Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 02 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lesinuri, un carnet de partid ars, galagie si ploaie Sindicalistii sefi au mai bifat un miting (galerie foto)

ro

02 Jun, 2010 23:15 2203 Marime text
cap_4.jpgPeste 1500 de persoane au boicotat ieri, în faţa Prefecturii, împotriva măsurilor de reducere a salariilor şi pensiilor pe care Guvernul vrea să le aplice pentru combaterea efectelor crizei economice. Printre protestatari s-au numărat funcţionari publici, profesori, poliţişti, angajaţi ai poştei, ai operatorilor portuari şi cadre medicale, toţi înarmaţi cu fluiere şi pancarte cu diferite mesaje. Reprezentanţii sindicatului Cartel Alfa aveau chiar un sicriu şi o cruce pe care scria „INRI - Guvern 2010". Mitingul a început cu imnul ţării noastre, timp în care sindicaliştii au fluierat şi au strigat „Demisia Guvernului Boc".

„Ăla micu' şi ăla chioru' au nenorocit poporul"

Sindicaliştii de la Sanitas au fluturat, pe tot timpul mitingului, pancarte pe care erau inscripţionate doleanţe precum „Ăla micu' şi ăla chioru' au nenorocit poporul" sau „Daţi-ne tichetele de masă". „Suntem azi aici pentru a ne cere drepturile. Muncim în condiţii proaste, am ajuns să cumpărăm soluţii de dezinfectare, facem faţă cu greu pentru că suntem personal puţin. Din aprilie nu am mai primit bonuri de masă şi nici al treisprezecelea salariu promis. Am 37 de ani de muncă şi şase milioane salariul", ni s-a plâns Drăghici Augusta, infirmieră la Spitalul de Ortopedie Eforie-Sud.

Preşedintele Sindicatului Sanitas, Nicolae Manea, a deschis mitingul, declarând: „Guvernul a spus că sănătatea şi învăţământul sunt principalele sale priorităţi. D-asta s-au desfiinţat 200 de spitale? Pensionarii d-abia trăiesc pe azi pe mâine, dar Guvernul vrea să reducă pensiile. Nu ne mai putem plăti cheltuielile, creditele la bănci, suntem blocaţi de actuala putere". În acest timp, George Vlahopol, membru al PDL încă „de pe vremea lui Roman", aşa cum susţine chiar el, şi-a dat foc la carnetul de partid şi apoi l-a călcat în picioare, în semn de protest.

În timpul mitingului, unei pensionare i s-a făcut rău, implorând Guvernul să nu reducă pensiile. „Am pensia foarte mică. Nu îmi mai pot cumpăra medicamente, am fost bolnavă şi internată în spital şi am văzut ce greu se descurcă şi asistentele. Încerc să muncesc pe unde apuc ca să mai iau câte un ban...", ne-a spus pensionara, în vârstă de 68 de ani.

miting.jpgScrisoare înaintată preşedintelui

Şi liderul sindicaliştilor din cadrul Primăriei Constanţa, Antuanela Dancu, a ţinut să precizeze că se simte trădată de cei pe care i-a votat. „Am fost trădaţi de cei pe care i-am ales şi i-am votat. Dacă vom fi uniţi în continuare vom fi o forţă unitară. Poate dacă vom arunca cu pietre vor înţelege că toate aceste reduceri nu vor aduce nimic bun. Vor să trăiască singuri în ţară?", a declarat, revoltată, aceasta.

În timpul mitingului, o delegaţie a Confederaţiilor Sindicale reprezentative din judeţul Constanţa a solicitat prefectului Claudiu Palaz să înainteze o scrisoare preşedintelui României şi primului-ministru, prin care aceştia îşi exprimă toate nemulţumirile lor şi anume: renunţarea la măsura de reducere a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, creşterea salariului minim pe economie la 705 lei, neimpozitarea tichetelor de masă, combaterea evaziunii fiscale, vârsta de pensionare să fie de 62 de ani, precum şi renunţarea la munca la negru. Prefectul le-a promis că va înainta scrisoarea cât mai repede posibil.

Mitingul din faţa Prefecturii Constanţa s-a încheiat cu jumătate de oră mai devreme decât era programat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii