 Apr, 2015 00:00 8626 Marime text
Cercetările efectuate în anul 2013 în peştera lui Terente din Parcul Naţional Munţii Măcinului au scos la iveală un complex arheologic, precum şi o specie de fluture tipică peşterilor de mare adâncime.
 
În interiorul galeriilor peşterii, s-au descoperit mai multe exemplare de liliac mare cu nas potcoavă, specie rară, de interes european, precum şi o specie de fluture caracteristică peşterilor de mare adâncime de peste 30 de metri. În grotă există tuneluri verticale şi orizontale, iar structura sa geologică este atipica pentru alte zone ale ţării, în zona nord-dobrogeană, aşa cum arată şi plantele de la suprafaţa peşterii, putându-se vorbi despre un fenomen de inversiune a straturilor geologice. Astfel, granitul este la suprafaţă, iar amestecul de sedimente calcaroase se găseşte în interior.
 
Potrivit legendei, peştera din Parcul Naţional Munţii Măcinului este locul în care Terente, personaj controversat care a trăit la începutul secolului al XX-lea, se ascundea de poteră. De-a lungul timpului, multe persoane care au intrat în peşteră, fie din curiozitate, fie în încercarea de a-l găsi pe banditul Terente, şi-au pierdut viaţa, astfel că autorităţile comunei Cerna au astupat intrarea principală. Peştera lui Terente are o lungime de aproape cinci kilometri, un kilometru fiind paralel cu Dunărea, iar ieşirea din aceasta este fracţionată în trei locuri, unul dintre ele fiind cetatea Troesmis, din apropierea satului Turcoaia.

Troesmis, una dintre cetăţile principale ale geţilor, a fost, de-a lungul întregii perioade antice, un important punct strategic, cea mai veche menţiune a sa fiind în „Ponticele“ lui Ovidius. Cetatea a fost menţionată de Ptolemeu ca fiind un lagăr al legiunii a V-a Macedonica. În jurul anului 100 d.Hr., cetatea a fost centru militar roman, dezvoltându-se ca o aşezare civilă în care s-au stabilit meşteşugari şi negustori.
 
Sursa. http://www.dailybusiness.ro/stiri-lifestyle/tulcea-primele-cercetari-speologice-in-pestera-cunoscuta-sub-numele-banditului-terente-94717/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii