Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:38 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lenjerie intima la mana a doua

ro

25 May, 2002 00:00 1583 Marime text

Magazinele second-hand, un atentat la sanatate

Imediat dupa revolutie, Romania a fost invadata de marfa la mana a doua * Magazinele cu haine second-hand supravietuiesc, in timp ce multe alte afaceri care s-ar fi dovedit prospere dau faliment * Conform prescriptiilor medicale, este complet interzis sa fie purtata lenjerie de corp la mana a doua * Cel mai grav este faptul ca in multe magazine second-hand se comercializeaza si lenjerie de corp * Acest lucru contravine tuturor normelor de igiena

Din ce in ce mai des, oamenii, in speranta de a economisi un ban sau, efectiv, din cauza situatiei materiale precare, recurg la metode prin care considera ca reusesc sa faca fata mai usor situatiei in care se afla. Din acest motiv, multa lume prefera sa achizitioneze haine de la magazinele de mana a doua, fara sa isi dea seama ca prin acest gest pot pune in pericol sanatatea lor si a intregii familii. Au existat cazuri cand familii intregi au fost contaminate cu boli de piele tocmai pe aceasta cale. De multe ori, insa, astfel de aspecte nici nu mai sunt luate in calcul.

Imediat dupa revolutie, pe langa clasicele "buticuri", care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, Romania a fost invadata de magazinele cu marfa la mana a doua. Peste tot se puteau vedea magazine cu televizoare la mana a doua, cu produse electrocasnice second-hand si, nu in ultimul rand, cu haine la kilogram. Foarte multi oameni se imbracau in haine provenite din bazarele turcesti, pana cand au descoperit o alta mina de aur: produsele second-hand. Romanii, abia eliberati de comunism, cand auzeau de marfa de import, mai ales de imbracaminte, se repezeau care mai de care sa intre in posesia respectivelor "minuni", fara sa se gandeasca la faptul ca nu era vorba decat de haine aruncate de altii. Odata cu trecerea timpului, numarul second-hand-urilor de acest gen a mai scazut, insa in toate orasele au ramas cateva magazine de profil care, culmea, supravietuiesc, in timp ce multe alte afaceri care s-ar fi putut dovedi prospere, falimenteaza. Magazinele de acest tip au reusit sa se mentina pe piata din cauza ca, in prezent, inca mai sunt cumparatori interesati de haine ieftine. Autoritatile romane s-au sesizat in legatura cu acest fenomen. Ca urmare, la inceputul acestui an a fost adoptata o hotarare conform careia produsele textile la mana a doua vor putea fi introduse pe piata romaneasca doar daca sunt etichetate si caracterizate in limba romana.

Kilograme de haine

In general, preturile practicate sunt calculate la kilogram, pe vitrinele magazinelor in cauza putandu-se vedea tot soiul de afise de genul: "Am primit marfa - pret 10.000 kilogramul". Si nu se poate sa nu fie cativa cumparatori care sa nu rascoleasca marfa pusa de-a valma pe toate rafturile sau cosurile din incapere. Poate ca cineva ar fi tentat sa afirme ca oamenii saraci trebuie sa isi cumpere si ei imbracaminte de undeva, decat sa umble in zdrente. Totusi, trebuie sa se tina seama de faptul ca din punct de vedere medical este total contraindicata purtarea hainelor a caror provenienta este necunoscuta. In plus, chiar daca au acte de provenienta, aceste haine sunt dezinfectate cu substante care nu sunt intotdeauna cele indicate in astfel de situatii. Sau exista chiar riscul ca dezinfectia sa fie facuta superficial si nu se poate sti daca pot fi purtate fara grija de oameni. Dar cel mai grav este faptul ca aceste magazine comercializeaza lenjerie de corp la mana a doua, ceea ce contravine tuturor normelor de igiena. Conform prescriptiilor medicale, este complet interzis sa fie vanduta lenjerie de corp la mana a doua. De obicei, in magazinele de acest gen, cel mai cautate sunt bluzele si sacourile, insa nu este evitata nici lenjeria, in ciuda aspectului ei dezolant.

Medicii avertizeaza

Majoritatea celor care cumpara astfel de marfa declara ca, dupa achizitionare, tot ceea ce fac este sa spele marfa. Unii, mai scrupulosi, spala rufele cu clor si atat. Ba chiar se considera multumiti si deosebit de prevazatori. Riscurile la care se expun cei care poarta imbracaminte la mana a doua sunt legate, in principal, de contactarea unei boli de piele. Din cauza faptului ca multe astfel de produse nu sunt igienizate corespunzator sau sunt curatate cu produse neadecvate sau chiar toxice, cei care poarta astfel de confectii sunt extrem de expusi unor afectiuni de acest gen. In plus, pe langa aceste aspecte care tin de igiena si sanatate, trebuie scoase in evidenta si o serie de amanunte pur estetice. Faptul ca o haina este dezinfectata chimic, chiar cu substante adecvate, actioneaza asupra calitatii materialului. O astfel de haina nu va mai avea niciodata tinuta si aspectul uneia noi, pentru a nu se mai pune la socoteala mirosul specific, care reprezinta de altfel o caracteristica a magazinelor de profil. In general, cadrele medicale se declara de acord in legatura cu faptul ca magazinele second hand pot reprezenta un adevarat focar de infectie pentru cei care le calca pragul. Aceasta opinie este sustinuta si de reprezentantii OPC sau ai Directiei de Sanatate, desele controale si mai ales neregulile gasite justificand pe deplin aceste aspecte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii